Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čunek se nemocnice nevzdává, ale…

I přes fiasko při hlasování o stavbě nové krajské nemocnice hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek tvrdí, že nemocnice se stavět bude! Když ji nepostaví on, pak prý určitě někdo jiný. Vinu svaluje na nerozhodnost koaličních partnerů.

Aby lidovecký Čunek přiznal, že v mnohém stran nového krajského špitálu pochybil, to jej v jeho ješitnosti a narcismu snad ani nikdy nenapadlo a obávám se, že ani nikdy nenapadne. A že by jeho (ne)komunikativnost s oponenty hrála nějakou negativní roli? Kdepak, on přece komunikoval! Kdo zná a chce znát, však ví, kde je pravda a jakouže ten Čunkův dialog s lidmi, kteří mu nebyli ochotni skočit na špek, měl podobu. Navíc, on je přece všeználek a odborník na všechno! Od oprav poškozených aut, až po rekonstrukci pochroumané lidské schránky a problematiku továren na zdraví.

Jiří Čunek dál nechce nic slyšet o srovnatelných variantách, z nichž jedna by vysvětlovala i možnost modernizace současného areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati. Stále tvrdí, že dnes je naprosto zřejmé, že pravdivá a jediná správná je pouze a jen jeho představa a všechno tedy hovoří pro stavbu nové nemocnice. A diletantsky tvrdí, že:

„…kdo ze zastupitelů dnes řekne, že má málo informací, tak je buď ignorant, nebo není intelektuálně vybaven na to, aby mohl v zastupitelstvu pracovat. Pak je ještě jedna možnost, že sledují jen své zájmy. Ve vztahu k nové nemocnici hraje roli také žárlivost některých zastupitelů, že za tak velkou stavbou nestojí oni.“

No, toto jeho vyjádření snad ani další komentář nepotřebuje! Jen dokresluje to, co si o tomto politikovi myslím.

A tak ke slovu se opět dostávají další Čunkovy invektivy a výpady proti svým odpůrcům, kterými zcela nepokrytě opovrhuje. Místo toho, aby se, jako skutečný politik a vyznavač slova demokracie (řecký výraz pro vládu lidu), jíž má plná ústa, pokoušel nalézat demokratické cesty, jak situaci v kraji zklidnit. Na kompromisy on Čunek prostě není.

No, a protože od Jiřího Čunka se o stanoviscích a návrzích odpůrců nic nedozvíme, mimo jiné i proto, že on prostě nedovolí, aby se o nich například psalo v krajských tištěných periodicích, považuji za vhodné připomenout názory těch, kteří s Čunkem a jeho názorovými nohsledy nesouhlasí a upozorňují na rizika, která s sebou Čunkovo megalomanství přinášejí.

Mezi hlavní oponenty Čunkovy nemocniční vize patří Jiří Schwarz z Centra ekonomických a tržních analýz, Václav Rýznar – bývalý ředitel Fakultní nemocnice v Olomouci a Zdeněk Havel z kanceláře inženýrské, znalecké, konzultační, expertní a projekční činnosti ve výstavbě.

V těchto aspektech tito renomovaní odborníci poukazují mimo jiné na nedostatečnou analýzu rizik souvisejících se stavbou nemocnice na zelené louce, na absenci alternativních scénářů vývoje, na málo realistické socioekonomické předpoklady a na tendenční přístup k investičním variantám s aprioristickým investičním modelem.

Čunkovi oponenti rovněž upozorňují na to, že chybí detailnější analýza, zvažující dopady pro ostatní zdravotnická zařízení, respektive dopad na nemocnice ve Vsetíně, v Kroměříži a v Uherském Hradišti, na dostupnost a kvalitu lékařské péče v jiných městech nebo komfort pacienta, a to zejména v souvislosti s cestováním. Výstavba nové nemocnice bezpochyby ovlivní také finanční výkonnost ostatních nemocnic ve Zlínském kraji.

Kdo zná situaci ve Vsetínské nemocnici, dá hejtmanovým oponentům za pravdu. V poslední době je stále častěji slyšet hlasy, které poukazují na nedostatky v práci lékařského a dalšího zdravotnického personálu. Jsou tu sice nové pavilony, stavebně rekonstruovaná a modernizovaná pracoviště jednotlivých lékařských oborů, ale ta v mnoha případech fungují nestandardně. V těchto dnech se dokonce mluví o případu, kdy člověk zkolaboval v jedné ze vsetínských provozoven služeb a takzvaně rychlá k němu po několikerých urgencích přijela až za hodinu!

Domnívám se proto, že by se měl Čunek, jakožto vlastním přičiněním ustanovený odborník zodpovědný za oblast zdravotnictví, postarat nejprve o to, aby řádně a plnohodnotně fungovaly krajem spravované nemocnice, tedy i ta vsetínská, která pod jeho (ne)vliv spadá, a teprve potom ať se pouští do vizí. Zatím je tomu, bohužel, naopak!

Oponenti, a nejenom ti z odborných renomovaných kruhů se domnívají, že v současné době je moderní koncepce výstavby nemocnic monoblok, nebo polyblok, kde jsou jednotlivé stavební objekty vzájemně propojeny komunikačními podzemními a nadzemními stavbami. Osobně nemám důvod s tímto tvrzením nesouhlasit.

A to se Čunkovi nezamlouvá! Tuto novodobou, skutečnými odborníky vypracovanou koncepci modernizace současné KNTB ve Zlíně v plném rozsahu splňuje. Návrh generelu z období po roce 2008 má logickou strukturu, je reálný a realizovatelný.  Stávající nemocnice je tímto konceptem možné přetvořit na moderní a funkční celek. Navíc, podle dostupných podkladů jsou všechny posuzované budovy současného areálu nemocnice po statické stránce vyhovující, bez dodatečných požadavků na zesílení či sanaci.

S ohledem na provedené posouzení lze očekávat, že celková úspora investičních nákladů na využití a rekonstrukci budov v areálu stávající KNTB se bude pohybovat v rozsahu cca 25% oproti ceně novostavby v Malenovicích. Nebude totiž nutné realizovat celý systém inženýrských sítí a obslužných provozů, jako v novém areálu. Celý pozemek je určen územním plánem k občanské vybavenosti a parametry pozemku zajišťují postupnou modernizaci. A to se Čunkovi, o němž je známo, že velmi rád boří všechno dobré a životaschopné, co vymysleli jeho předchůdci, samozřejmě rovněž nezamlouvá. Obávám se, že i proto, že to nekoresponduje s jeho postranními úmysly.

Čunek nemluví otevřeně ani o dalším závažném argumentu pro nestavbu nového špitálu. Podle projektové dokumentace má jít v Malenovicích o obestavěnou plochu 343 100 m3. Pak by při ceně 18 000 Kč za m3 stavba stála cca 6,2 miliard korun.

A to, POZOR(!), bez technologií! Udávaný předpoklad ceny stavebních objektů v projektové dokumentaci je s největší pravděpodobností správný.

Už jednou jsem ale psal o zkušenostech například ze staveb odjinud a upozornil na to, že při koeficientu 1,5 až 2,0 na technologie a vybavení cena celé nemocnice v Malenovicích zásadním způsobem vzroste (viz blog - Kolem nové nemocnice a Jiřího Čunka to začíná pěkně vřít). Podle uvedených renomovaných odborníků se bude jednat přibližně o 9,3 – 12,4 miliardy korun! Pozor, bez DPH! To vše za předpokladu, že část technologií a přístrojů se přestěhuje z KNTB do Malenovic. Jinak nelze vyloučit, že cena ještě vzroste.

O tom již Jiří Čunek rovněž nemluví! Ale proč, když je tak skálopevně o své pravdě přesvědčený?!? Svým způsobem se mu však nedivím. Ono se mu to totiž do jeho špekulantských a arogantstvím moci posedlých karet vůbec, ale vůbec nehodí.

Autor: Dušan Póč | pátek 9.8.2019 16:06 | karma článku: 23,24 | přečteno: 579x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik