Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolem nové nemocnice a Jiřího Čunka to začíná pěkně vřít

Tak se nám ty hejtmansko-nemocniční aktivity zlínského rodáka a vsetínského exstarosty Jiřího Čunka  pěkně vybarvují. Inu, přichází jaro, a to s sebou obvykle barevnou svěžest nabízí. Je pouze otázkou, komu přinese větší radost.

Jinak tomu není ani v případě Čunkem zamýšlené výstavby nové nemocnice ve Zlíně. O jejím osudu, a ve své podstatě nejenom jejím, mají ještě během tohoto měsíce rozhodnout krajští zastupitelé. Čunek s buldočí zarputilostí přesvědčuje kdekoho o tom, že zadlužení Zlínského kraje v souvislosti s výstavbou nového krajského špitálu v řádu miliard korun je tím nejsprávnějším rozhodnutím. V opačném případě že stávající Krajská nemocnice Tomáše Bati, kterou senátor a hejtman očerňuje, kudy chodí, zajde na úbytě.

O jeho praktikách se díky sociálním sítím, a netvrdím to pouze já, mluví nejenom v regionu, ale už také za jeho hranicemi a dokonce i v cizině. Lze se, například na sociálních sítích dočíst, že například tomu tak je v Rakousku. Z vlastní zkušenosti pak vím, že dokonce také v Portugalsku. Moji přátelé z této země od Atlantiku na Iberském poloostrově se bez jakýchkoliv předsudků pozastavují nad tím, že zrovna ve Zlínském kraji, byť sebekrásnějším a s milými lidmi, tedy mimo Prahu, by měla být postavena, jak bylo zastánci projektu prezentováno, snad až nejmodernější nemocnice na světě.

A právě rozruch (neplést si s Kryštofem Rozruchem z nemocnice U sv. Jakuba z filmu s Vlastou Burianem U pokladny stál) kolem snah Jiřího Čunka projevený v uplynulých týdnech především, jak jsem již uvedl na sociálních sítích, zřejmě napomohl tomu, že mnozí z krajských politiků a odborníků pomyslně vzali s příchodem jara do rukou štětky a novo-krajsko-špitální běsnění režírované Jiřím Čunkem začalo dostávat jiné barvy.

Barvy, které mají daleko od jarní svěžesti. Barvy, z nichž i přes maximální snahu Čunka a jeho přívrženců, začínají vycházet na povrch informace, o nichž se už dlouhé týdny jen tiše hovoří, ale barvy, které se až doposud Čunkovi dařilo přemalovávat. I křikem, například při takzvaných besedách s obyvateli, a dehonestováním odpůrců megalomanských choutek senátora a hejtmana. Dokladů o tom je v elektronickém prostoru více než dost. Jen periodika ovládaná vedením Krajského úřadu Zlínského kraje o nich jaksi veřejnost neinformují a dávají prostor jen podporovatelům krajského mocipána.

Nebojím se také já napsat (ale není to jen můj názor, který vychází z poznatků dalších Čunkových oponentů, s jejichž názory se ztotožňuji, a jejichž autoři mají moji plnou důvěru), že díky procitnutí dosud mlčících se na pomyslný stůl dostávají závažné informace, jejichž smyslem je vyvrátit všechny dosavadní nepravdy či jen polopravdy Krajského úřadu Zlínského kraje a seznámit veřejnost se skutečným stavem.

Proto se ani nedivím Čunkovým snahám o urychlené projednání a hlavně schválení jeho megalomanských divočin v podobě nové krajské nemocnice.

Stejně tak, jako v případě Vsetína a výstavby takzvaného Čunkabaráku před vlakovým nádražím (vrátím se k ní na konci tohoto blogu), na niž město díky snahám Jiřího Čunka (byť nakonec se souhlasem zastupitelů) přispěje soukroménu investorovi několik desítek milionů korun, vychází najevo, že také za snahami o postavení nové nemocnice jsou provize, a tedy až na prvním místě ne zdravotní péče, ale peníze.

Mluví se, v souvislosti s provizemi, o jakýchsi obvyklých deseti procentech. Tak počítejte se mnou: Kdyby postavení nové nemocnice na zelené louce v Malenovicích mělo přijít na tu nejnižší částku, o níž se mluví, tedy na sedm miliard korun (proslýchá se však, že to bude o pět miliard víc, tedy 12 miliard korun), vydělal by Jiří Čunek a jeho přátelé 700 milionů. A to nepíšu o vybavení nového špitálu, kdy podle odborníků na výstavbu nemocnic, se tyto rovnají přibližně 100 až 200% stavebních nákladů. A ne, jak podle některých zdrojů Čunek tvrdí, pouze deseti procentům.

Senátor a hejtman jde dokonce až tak daleko, že například při již zmiňovaných besedách s obyvateli jednotlivých regionů Zlínského kraje se zaštiťuje státem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch však měl prohlásit, že Čunkův příslib financí od státu na novou nemocnici v Malenovicích je mimo realitu. Podle ministra má stát na investice do státních zařízení málo peněz a také neexistují žádné garance, že by stát zasáhl a zaplatil dluhy, kdyby Zlínský kraj nebyl schopen nemocnici v Malenovicích ufinancovat. Nemám důvod o této informaci pochybovat. O financování českého zdravotnictví slýcháme, nebo čteme, v podstatě dennodenně. A najednou by měl stát svým způsobem garantovat Čunkovu megalomanskou mnohamiliardovou stavbu nové nemocnice ve Zlínském kraji? Tomu snad nemůže za současné situace věřit ani sám autor této šílené myšlenky a snahy.

Navenek v těchto dnech také vyšlo, že všechno není tak, jak prezentuje lidem vedení krajského úřadu ani s územním plánem. Skutečnost je prý taková, že v případě stavby nové nemocnice v Malenovicích by musela být provedena změna územního plánu. Naopak v případě pokračování rekonstrukce nemocnice ve stávajícím areálu, nebo v případě výstavby nové nemocnice ve stávajícím areálu, existuje soulad s územním plánem.

Současná nemocnice je navíc podle Čunkových oponentů skvěle připravena na dostavbu v jeden moderní takzvaný polyblok. A co víc, rekonstrukce stávající Krajské nemocnice Tomáše Bati by si vyžádala jen 30 až 35% investičního nákladu nového objektu a ne 200 procent, jak údajně tvrdí Čunek.

Ani to však není všechno! Nejeden odborník, a nejen oni, začali mluvit už také o špinavé politické hře. Kdo má paměť, ví, jak se Jiří Čunek před krajskými volbami angažoval například v oblasti řešení problematiky vodárenství. Zejména v krajském městě. O vodě však ze strany Čunka už není ani vidu, ani slechu, respektive v případě vody lze z Čunkovy strany zaznamenat jen klid po pěšině. Přitom tento problém, jak se ukazuje, vyřešen není. Proč? Údajně proto, že se Čunek o vodu přestal zajímat výměnou za to, že jej někteří vlivní podpoří právě se stavbou nové krajské nemocnice. Což je po všech stránkách mnohem lukrativnější.

Na povrch však vyplouvají také informace, že už byly zaznamenány případy, kdy někteří duchovní ve Zlínském kraji začali nabádat při svých kázáních věřící k tomu, aby podpořili Jiřího Čunka z KDU-ČSL a jeho snahu o výstavbu nové nemocnice ve Zlíně Malenovicích. Proč? No přece nejde o nic jiného než zase a jen o peníze! Viz odkaz: Vsetín, zdá se, ovládá církev, nebo viz odkaz: Chceš volit? Přijď do modlitebny...

Ani bych se tomu nedivil. Své by o špinavém a zatuchlém vlivu církví na výsledek voleb mohli vyprávět ve Vsetíně a jeho okolí. Nejednou jsem na to již upozorňoval.

A otázek, na něž by bylo dobré znát v souvislosti se snahami Jiřího Čunka o stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně pravdivé odpovědi, je mnohem a mnohem více. Například personální zajištění chodu nemocnice, když republika se potýká s nedostatkem lékařů a zdravotnického personálu (například Vsetínská nemocnice a.s., kterou má hejtman Čunek v gesci – viz odkaz Quo vadis, vsetínská nemocnice), a tak by bylo možné pokračovat dál.

Zdá se tedy, že něco hrozně shnilého je ve Zlínském kraji. A i pro něj platí, že ryba smrdí od hlavy. Napadá mě, že Jiří Čunek stoupl bosou nohou do velkého hnízda prudce jedovatých hadů. Byť zatím spících. Ale vytáhnout ji už zřejmě nepůjde. Ve hře jsou totiž miliony. Ne na kvalitní zdravotní péči pro obyvatele regionu, ale pro…

Těch záhad, dohadů a rozporů kolem Čunkem připravované výstavby nové krajské nemocnice ve Zlíně je už tolik, že by to chtělo zásah zvenčí. A především rovněž od zastupitelů Zlínského kraje, kteří s praktikami provázenými svévolí Jiřího Čunka nesouhlasí. Z vlastní zkušenosti vím, že jich není zrovna málo.  Jsou to oni, kdo stojí u zdroje, a kteří by se měli postarat o to, aby pravda vyšla najevo.

Od Jiřího Čunka a jeho kumpánů, byť ze svým způsobem pochopitelných důvodů, se pravdu nedozvíme. Neboť se obávám, že pokud by vyšlo najevo, že pravdu mají Čunkovi oponenti, pak se nebesa hrozivě zachvějí.

Tady musí jít stranická politika bokem. A stranickost propojená s církví zejména. Ostatně, dějiny jasně ukazují, kam to vede, když do řízení společnost církev zasahuje.

Abych nezapomněl. Vrátím se k tomu, co jsem napsal o stavbě takzvané Obchodní galerie na Smetanově ulici před vlakovým nádražím ve Vsetíně. Také za ní je třeba, mimo jiné, hledat Jiřího Čunka. Stavba byla v počátku rozpočtována na 250 milionů korun. Jejím investorem je soukromá společnost. S tím, že město Vsetín vstoupí částkou 50 milionů korun (dnes se ale mluví už o téměř sedmdesáti milionech korun). Radnice požádala o dotaci na uvedenou sumu. Už dvakrát, vždy neúspěšně. A tak zaplatí tyto peníze z rozpočtu města. Díky Čunkovi (v počátcích byl ještě starostou, ale také už hejtmanem), který zřejmě tušil, jak by to s dotačními penězi mohlo dopadnout, a tak nějakým způsobem přesvědčil zastupitele města o alokaci potřebných financí v rozpočtu Vsetína. To se to staví a sbírá sláva…

Je sice pravdou, že část zastupitelů tehdy proti územnímu rozhodnutí podala odvolání a upozornili rovněž na možnou podjatost městského i krajského stavebního úřadu při zpracovávání posudku, protože v té době, jak jsem už napsal, byl vsetínským starostou a zároveň krajským hejtmanem a senátorem Jiří Čunek, ale neúspěšně. Opaku bych se ostatně divil, hodně divil!

Stavba měla být dokončena do letošních Velikonoc. Když Čunek opouštěl post starosty, za svého nástupce si vybral do té doby v komunální politice neznámého Jiřího Růžičku (viz odkaz: Čunkova sebestřednost nezná mezí). Ten ale nic neuhlídal a termín dokončení stavby je odložen. Snad do letošního podzimu, ale kdoví…

Proč to zmiňuji? V případě takzvané Obchodní galerie na Smetanově ulici před vlakovým nádražím ve Vsetíně, které místní říkají Čunkabarák, nebo také Čunkovo krematorium (díky současnému vzhledu) je jasně vidět, čehože je ten některými tolik glorifikovaný „náš Jura“ schopný. Byť jde v porovnání s nemocnicí o pouhý zlomek…

Autor: Dušan Póč | středa 13.3.2019 12:08 | karma článku: 35,16 | přečteno: 2623x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik