Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vsetínský rathaus se rozhodl vyčkávat. Původní proklamace jsou ty tam…

„V případě spalovny bude pro nás rozhodující názor Vsetíňanů,“ hlásalo vedení radnice v okamžiku, kdy odpor proti záměru německého investora na stavbu spalovny v centru Vsetína začal mohutnět. Jak se ale dalo čekat, sliby chyby…

V těchto dnech vsetínská radnice vedená Jiřím Růžičkou, politicko-stranickým dosazencem a nohsledem hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka (viz Čunkova sebestřednost nezná mezí), ve svém radničním plátku Vsetínské noviny (oficiálně jde o čtrnáctideník občanů města Vsetína, ale to je pouze a jen kamufláž, protože názory obyvatel města, zejména ty oponentní, tu v podstatě nejsou vůbec prezentovány) vyrukovala na obyvatele města se sdělením, že město v případě spalovny vyčká na výsledky EIA! Tedy na zjištění vlivu spalovny v hustě obydlené části města s mateřskými a základnímu školami, obchodními centry a další sídlištní vybaveností na životní prostředí, které provádí Krajský úřad ve Zlíně)!

Představitelé města toto sdělení obhajovali tvrzením, že výsledkům EIA přikládá první úřad Vsetína značný význam pro budoucí rozhodování radních a zastupitelů. A neopomněli k tomu dodat, že stejný, jako většinovému stanovisku obyvatel Vsetína.

A sám Růžička to vyšperkoval ještě tvrzením, že jeho, podle mého názoru silně zvenčí ovládaný tým nehodlá v žádném případě potencionálnímu investorovi, o jehož snahách je v hlavách některých takypolitiků už rozhodnuto (rovněž můj osobní názor) házet klacky pod nohy!

A to přesto, že konšelstvo se rozhodlo, i s ohledem na blížící se legislativní změny týkající se zákazu skládkování, takzvaně vymezit snahám zahraničního kapitálu mantinely, požadovat od něj například zajištění monitorování čistoty vzduchu v uvedené lokalitě a výsledky předávat k veřejné kontrole prostřednictvím webových stránek města (pokud někdo něco takového požaduje, pak nepřímo dává důkaz, že je svolný k přijetí záměru a že jeho jakoby odpor je tedy pouze naoko…). Na klidu nepřidalo ani oznámení, že spalovat tu bude možné pouze odpad ze Vsetína a ostatní obce budou mimo hru!

Ale i kdybych přistoupil, i když si to nedovedu představit, na kroky vedení radnice, zůstává mi několik nezodpovězených otázek.

Možná i proto, nebo hlavně proto, že, a to zdůrazňuji(!), stejně, jako asi většina Vsetíňanů nic proti výstavbě spalovny odpadů nemám. Rozumím tomu, že není v tomto směru vyhnutí. Jsem realista. Avšak nerozumím tomu, a jak se říká, moje hlava mně to nebere, proč má vzniknou tam, kde je záměr německého investora, a jak se ukazuje, i nezanedbatelné vlivné a ovlivněné části vedení města. Není se proto co divit, že se stále častěji začíná mezi obyvateli města mluvit o tom, že zadarmo ani kuře nehrabe!

Tady je první otázka. Proč se rathausu nechce přistoupit na názor obyvatel Vsetína, který mimochodem poprvé zazněl již u předvánočního kulatého stolu, a nepožaduje, má-li spalovna vzniknout, její stavbu v areálu bývalé Zbrojovky Vsetín, kde investor provozuje kotelnu na hnědé uhlí? Popřípadě v jiných, méně exponovaných částech města.

Nasnadě je v tomto směru rovněž další otázka, a to, jak je to s územním plánem města, který například stanovuje, co kde může či nemůže být postaveno? Ptám se: V něm je výstavba spalovny na pomezí sídlišť Ohrada, Luh a Sychrov a téměř v centru Vsetína povolena, respektive umožněna či počítá se s ní? Nemohu si pomoct, ale povědomost o tom nemám. A to se snažím mít o tom, co se v mém rodném městě i v této oblasti děje, přehled. Nicméně připouštím, že se mohu mýlit. Pak ovšem nerozumím tomu, proč o tom, že územní plán města se spalovnou v této části města počítá, radnice neinformuje! Nebo, že by se moje nevědomost o podobě územního plánu v tomto směru zakládala na pravdě? A moje pochybnosti o korektnosti pomyslného souboje spalovna vs. obyvatelé taky?

A do třetice: Jak je to tedy s oním avizovaným ohledem na názory a stanoviska Vsetíňanů. Kolik důkazů Růžička a spol ještě potřebují? To jim nestačí už vzpomínaný kulatý stůl, to jim nestačí petice a protestní pochod městem, to nehodlají brát ohled ani na výsledky takzvané TOP 10 příležitostí a problémů, v nichž obyvatelé města až na první místo dali bod NE spalovně odpadů!?!

Pokud tvrzení, že hlas lidu směrem ke spalovně je pro radnici rozhodující, tak proč už dávno neřekla investorovi rázné NE(!) – tedy v této části města ne – a vymezuje mu jakési mantinely a nechává krajské úředníky lopotit se s jakousi EIA a podobně? Má na to, na vyslovení NE, plné a neoddiskutovatelné právo, přes které nejede vlak!

Jiří Růžička, a všichni, kteří jdou s ním, dávají místo toho jasně najevo, kde obyvatele města vlastně mají. A dokazují a dávají svými překotnými kroky a alibismem najevo, že je zřejmě cosi shnilého ve státě Vsetínském a spalovně. Jednají stejně, jako jednal hejtman Čunek v souvislosti s jeho megalomanskými choutkami na výstavbu nové nemocnice ve Zlíně. A dávají tak najevo, kdo jim ve skutečnosti vládne a koho jsou ochotni poslouchat. Jsou mu skvělými žáky!

Vlastně, on, Jiří Růžička, nemastný neslaný, naprosto nevýrazný a hlavně z Čunkovy (z)vůle dosazený to vsetínský starosta, který není schopen a ani ochoten cokoli, co přináší názorové střety řešit, nezklamal.

Chtělo by se až povědět, že čert byl Vsetínu dlužen takového neschopného starostu! Na druhou stranu, vždyť se o to sám politický satan, který potřeboval a potřebuje mít ve Vsetíně pro ukájení svých majetnicko-mocenských tužeb věrného sluhu, fakticky, ale i s pomocí třetí strany, postaral.

Mimochodem, možná si Růžička spolu s mocí posedlým Čunkem a dalšími myslí, že Vsetíňané, respektive jejich nezanedbatelná část jim budou donekonečna zobat z ruky. Ale to se hluboce mýlí. Vsetíňané nejsou těmi, za něž je mají. Ve Vsetíňanech koluje odbojná protipanská a protimocenská krev jejich předků… A pomalu jim dochází trpělivost!

Autor: Dušan Póč | středa 31.7.2019 15:37 | karma článku: 21,14 | přečteno: 364x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 367x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 332x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik