Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vsetín utře nos, zdá se…

Nechtěný dárek dostali těsně před příchodem Štědrého dne a vánočních svátků Vsetíňané. Ministerstvo pro místní rozvoj radnici a tedy i jim oznámilo, že požadovanou dotaci 48,5 milionů korun na podzemní garáže nedostane.

Ministerští úředníci představitelům Městského úřadu ve Vsetíně sdělili, že peníze na podzemní garáže, které se stanou pravděpodobně nejdražším objektem svého druhu široko daleko (jeden plac – celkem jich má být městem financovaných 53 – bude stát přibližně 1,321 milion korun) v přepočtu peněz vynaložených na jedno parkovací místo, jim z Integrovaného regionálního operačního programu nedá. Nic na tom zatím nemění ani vyjádření vsetínského starosty Jiřího Růžičky, že město s ministerstvem, které Vsetín zařadilo mezi náhradníky, bude dál jednat. Ale to už tady bylo! A tak lze očekávat, že takzvaný Čunkabarák, respektive městem a senátorem, hejtmanem a exstarostou města Jiřím Čunkem prosazená výstavba podzemních garáží v něm, se svými celkovými náklady sedmdesát milionů korun obyvatelům města pěkně prodraží.

V zájmu objektivity je potřeba uvést, že za uvedeným finančním hazardem nestojí současný první konšel Jiří Růžička. Ale supermegalomanské fantasmagorie jeho předchůdce Jiřího Čunka a všech, kteří na jeho záměry svým hlasováním v zastupitelstvu takzvaného Tschunkalandu, jak se Vsetínu stále častěji mezi obyvateli města říká, přistoupili.

Na druhou stranu je přinejmenším s podivem, že se Jiří Růžička alespoň nepokusil o změnu. Nevím to určitě, ale možná že by odstoupení od hazardu se soukromým investorem přišlo město levněji, než financování parkovacích míst (a na ně navazující či podmiňující investice) v podzemních garážích vznikající Obchodní galerie před vlakovým nádražím. Záměr megalomana a odborníka na všechno Jiřího Čunka totiž od samého začátku provázejí nejasnosti, změny a…

Jen pro připomenutí: vsetínský projekt hodnotitelé původně ze seznamu vyřadili. Nesplňoval totiž všechny náležitosti. Poté jej sice radnice po dopracování do výzvy vrátila. Avšak ve věcném hodnocení získal opravený záměr pouhých 58 bodů a skončil až na 32. místě z celkového počtu 34 projektů. To hovoří za mnohé! A tak není divu, že po městě se začínají šířit spekulace o ledasčem, a také o tom, kdo a za kolik je do toho všeho zasvěcen. Že až na prvním místě tu hrají hlavní roli osobní zájmy a údajně i korupce.

Osobně nepovažuji takové úvahy za zcela zcestné. Nikoho konkrétně nepodezírám, na to nemám důkazy! Ale jak se říká, na každém šprochu pravdy trochu. Je tedy otázkou, zda by nebylo vhodné zjistit, respektive potvrdit či zcela a jednoznačně a nezpochybnitelně vyvrátit, zda ve Vsetíně v oblasti výstavby parkovacích míst pod Obchodní galerií nedošlo ze strany některých bývalých i současných představitelů města k nehospodárnému nakládání se svěřenými finančními prostředky a v této souvislosti také k zneužití pravomocí veřejného činitele, zda nedošlo…

Mezi lidmi se mluví také o podjatosti městského i krajského stavebního úřadu při zpracovávání posudku, protože v době schvalování byl vsetínským starostou a zároveň krajským hejtmanem Jiří Čunek…

Posouzení všech okolností a nejasností by bylo vhodné zejména pro klid ve městě. A rovněž proto, aby si takzvaní mocipáni města uvědomili, že lidé je zvolili do funkcí ne proto, aby si dělali, co chtěli a starali se o své blaho, a aby měli stále na paměti, že obyvatelé města nejsou tupé ovce, a že počínání konšelů a zastupitelů sledují (viz zatím poslední zkušenost z kulatého stolu na téma spalovny v centru města) a jakoukoliv svévoli a touhu po uspokojování svého nenasytného ega nenechají jen tak bez povšimnutí.

Nelze totiž vyloučit, že se Vsetín díky financování podzemních parkovacích stání a všeho, co s tím souvisí, a neuváženým a hamižným krokům pár jedinců posvěcených většinou zastupitelů, dostane do velkých potíží. Jak jsem již napsal, pokud Vsetín dotaci nezíská, zaplatí zmíněnou sumu ze svého rozpočtu. To znamená, že peníze určené na stavbu zázemí pro Obchodní galerii soukromého investora budou chybět jinde ve městě.

Například na opravu chodníků, jež jsou na mnoha místech města v dezolátním stavu, na zřizování parkovacích míst v sídlištích, což by bylo mnohem účelnější, než výstavba pouhých třiapadesáti parkovacích míst v podzemí, o jejichž účelnosti a využití širokou veřejností lze s úspěchem polemizovat, na zajištění smysluplného úklidu města, které je v poslední době víc a víc zanedbávanější a podobně.

Nehledě na to, že podle nemalého počtu obyvatel a návštěvníků města objekt galerie centrum zhyzdí, zaplní jej zbytečnou dopravou a že na daném místě se ukazuje jako naprosto nevhodný.

Autor: Dušan Póč | čtvrtek 27.12.2018 10:15 | karma článku: 25,97 | přečteno: 772x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik