Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sot jménem nemocnice Čunek jen těžce rozdýchává, pokud vůbec…

Dosud nebývalou prohru utrpěl a musí strpět hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Zastupitelé Zlínského kraje mu odmítnutím jeho v dané chvíli megalomanské choutky v podobě výstavby nové krajské nemocnice, uštědřili těžký direkt.

Úvod tohoto mého blogu by mohl vyvolávat domněnku, že z rozhodnutí zastupitelů mám v souvislosti s Čunkem škodolibou radost. Zejména u těch, kteří znají mé názory na jednání Jiřího Čunka a čtou moje blogy. Ano, ze zamítnutí hejtmanových snah mám radost. Ale obecnou! Protože proti vzniku moderního krajského špitálu nemám absolutně nic. Ať už se zrodí po rekonstrukci toho stávajícího, nebo stavbou na zelené louce. Ale ať se jej obyvatelům kraje dostane na základě korektních, nikým a ničím nezaujatých argumentů, které v jednom dokumentu zcela pragmaticky a nenásilnou formou přesvědčí většinu zastupitelů k bezpečnému a neriskantnímu rozhodnutí kterékoliv z variant. V pátek, a ani v týdnech a měsících před ním, tomu však takto nebylo! Takzvaně navrch totiž měla Čunkova arogance, ješitnost, narcismus a opovrhování a nejednou i dehonestování a svým způsobem také zesměšňování Čunkových oponentů. Včetně těch z renomovaných odborných kruhů, k nimž hejtman Zlínského kraje, bez urážky a zcela objektivně zejména s přihlédnutím k jeho vzdělání, rozhodně nepatří.

Navíc se ukázalo, že Čunek v případě ztráty půdy pod nohama pozbývá schopnost ovládat sama sebe, ztrácí soudnost, taktnost a dopouští se excesů ve způsobech jednání s využíváním vulgarismů či vyhrožováním lidem opačných názorů trestním stíháním, a po valašsky napsáno, samochťa se pasuje do role zaslepeného odborníka odborníků, který už postavil víc než jen psí boudu. A proto jej přece nebude nikdo o mnohamiliardové investici poučovat.

Přestože neúspěšný samozvaný odborník na zdravotnictví ve Zlínském kraji už hledá viníky zvenčí, bitvu o výstavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích si prohrál senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek sám. A paradoxně mu k tomu pomohli všichni jeho nohsledi, kteří jej nedokázali v jeho nadutosti ukočírovat. Ale ani se nedivím. Vím, ze zkušeností z působení Čunka ve Vsetíně, jak dokáže lidi ovlivňovat, jak si je umí zavázat a podmanit.

O to vzácnější je proto páteční rozhodnutí zastupitelů Zlínského kraje Čunka vyautovat. Dát Zlíňanovi samozvaně se pasujícího do pozice mocipána Vsetína za vyučenou. Konečně se Čunkovi dostalo hodně hlasitého upozornění, že doby, kdy si relativně mohl dělat to, co se mu zachtělo, se ztrácí v dálavách, že bude muset, pokud se hodlá dál na řízení chodu kraje podílet, vzít na vědomí pluralitu názorů, potřebu umět hledat kompromisy, netlačit na pilu sílou svého pocitu všemocného a neomylného individua a podobně.

Bude to však pro Čunka těžké, pokud se o to vůbec alespoň pokusí. On to totiž prostě neumí, on neumí prohrávat! Dokázal to svými výroky a stanovisky krátce po pro něj neúspěšném hlasování. Například když řekl, že se výstavby nové nemocnice nevzdá a na způsobu své práce nic měnit nehodlá. Vyjádřil tak svou nechuť k tomu, co se stalo i k těm, kteří se o to přičinili.

Kromě jiného, je tu ale přinejmenším ještě jeden problém, který nepřijetím Čunkova nápadu spatřil světlo světa. Mělo by se totiž velmi nahlas začít už konečně mluvit o tom, že kraj údajně vydal 200 milionů za nákup pozemků v Malenovicích. Aniž by totiž měl hejtman cokoli v ruce, dal pokyn k jejich nákupu. Neměl, a dodnes ani s ohledem na páteční výsledek hlasování nebude mít rozhodnutí zastupitelstva o stavbě nové nemocnice. Přesto však za pozemky utratil veřejné peníze. Tohle by si žádný soukromý investor a ani většina jiných zastupitelů nedovolili udělat, a dokresluje to charakter Jiřího Čunka jako člověka, který s veřejnými penězi hospodařit neumí a ani by s nimi hospodařit neměl!

Tento problém se však netýká pouze a jen nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Mluvit by mohli Vsetíňané, kterým se Čunek ještě za dob svého starostování v tomto městě postaral o to, že přišli o přibližně 70 milionů korun, které nechal obrazně napsáno zabetonovat do podzemního parkoviště o asi 53 místech v objektu soukromého investora v přednádražním prostoru a jejichž využitelnost je, alespoň v současnosti, hodně diskutabilní.

Nemohu si pomoct, ale minimálně tyto dva počiny Jiřího Čunka jsou záležitostmi, které by neměly nechat v právním státě orgány činné v trestním řízení v klidu.

Čunek se však už nechal slyšet, že on, ani rada, kompetence nepřekročili. Podtrhl to výrokem v jednom z regionálních deníků, že: „Kdybych tak již mnohokrát neučinil, ničeho bych nedosáhl.“

Tak to je fakt bomba a další důkaz toho, co že je Čunek vlastně zač. Á propos, tak mě napadlo, čeho že vlastně Čunek ve své politické kariéře, kromě vlastního prospěchu dosáhl, respektive, co dokázal?

No, zkusím si odpovědět sám. Z pohledu Vsetíňana. Pamatuji si pouze na jeden svým způsobem pozitivní počin. I když v současné době začíná Vsetínu přinášet víc problémů, než užitku. Mám na mysli bývalý pavlačák u polikliniky obývaný povětšinou Cikány. Čunek tehdy poprvé kandidoval do senátu a chopil se možnosti situaci razantně vyřešit. Podrobnosti jsou obecně známy. Většině obyvatel města se to zamlouvalo a Čunek se rázem ocitl v pozici senátora. Od té doby nic. Alespoň si nevzpomínám. Až pak už zmiňovaných 53 parkovacích míst v podzemí takzvaného Čunkabaráku (prý Obchodní galerie) před vsetínským vlakovým nádražím. V řádu desítek milionů korun z městského rozpočtu nalitých do stavby soukromého investora! Byť se souhlasem většiny zastupitelů.

On totiž Čunek ani na nic jiného, po opětovném usednutí do starostovské sesle čas neměl. Toužil se stát hejtmanem. Tuto pozici ve své sbírce politických funkcí neměl, a tak ony přibližně dva roky vsetínského takzvaného starostování využil výhradně pro to, aby si mohl před kolonkou hejtman udělat fajfku.

Co na tom, že Vsetín dál chátral a pomalu, ale jistě se z něj stávalo zanedbané a špinavé město, kde se vymýšlely lanovky, zasklené lávky a megalomanská nábřeží, zatímco chodníky stále více představovaly spíš překážkovou dráhu, obchody v centru města střídaly banky, podmínky pro podnikatelské aktivity se ztrácely v nenávratnu…

A pak si on, Čunek, vybral za svého nástupce Jiřího Růžičku (viz Čunkova sebestřednost nezná mezí), vytvořil kolem něj jakousi ochrannou bublinu s gloriolou jediného schopného pokračovat v jeho (Čunkových – pozn. autora) šlépějích. Skutečně to zvládá. Vsetín je ještě víc zpustošený, chodníky zarůstají travou, cyklisté se po nich prohánějí, jak se jim zachce, městská policie nefunguje, v nedávných vedrech nebyla radnice ani schopna zajistit kropení prašných ulic a podobně.

To je výsledek práce Jiřího Čunka, ať se to komu líbí, nebo ne. Ve světě se říká: Cherchez la femme. Ve Vsetíně se říká: Za vším hledej Čunka. Ano, i Vsetínu se stále častěji, a už ne jenom mezi místními, říká Čunkoland! Pro mě, rodáka ze Vsetína, něco otřesného a ponižujícího. Ale tak to prostě je, když se k moci dostane ten, který to s ní neumí.

Myslím si, že větší skromnost a taktnost by zlínskému rodákovi Jiřímu Čunkovi v jeho hejtmanské práci neškodila. Ale nejenom v ní. I když osobně se domnívám, že vůbec nejlepší by bylo, kdyby se hejtman odebral do politického důchodu. Z mého pohledu totiž už není schopný styl svého počínání změnit. Čunek je prostě Čunek a obávám se, že Čunkem zůstane.

Autor: Dušan Póč | neděle 23.6.2019 10:22 | karma článku: 30,05 | přečteno: 1206x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik