Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vsetínský rathaus opět nezklamal a ukázal v koho područí je

Ukázalo se, znovu a zas, že radovat předčasně se člověk nemá. Ale, když světlo světa spatřila informace, že prostranství v centru Vsetína ponese jméno Jarmily Šulákové, nešlo to jinak. Ale nebyl by to vsetínský rathaus, aby, kdyby

O tom, že některá z významných ulic či jiných obecně známých a takzvaně vžitých ploch má nést jméno slavné rodačky a ženy, která toho pro město tolik udělala, Jarmily Šulákové, snad nikdo ze Vsetíňanů nepochybuje. Proto jsem i já přivítal uprostřed tohoto týdne zvěstování zastupitelů města, že jedno z prostranství v centru Vsetína jméno po královně valašské písničky a legendy valašského folkloru ponese.

V mysli mně utkvěla tři možná místa: Náměstí Svobody, jež jsem však záhy s ohledem na jeho podobu a umístění památníku osvobození a hrobu neznámého vojína sám pro sebe odmítl. Zbyla tedy dvě. Dolní a Horní náměstí. Nemají konkrétní pojmenování a tak je nabíledni, že by mohla tato prostranství jméno někoho významného, nota bene Jarmily Šulákové, nést.

Favoritem pro mě se nakonec, po všech pro a proti, stalo náměstí na vsetínském Horním Městě, které je, se svým zámkem, Maštalisky, budovou Staré (postavena ve 20. letech 18. století) a Nové radnice (v novorenesančním stylu byla dokončena v dubnu 1899), s kašnou, jejíž vznik je datován do roku 1615, ale také s barokní sochou sv. Jana Nepomuckého z roku 1776 z dílny Šebestiána Hertla a barokní sochou Neposkvrněného početí Panny Marie z roku 1770 od téhož autora, historickou a už i z dálky nepřehlédnutelnou dominantou Vsetína.

Takto uvažujíc a jako rodák a vsetínský patriot jsem se jal čekat, co konkrétního se v hlavách vsetínských konšelů a zastupitelů zrodilo. Nevím proč (či spíše vím, ale… doufal jsem - pozn. autora), v hlavě se mi honila myšlenka na nějakou kulišárnu. Přesto, či právě proto, že jde o tak významné jméno, jakým je Jarmila Šuláková.

A ukázalo se, bohužel(!), že ona černá myšlenka nebyla neopodstatněná. Zastupitelstvo rozhodlo, že jméno Jarmily Šulákové ponese do současné doby naprosto bezvýznamný a v zákoutích špinavý a neudržovaný prostor před či v blízkosti stávajícího vlakového nádraží a se štafly taxikářů. Nic na významu tohoto místa nemění ani fakt, jak tvrdí první úřad města a jeho takzvaná hlava, že tento prostor je spojován s bývalou prodejnou gramodesek, kde paní Jarmila Šuláková prodávala.

Je škoda, že se konšelstvo a zastupitelstvo neráčilo před tak pro obyvatele města významným rozhodnutím s lidmi poradit. Vyslechnout si jejich názory, návrhy… Místo toho zvolili hejtmanský postup a v praxi tak ukázali, že jim o názory a návrhy voličů vůbec nejde.

Vysvětlení, že jde o návrh Obce spisovatelů (byť jakkoliv vážené – pozn. autora) a ohled na místo, jak již bylo uvedeno, kde Jarmila Šuláková pracovala, osobně považuji za scestný, zástupný a hlavně nechutně účelový a ani za mák mu nevěřím!

Vsetíňané moc dobře ví, kdo že takzvaně stojí za tím, co v poslední době na daném místě vzniklo, kolik desítek milionů korun tu bylo z pokladny města v podstatě zbytečně vynaloženo (ty garáže by tam vznikly stejně) a že člověk, který má na tom lví podíl, se neštítí ani toho, aby své mocensko-politické a kdoví ještě jaké choutky opřel i o jména velikánů, jakými jsou například Jarmila Šuláková, Tomáš Baťa, Miroslav Zikmund a další.

Je smutné, že vsetínská radnice má ve svém vedení rovněž lidi, kteří tohoto takzvaného politika, rodáka z druhé strany Sirákova, bezmyšlenkovitě poslouchají. Nikdo mě nepřesvědčí o tom, že tomu tak v tomto případě není a že už není třeba za vším, co se ve Vsetíně děje, hledat…

Ani se mi to jméno nechce napsat, a tak je psát proto nebudu.

A mimochodem, říkat prostoru mezi jakousi Obchodní galerií, věžákem a budoucí vlakovou zastávkou náměstí či prostranství v centru města, jak bylo prezentováno, je velikášstvím a hlavně je z mého pohledu toto místo svým stávajícím i zamýšleným významem a účelem, kromě toho, co jsem již napsal, nedůstojné toho, aby neslo jméno tak významné ženy, jakou Jarmila Šuláková bezesporu byla a jakou pro nezanedbatelnou část obyvatel města stále je.

Autor: Dušan Póč | pátek 21.2.2020 13:56 | karma článku: 25,54 | přečteno: 1168x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 365x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  13:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik