Hejtmanská lumpárna století v podání Jiřího Čunka ze Zlína

17. 12. 2019 14:12:51
Záludnosti a křivárny, jaká v novodobé historii zlínského regionu nemá obdoby, se týden před Vánocemi dopustili ti zastupitelé kraje, kteří podlehli tlaku Jiřího Čunka a dali neplánovaně souhlas se stavbou nové nemocnice.

Hejtman kraje totiž dosáhl svého, když neočekávaně na závěr pondělní schůze zastupitelů prosadil hlasování o stavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Aniž by respektoval závěry zářijového jednání a vyčkal na zpracování studie na rekonstrukci stávající Krajské nemocnice Tomáše Bati, o čemž rozhodli zastupitelé kraje. Podle Čunka by se však jen přešlapovalo na místě a ztrácel se čas. A tak po poradě sám se sebou uplatnil sobě vlastní formy a metody hejtmanské práce, které jsou od standardu, slušného chování a respektování rozhodnutí nejvyššího orgánu Zlínského kraje na hony vzdáleny.

Na řadu přišly Čunkovy gangsterské způsoby, které nemají s demokracií nic společného a přirovnat je lze jen k diktátorsko-mafiánskému režimu.

Čunek, když zvolil metodu bolševické síly, se dopustil nebezpečného precedentu, jenž může mít pro obyvatele kraje fatální následky a uvrhnout je na dlouhá léta do žalostné situace, kdy peníze nebudou na zhola nic. Čunek a jeho 23 nohsledů tak zaveleli vehnat už v současné době hejtmanstvím nedobře řízené zdravotnictví do ještě divočejšího neznáma. Což může mít za následek ohrožení dostupnosti lékařské péče a možná v některých případech i její znemožnění.

Nerad bych byl považován za totálního odpůrce stavby nové nemocnice. Kdo by si nepřál mít jistotu, že bude v případě potřeby ošetřen v moderním zařízení plném erudovaného personálu. To první považuji za dosažení možné. Pokud jde o ten personál, nejsem si tak jistý při pohledu na současnou personální situaci v českém zdravotnictví. To vše myšleno ve vztahu k tomu, o čem básní hejtman Čunek v případě nové továrny na zdraví.

Ale to v tuto chvíli nechám stranou. To, co mi vadí ze všeho nejvíce je právě způsob, jakým svého cíle Čunek dosáhl. Způsob, který nemá nejenom se slušnou demokratickou politikou, ale ani s čistým a upřímným křesťanstvím, k němuž se Jiří Čunek hlásí, nic společného. Slušným a skutečným křesťanům je zřejmě z počínání jejich guru docela špatně.

Čunkovo jednání považuji za totální úlet, který si nedovedu vysvětlit jinak, než že hejtman má na stavbě nové nemocnice výhradně osobní zájem, a že nějaký obyvatel Hané, Slovácka, Valašska a Zlínska je mu ukradený.

NÁŠ HEJTMAN

Má vysoký morální kredit.

Jedná s lidmi na rovinu.

Ctí své odpůrce a váží si jich.

Umí lidem naslouchat, dokáže uznat svoji chybu a poučit se.

Nesnižuje se k podrazům ani zákeřným politickým fintám. Nemstí se, nepodplácí, finančně nezvýhodňuje svoje přátele ani rodinu. Nenechává se finančně vydržovat od soukromých firem oplátkou za zvláštní služby. Váží si majetku, který mu byl svěřen a zušlechťuje ho. Prosazuje vyrovnaný rozpočet, nezadlužuje kraj. Podporuje potravinovou soběstačnost kraje. Váží si půdy, nestaví na zelených loukách. Je pro většinu voličů vzorem, lidé ho mají rádi.

P. S. Kolik z těchto vět platí pro Jiřího Čunka?

Diskusní příspěvek v idnes.cz k článku: Čunkova nemocnice ve Zlíně nakonec bude. ANO zvažuje...

Otázkou také je, co se stane se stávajícím areálem Krajské nemocnice Tomáše Bati. Bude pokračovat rekonstrukce i po dobu stavby nového špitálu. Pokud ano, kde na to všechno, stavbu i rekonstrukci, kraj vezme peníze? Pokud ne, nechá hejtmanství chátrat stávající špitál za jeho chodu a dojde tak ohrožení nejen pacientů, ale i zdravotnického personálu? Těch otázek je však daleko více...

Je tu však ještě jedna věc. Nikdo mě nepřesvědčí o tom, že financování nové nemocnice půjde na úkor stávajících nemocnic v jednotlivých bývalých okresech, které jsou v majetku kraje. Hejtmanství z nich prostě bude vyvádět peníze proto, aby mohlo splácet nejenom stavbu, ale potom i úvěr a kdo ví co všechno. A to může vést k až k velmi vážnému zhoršení péče o pacienty v jednotlivých regionech kraje.

V této souvislosti mě napadá, že velký pozor by si měla dát radnice ve Valašském Meziříčí, jež zvažuje, co dál s nemocnicí ve městě, kterou, podle mých vlastních poznatků ne zrovna špatně provozuje soukromý subjekt. V nejbližší době bude první úřad města rozhodovat o tom, zda to zůstane i nadále tak, jak to je, nebo... V úvahu přichází i možnost převést ji do správy kraje. Hejtmanství dělá všechno pro to, aby se tak stalo. Získalo by v podstatě bezpracně další subjekt, který se bude na Čunkových narcisticko-megalomanských kejklích podílet a hlavně je pomůže financovat.

Jak se ale říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Zatím poslední hejtmanovo rozhodnutí, respektive jeho podlý a hnusný podraz na své koaliční partnery ukázal Čunka v pravém světle. Lze jen doufat, že v blížících se krajských volbách obyvatelé regionu vystaví tomuto takypolitikovi, jenž se prý v několika případech například před zaměstnanci krajského úřadu srovnával dokonce s Pánem Bohem, vystaví spravedlivý účet.

Ze všeho nejlépe by ale bylo, kdyby se zdravá část krajského zastupitelstva, která používá selský rozum a není zatížena megalomanstvím a kdoví čím ještě, pokusila výsledek pondělního hlasování zvrátit. A zahájila otevřenou, věcnou a osobních ambicí prostou diskuzi o tom, zda novou nemocnici ano, či ne. Diskuzi odpovídající demokratickým principům vedenou otevřeně, věcně a i s ohledem na postoje široké veřejnosti.

Ukázka z diskuse Čunek vs. veřejnost – viz odkaz idnes.cz ZDE

Dovolím si upozornit ještě na jednu věc: V článcích a diskusních příspěvcích se občas objevují mylné informace o tom, že hejtman Čunek je rodákem ze Vsetína. NENÍ TOMU TAK! Čunek je křtěný Dřevnicí, tedy rodákem ze Zlína.

Autor: Dušan Póč | úterý 17.12.2019 14:12 | karma článku: 28.26 | přečteno: 2292x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 274 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 632 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 142 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 899

Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...