Ohledně spalovny ve Vsetíně je potřeba být stále ve střehu!

7. 11. 2019 16:41:19
Vsetínští zastupitelé sice s křížkem po funusu, ale i tak, svým nedávným usnesením vyjádřili nesouhlas s výstavbou spalovny na Ohradě. Obyvatelé města však ani zdaleka vyhráno nemají. To usnesení má totiž několik skulinek.

Moc tomu totiž nepomohlo ani vrácení dokumentace vlivů záměru Zařízení pro energetické využívání odpadu – ZEVO Vsetín na životní prostředí k přepracování, které je datováno 5. listopadem 2019, tedy den po přijetí usnesení vsetínských zastupitelů ve vztahu k odmítnutí spalovny v uvedené lokalitě města. S celým dokumentem je možné se seznámit prostřednictvím odkazu: ZDE.

Krajský úřad Zlínského kraje totiž vrátil potencionálnímu investorovi, Zásobování teplem Vsetín, k přepracování. A to i přesto, že ten již přibližně v polovině minulého měsíce avizoval, že od svého záměru ustupuje.

Nechce se mi věřit, že by zpracovatelé dokumentu vlivu zařízení na vsetínské životní prostředí o této skutečnosti nevěděli. Proto nerozumím tomu, že vůbec takový materiál odbor životního prostředí a zemědělství – oddělení hodnocení ekologických rizik Krajského úřadu Zlínského kraje vydal! Proč!?!

Vždyť takto dává do rukou Zásobování teplem Vsetín a vsetínským konšelům Jiřímu Růžičkovi, Simoně Hlaváčové, Martině Hovořákové a dalším, kteří se za spalovnu ve Vsetíně i proti vůli jeho obyvatel staví, zpět karty, kterými by mohli ve hře za zájmy německého kapitálu pokračovat! A nepřímo se tak potvrzuje i to, o čem se ve Vsetíně šušká, že někteří konšelé jsou do projektu hanebně zaháčkováni (viz Odpůrci spalovny ve Vsetíně dosáhli svého).

Výzva k tomu, aby obyvatelé města byli v souvislosti se spalovnou obezřetní, má své opodstatnění nejen v souvislosti s výše uvedeným, ale rovněž v návaznosti na samotné pondělní (04. 11. 2019) usnesení zastupitelů.

Ti se totiž domluvili na tom, že radnice zadá zpracování studie, která napoví, jak nakládat ve městě s komunálním odpadem. To nekonečné zpracovávání vpodstatě obecných a polovičatých studií nevede totiž k ničemu jinému, než k otupění pozornosti obyvatel města. Přikláním se k názoru městského poslance za ODS Romana Kalabuse, respektive zastávám stejný názor, že do usnesení se nepodařilo dát usnesení, že spalovna nebude nikde na území města. Usnesení totiž, pokud jsem jej správně pochopil, obsahuje takovou obezličku, že toto zařízení nebude ve stávající lokalitě na Ohradě.

Zřejmě je to ale, a v tom jsem s Romanem Kalabusem rovněž zajedno, odrazem toho, že současná radnice, která v koaliční podstatě ve stejném složení funguje už šest let, stále nebyla schopna vypracovat koncepční materiál, jenž by se touto problematikou zabýval. Problematika nových právních předpisů vycházejících z legislativy Evropské unie totiž není ničím novým, ničím, co by ve známost vzešlo před krátkou dobou!

Růžička a jeho nohsledi, nemám tím na mysli celou městskou radu a koalici, tak jasně dokazuje, že slovo koncepce je pro ně cizím pojmem!

Stejně, jako sociálnědemokratický zastupitel Petr Kořenek se totiž domnívám, že rozhodnutí o tak závažném problému, jakým je spalovna, musí předcházet debata nad možnými návrhy podpořená diskuzí s obyvateli města. Bez potřebné studie, ale také názorů občanů, není možné o spalovně ve městě rozhodnout. A když, tak jen polovičatě s možností různých vysvětlení a podobně, jako se stalo v pondělí 4. listopadu 2019.

Místo toho ale lidovecký takzvaný starosta Jiří Růžička pokrytecky mluví o tom, že v případě, že by to bylo nutné, je možné vyhlásit referendum. A radní Martina Hovořáková z hnutí ANO o tom, že by se k lidem a také k zastupitelům mělo dostat více informací o tom, jak vůbec moderní spalovny fungují. Proč to ale ještě neudělali, měli ta to rok, o tom z jejich úst nepadlo ani slovo.

Jasný důkaz toho, že Růžička, Hovořáková a další, kteří se myšlenky na zřízení spalovny ve městě nehodlají vzdát (znovu: proč asi?, jsou připraveni ve svých hrátkách s obyvateli města pokračovat a udělají všechno pro to, aby dosáhli svého! Oba jmenovaní konšelé totiž mají ze svého pohledu skvělého učitele, rodáka ze Zlína. Proto je potřeba být stále ve střehu!

Osobně si myslím, že nejrozumnější by bylo pokusit se naplnit tézi, o níž mluvil vsetínský místostarosta Tomáš Pifka, o vzniku sdružení obcí na výstavbu spalovny na po všech stránkách vhodném a neutrálním místě.

Autor: Dušan Póč | čtvrtek 7.11.2019 16:41 | karma článku: 16.01 | přečteno: 455x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 142 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 899

Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...