Kolem Jiřího Čunka to vře čím dál víc

11. 09. 2019 15:43:18
Neúspěch myšlenek zlínského hejtmana na zatím posledním zasedání krajských zastupitelů ohledně problematiky nové krajské nemocnice vyvolává v duchu fyzikálních zákonů reakci. Jen první úřad Zlínského kraje stále mlčí.

Jeden by očekával, že Krajský úřad Zlínského kraje přijde bezprostředně po dalším Čunkově krachu s okamžitou reakcí. Byť, jak jinak, v takzvaně čunkovském stylu. Přesto! Dnes je středa (11. září 2019) a webovky kraje mlčí (dopoledne). Tedy alespoň v sekci či kapitole nazvané Tiskové zprávy. Ani slovo o tom, s jakým výsledkem skončilo pondělní hlasování zastupitelů. Proč? Možná proto, že Jiří Čunek zatím z kdoví, jakých, snad ne dalších konspiračních důvodů(?), neměl čas nadiktovat, co může a co nesmí na veřejnost. Ale website Zlínského kraje, který je placen ne z Čunkových peněz, nýbrž financí od daňových poplatníků a není tudíž Čunkovým majetkem, nemá a ani nesmí být pouze hlásnou troubou Čunkových útoků a lží. Veřejnost má právo a musí znát i jiné názory. Avšak o těch se z úředních krajských sdělovacích prostředků věrohodně dozvědět nelze.

Ale čas na to, aby krátce před pondělní schůzí zastupitelů Čunkovi poslušní zveřejnili jeho reakci na otevřený dopis senátora a zastupitele Ivo Valenty z poloviny srpna letošního roku, měli. Aniž by veřejnost s obsahem Valentova psaní, jak se ve slušné společnosti sluší a patří, seznámili a lidé tak věděli, na co vlastně hejtman reaguje.

Trochu divný způsob. No, divný... Divný pro toho, kdo Jiřího Čunka a jeho praktiky a povahové vlastnosti nezná. Já osobně se totiž v tomto směru ani trochu nedivím, že je zatím klid po pěšině. Ostatně nejeden z mých blogů na způsoby jednání a praktiky plynoucí z Čunkova bezmezného narcismu, upozornil. Nejednou jsem se vyjádřil v tom smyslu, že šéf krajské vlády před názory a věcnými otázkami zbaběle utíká do sféry lží a daným tématům se vyhýbá. Nejenom podle mě snad hlavně proto, aby tak zakryl svou vlastní neschopnost.

Nejsem sám, kdo si myslí, že současný hejtman Zlínského kraje je arogantním lhářem a ́zdatným ́ manipulátorem veřejného mínění.

Dokladem budiž i Čunkovo vyjádření v textu z 6. září 2019 na webu kraje ohledně získání části Lidového domu ve Vsetíně pro účely hazardu. Hejtman v této souvislosti v reakci na otevřený dopis Ivo Valenty napsal: „Chápu tedy Vaše roztrpčení, a to především proto, že si velmi dobře pamatuji, jak jste na mě dlouho před vyhlášením soutěže čekal více, než dvě hodiny na letišti, s tím, že se mnou chcete mluvit a vezmete mě z Prahy do Kunovic, a já nebudu muset jet vlakem. V letadle jste se mě při dobrém kubánském rumu zeptal, zda by bylo možné, abyste provozovatelem hazardu v Lidovém domě byl Vy. Moje odpověď byla jasná, když vyhrajete soutěž, tak ano. Samozřejmě jste mě učinil neodolatelnou nabídku, kterou jistě znáte z prvoligových fotbalových soutěží s rozhodčími, za kterou jste byl také odsouzen, bohužel však já, prvoligovým fotbalovým rozhodčím s morálkou páté cenové kategorie nejsem, tak jsem Vás odkázal na to, že zakázku získáte zcela poctivě, ale musíte dát nejvyšší nabídku.“

Reakce Ivo Valenty? „ Tímto se hodlám ohradit proti lžím, urážkám a vykonstruovaným báchorkám ohledně našeho společného letu z Prahy, které ve svém textu uvádíte. Tuto variantu jsem Vám nabídl čistě z důvodu úspory času, což velice dobře víte. Vy jste ji měl možnost přijmout, nebo odmítnout. Rozhodl jste se pro první variantu. Nyní se po dvou letech dozvídáme, že vše bylo údajně jinak? Jak si vůbec můžete dovolit vymýšlet nestoudné lži?! Za svá pomlouvačná tvrzení se budete zodpovídat.“

A já se ptám: Proč Jiří Čunek s takovými nařčeními přichází až nyní? Po, jak Ivo Valenta píše, dvou letech? Vždyť podle toho, jak to Čunek popisuje, mohlo jít o nekalé jednání. Ale on, Jiří Čunek, zákonodárce a proto snad i jeden z nejvyšších ochránců práva v této zemi, přesto sedm set dní mlčel. Proč tak jako čistý politik a lidumil, vševěd a všeuměl promlouvá až nyní a podle mě tak zřejmě naráží na možnou korupci? Osobně v hejtmanově vyjádření, a nejenom v souvislosti s letem z Prahy do Kunovic, nevěřím ani slovu.

Ještě jedna otázka. Proč hejtman v případě Ivo Valenty nezdůraznil například fakt, že Ivo Valenta ze svých nadačních fondů podporuje více než dvacet let občanské spolky, a že na rozdíl od hejtmana veškeré své politické příjmy věnuje rozvoji studentských aktivit?

Ono Čunkovo vyjádření fakt sedí, když není žádným veřejným tajemstvím, že měl potíže s privatizací bytů ve Vsetíně, jak dopadlo jeho vyšetřování ohledně jeho někdejší asistentky... Také se na veřejnosti hodně nahlas mluví o Čunkových a jím zakamuflovaných údajně až čtyřech autonehodách se služebními vozy Zlínského kraje.

A když tomu připočteme formy a metody Čunkovy práce ohledně prosazování jeho sebestředného megalomanského paskvilu v podobě nové krajské nemocnice a všeho, co se kolem toho odehrálo, kolik zbytečných milionů korun už bylo pravděpodobně zbytečně vyhozeno bez předchozího povinného souhlasu krajského zastupitelstva (například svévolné zastavení původního projektu na rekonstrukci stávající nemocnice, výkup pozemků pro novou nemocnici a podobně), pak musí být soudnému, nezaujatému a nezmanipulovanému člověku jasné, kdo že to vlastně ten Jiří Čunek je.

Již několikrát jsem se pozastavoval nad tím, proč nadřízený orgán kraje, Ministerstvo vnitra ČR, ale i orgány činné v trestním řízení, nereagují. Přitom jsou tato fakta veřejně známa, byla mnohokrát probírána ve sdělovacích prostředcích a Čunek sám se veřejně přiznal, že v duchu jeho charakteru on sám rozhodl, že on sám a o své vůli přesvědčil většinu krajské rady pro to či ono, aniž by čekal, co na to zastupitelstvo a podobně (viz například blog z 11. srpna 2019 – Čunek žene své nohsledy a rukyzvedače do maléru). Nebo to se musí opravdu čekat až na to, až to někdo takzvaně oficiálně bonzne?!

Sám Čunek však přesto mluví o tom, že je na svou minulost hrdý. No, ostatně, proč ne? Každý to máme totiž nastaveno jinak.

Prostě, nemohu si osobně myslet nic jiného, než že férovost a čestnost k prioritám zlínského hejtmana Čunka rozhodně nepatří. Platí to rovněž ve vztahu k jeho potěmkinovskému záměru na stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích.

Dnes už naštěstí vím, že nejenom v mých očích jde o arogantního a sebestředného ́člověka ́, pro nějž prospěch veřejnosti je až tím posledním, co by jej snad mohlo alespoň zajímat. On Čunek totiž za nejdůležitější považuje slůvko JÁ (viz blog z 10. 08. 2018 – Čunkova sebestřednost nezná mezí).

Autor: Dušan Póč | středa 11.9.2019 15:43 | karma článku: 19.34 | přečteno: 490x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 176 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 610 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 142 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 899

Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...