Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stavba nové nemocnice problémy zdravotnictví v kraji nevyřeší

Problematikou krajské nemocnice ve Zlíně se v pondělí budou znovu zabývat krajští zastupitelé. Rada Zlínského kraje chce vyhovět požadavku koaličního partnera ANO na projednání oponentní studie na modernizaci a dostavbu KNTB Zlín.

To bych ale nesměl znát Jiřího Čunka. Hejtman Zlínského kraje totiž hodlá, jsem o tom bytostně přesvědčen, požadavku koaličního partnera využít či vlastně, osobně se domnívám, že spíše zneužít, ve svůj prospěch. Jenom naiva totiž přehlédne, a vyplývá to jednoznačně i z nedávných hejtmanových vyjádření v novém krajském magazínu, že Čunek hodlá především zužitkovat požadavek  ANO k prokázání nesmyslnosti záměru na dostavbu a rekonstrukci stávajícího areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Nic jiného si tento narcista nepřipouští.

On totiž nedovolil, aby se zastupitelé zabývali již zpracovaným a v minulosti odsouhlaseným a podle nemalého počtu odborníků kvalitním a současné době a požadavkům odpovídajícím dokumentem na rekonstrukci, ale vypracováním zcela nové studie dle zadání současného vedení kraje. To vše původně za sedm milionů korun. Tuto cenu však později v tisku sám hejtman upřesnil s tím, že nové vypracování záměru vyjde krajskou pokladnu až na 14 milionů korun.

Ale proč?!? Vždyť podle mého názoru půjde o další zbytečně vyhozené miliony korun za ze strany hejtmana další nečestné jednání. Za počiny, jejichž výsledkem nemá být spokojenost obyvatel, respektive pacientů, ale především osobní zištnost a ukojení Čunkových vlastních megalomanských choutek.

Ostatně, co si myslet o tomto výroku Jiřího Čunka v již zmiňovaném novém magazínu kraje: „Žádost kolegů z hnutí ANO jsem k projednání v zastupitelstvu podpořil proto, aby se znovu otevřela diskuze a prokázalo se, že všechny podklady pro rozhodnutí máme k dispozici, a to jak pro rekonstrukci KNTB, tak samozřejmě pro novou nemocnici.“ Stačí jen umět číst mezi řádky.

Ale znovu, studie na rekonstrukci už existuje! Jen neodpovídá Čunkovým představám! I proto na jednom ze zasedání zastupitelstva v roce 2018 sám hejtman Čunek potvrdil, že neprodloužení stavebního povolení bylo vydáno z jeho příkazu. A to bez schválení zastupitelstvem! Mám pocit, že tak se Čunek dopustil zneužití pravomocí veřejného činitele. A dosavadní poznatky nasvědčují tomu, že ne poprvé (viz – Čunek žene své nohsledy a rukyzvedače do maléru)!

A do světa od té doby Čunek neustále vykřikuje, že nám postaví novu nemocnici, protože všechny ostatní záměry na dostavbu a rekonstrukci stávajícího areálu jsou nesmyslné. A neustále předkládá zkreslující fakta o výstavbě ve stávajícím areálu.

A přitom areál stávající krajské nemocnice, který je z hlediska kvality staveb ve velmi dobrém statickém i stavebním stavu, je dlouhodobě stabilizován v klidové části města Zlína. Na dostavbu a rekonstrukci stávající nemocnice byl zpracován velmi podrobný materiál, který obsahuje koncepci modernizace celého areálu, přičemž v navrženém materiálu jsou respektovány všechny normy a typologické zásady pro výstavbu současných zdravotnických zařízení a nemocnic. Avšak o tomto materiálu, který jednoznačně prokazuje možnosti dostavby a rekonstrukce stávajícího areálu, a mnohém dalším, nebyli zastupitelé ani lékaři v nemocnici objektivně informováni. O tomto materiálu Čunek jednat nechce!

Proč, na to by měl odpovědět sám hejtman Zlínského kraje. Ten však místo toho například ve zlínském rozhlase veřejnosti sděluje, že v nemocnici, za jejíž stav odpovídá, padají na pacientky a děti v porodnici kusy stropů. To ale není pravda! Osobně jsem se s ničím takovým v KNTB, tedy v rámci objektivity kromě porodnice, kde jsem nebyl, nesetkal. Při šíření takovýchto informací vzniká mezi obyvateli kraje panika a pak ti, kteří mohou, hledají ošetření v jiných nemocnicích v kraji i mimo něj. Pověst KNTB je tak poškozována a dochází k ekonomickým škodám. Tyto informace osobně považuji za šíření poplašné zprávy. Nevím, ale tak by se hejtman, ať už by byla situace jakákoliv, chovat vůči takzvaně své nemocnici, za niž navíc, jak už jsem napsal takříkajíc nese odpovědnost, neměl.

Záměrná neochota realizovat velmi dobrý koncept dostavby a přestavby stávající nemocnice prodlužuje možnost stabilizace situace v KNTB. S tímto stavem by proto měli být objektivně a pravdivě seznámeni nejen zastupitelé, ale také lékaři ve zmiňované nemocnici a především obyvatelé kraje. Náklady na likvidaci stávající dokumentace pro realizaci interny a studie na rekonstrukci celého areálu je možné, podle mého názoru s úspěchem, považovat za škodu velkého rozsahu (jde o 25 až 30 milionů korun) způsobenou svévolným rozhodnutím vedení kraje. Obdobným způsobem je potřeba posoudit výkup pozemků v Malenovicích a obávám se, že i mnohé další.

Jen tak mimochodem, stávající KNTB je dlouhodobě situována územním plánem. A to, myslím si, v naprosto vhodném a pro takové zařízení v nanejvýš ideálním prostředí. Zato nová nemocnice ve Zlíně-Malenovicích má být, podle předloženého konceptu, vybudována jako jedinečné architektonické dílo ve dvoře garážových domů.

Ať se dívám na problematiku rekonstrukce stávající či výstavbu nové nemocnice z kterékoliv strany, i jako řadovému občanovi, který si přeje mít v regionu jen to nejlepší, co může soudobé české zdravotnictví nabídnout, mi nejlépe vychází oprava a modernizace současné Krajské nemocnice Tomáše Bati. Má vybudovánu dopravní i technickou infrastrukturu. Jak jsem již uvedl, její objekty jsou v dobrém stavebním a statickém stavu. Je potřebná pouze jejich oprava, úprava a to při ponechání, případně modernizaci zdravotnického vybavení. Jsem i jako laik toho názoru, že rekonstrukce a modernizace KNTB bude o několik miliard korun levnější než stavba nového špitálu.

Osobně si myslím, že hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek by se, jako muž zodpovědný za krajské zdravotnictví, měl místo ukojení svých sebestředných a megalomanských snů zaměřit v oblasti péče o nemocné na něco jiného, než na stavbu nové nemocnice.

Je obecně známo, že české zdravotnictví se potýká s řadou problémů, mezi něž rozhodně stavby nových nemocnic nepatří. Bylo by proto mnohem účelnější a pro lidí žijící v kraji mnohem významnějším, kdyby se Čunek staral spíše o to, aby krajem vlastněné nemocnice měly dostatek zaměstnanců. Zejména lékařů a takzvaně středního zdravotnického personálu. Aby nemusela být lékařská dostupnost zajišťována mnohdy až neúnosnými přesčasy. Aby lékaři a sestry měly dostatek času na odpočinek, na další vzdělávání a podobně. Aby nemocnice měly možnost nabídnout kvalitním zdravotníkům zázemí v podobě moderních bytů. Prostě o to, aby doktoři a sestry měly důvod proč zrovna přijít pracovat do Zlína, Vsetína, Kroměříže nebo Uherské Hradiště. Aby v nemocnicích byli na manažerských funkcích odborníci ne podle toho, jakou mají stranickou příslušnost či s kým jsou tak či onak spřízněni. Ale lidé, kteří jsou nejenom odborně, ale rovněž lidsky na požadované úrovni. Zatím tomu tak podle mnohých lékařů a sester, a také domněnek obyvatel i mne samotného v plném rozsahu není.

Až bude toto fungovat, až bude toto zabezpečeno, teprve potom pátrejme po tom, zda by tam či onde nebylo vhodné postavit novou nemocnici.

Bylo by dobré, kdyby si toto krajští zastupitelé v pondělí, při dalším kole jednání o stavbě nové krajské nemocnice uvědomili. Postavení nové nemocnice bez předchozího odstranění toho, co současné zdravotnictví nejvíce sužuje, totiž situaci zcela určitě nevyřeší.

Autor: Dušan Póč | čtvrtek 5.9.2019 10:27 | karma článku: 24,59 | přečteno: 640x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 365x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika

Dušan Póč

Chtěl jsem, ale nemohu… Mlčet

Před pár dny jsem se rozhodl, že v současné zejména pro řadového obyvatele tohoto státu nejednoduché době, se až do uklidnění situace odmlčím. A nechám takzvané kompetentní v klidu pracovat. Ale to prostě nejde!

20.3.2020 v 12:50 | Karma: 29,12 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost

Dušan Póč

Z vyšetřovny přímo do márnice pod dohledem hygieny

Když jsem ve svém předchozím blogu psal o tom, že ve Zlíně neexistuje zvláštní místo pro odebírání vzorků od lidí podezřelých z nakažení novým koronavirem COVID-19, nějak jsem si neuvědomil podivnosti s tím související.

17.3.2020 v 13:07 | Karma: 21,05 | Přečteno: 957x | Politika

Dušan Póč

Už jsem se bál! Jak se ale ukázalo, zbytečně

V neděli jsem na svém profilu jedné ze sociálních sítí vyjádřil obavu z toho, že dosud nevystoupil k nastalé virové situaci prezident republiky. Pak jsem si ale uvědomil, že není jediným, kdo z mediálního éteru zmizel.

16.3.2020 v 14:13 | Karma: 21,06 | Přečteno: 1685x | Politika

Dušan Póč

Spalovna podruhé. Tentokrát dávající smysl

Ukázalo se, že také uvnitř vsetínské radnice se mohou zrodit skvělé nápady. Asi se najdou ti, kteří mi nebudou věřit, že to myslím vážně. Ale já to opravdu ironicky nemyslím. To mně se líbící vnuknutí nese název spalovna...

16.3.2020 v 11:32 | Karma: 11,30 | Přečteno: 317x | Životní prostředí a ekologie

Dušan Póč

Ptám se, kdo stojí za koronavirem?

Informace o koronaviru získávám, jako většina populace, především ze sdělovacích prostředků. Naštěstí jsem nepřestal, na rozdíl od mnohých jiných, omlouvám se, ale já to tak vnímám, při vstřebávání těchto informací přemýšlet.

12.3.2020 v 15:48 | Karma: 32,15 | Přečteno: 2435x | Politika

Dušan Póč

Těžký úder na solar plexus Čunkovy ješitnosti a nadřazenosti

Těžký úder zamířil v pondělí od pražské Vltavy ke zlínské Dřevnici, respektive z náměstí Hrdinů do zlínské Jedenadvacítky. Nebyl sice první, který vládce kraje obdržel, ale je zatím rozhodně nejrazantnější a nejbolestivější.

11.3.2020 v 14:44 | Karma: 28,90 | Přečteno: 1295x | Politika

Dušan Póč

Virus odhaluje čecháčkovství v plné síle

Jen co bezpečnostní rada státu rozhodla o opatřeních přijímaných v souvislosti se zmírněním možných následků sílícího koronaviru, mnohé české hlavy vyrukovaly s nicneříkajícím a nic nenavrhujícím mudrováním.

11.3.2020 v 13:36 | Karma: 40,01 | Přečteno: 2376x | Politika

Dušan Póč

Čunek zneužívá peníze obyvatel kraje

Do rukou obyvatel Zlínského kraje se dostalo letos už třetí vydání Magazínu 21. Nu, proč ne!? Kdyby... Kdyby v podstatě nešlo o chvalozpěvný plátek připomínající zejména hejtmana. To vše hrazeno z peněz daňových poplatníků.

10.3.2020 v 15:56 | Karma: 21,54 | Přečteno: 492x | Politika

Dušan Póč

Proč? Protože Čunkovi moc náramně chutná!

Nová krajská nemocnice ještě nestojí, ba nemá pro stavbu žádná povolení, natožpak to stavební, ale webový prostor již plní stránky, které se chovají tak, jako by bylo o všem, co přání hejtmana Jiřího Čunka naplňuje, rozhodnuto.

3.3.2020 v 12:23 | Karma: 24,89 | Přečteno: 852x | Politika

Dušan Póč

Krejčí Čunek ušil kraji z ostudy kabát

Tak se nám ministr vnitra ohradil proti textu otevřeného dopisu Jiřího Čunka, jímž reagoval na odpověď na žádost ministerstva o napravení potenciálně protiprávního schválení stavby nové nemocnice v Malenovicích.

29.2.2020 v 10:55 | Karma: 23,04 | Přečteno: 672x | Politika

Dušan Póč

Prasárna hejtmanství míří ke krajskému soudu

Zdá se, že pověstné ucho se utrhlo. Napovídá tomu rozhodnutí bývalého hejtmana Zlínského kraje, předsedy krajského Sdružení praktických lékařů a šéfa Okresního sdružení České lékařské komory obrátit se na Krajský soud v Brně.

24.2.2020 v 16:05 | Karma: 27,84 | Přečteno: 1092x | Politika

Dušan Póč

Vsetínský rathaus opět nezklamal a ukázal v koho područí je

Ukázalo se, znovu a zas, že radovat předčasně se člověk nemá. Ale, když světlo světa spatřila informace, že prostranství v centru Vsetína ponese jméno Jarmily Šulákové, nešlo to jinak. Ale nebyl by to vsetínský rathaus, aby, kdyby

21.2.2020 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 1168x | Politika

Dušan Póč

Čunek vyjádřil v plné nahotě svou impertinenci

Neomalenost některých českých politiků nezná mezí. To je v posledních letech více než zřejmé. Za jejich krále, byť takzvaně nepsaného, ale o to víc nepřehlédnutelného, lze označit hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.2.2020 v 13:16 | Karma: 24,52 | Přečteno: 965x | Politika

Dušan Póč

Čunek dostal další facku!

Zcela jasně se ukazuje, jaké záměry a choutky se honí hlavou a ovládají počínání hejtmana Jiřího Čunka. Že nejsou zrovna cnostné a co si o nich myslí i veřejnost, ukázala nedávná událost z lékařských kruhů. Pro Čunka nelichotivá!

17.2.2020 v 12:22 | Karma: 32,89 | Přečteno: 2482x | Politika

Dušan Póč

Mnoho povyku pro nic! Zbytečně…

Členové hnutí Extinction Rebellion Vsetín rozmístili na stromy ve vsetínské městské části Rybníky vzkazy ilustrující jejich nesouhlas s požadovaným kácením dřevin. Stromů, jež mají jít k zemi kvůli opravám inženýrských sítí.

14.2.2020 v 9:41 | Karma: 26,56 | Přečteno: 760x | Životní prostředí a ekologie
  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik