Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čunek žene své nohsledy a rukozvedače do maléru

Protože všechno, co se dosud dělo kolem případné stavby nové krajské nemocnice, často až neurvale prosazované zlínským hejtmanem Jiřím Čunkem, připojuji k předchozím dvěma svým blogům ještě tento.

Na úvod přikládám odkazy na zmiňované dva blogy, které s tímto úzce souvisí: Čunek řádí, jako černá ruka! To už je napováženou... a Čunek se nemocnice nevzdá, ale...

Je, alespoň pro mě s podivem, že situace dochází, respektive došla tak daleko, mám na mysli zejména až ke dvěma, byť neúspěšným hlasováním zastupitelů o přijetí projektu (duben a červen letošního roku), když ještě před tím, před prvním ani druhým hlasování byla odborná veřejnost a zastupitelé obeznámeni s mnoha závažnými argumenty, které megalomanské a narcistické snahy Jiřího Čunka a samovolné počínání Rady Zlínského kraje provázejí. Mimo jiné na závažné problémy upozornil dopis PROJEKTinvestu Zlín, který byl 5. listopadu 2018 zaslán náměstkovi primátora statutárního města Zlína, Pavlu Bradovi.

Hned v úvodu dopisu je Brada upozorněn na to, že téměř všechny informace předkládané zastupitelům v souvislosti s novou nemocnicí, jsou zmanipulované. V dopise je náměstek rovněž upozorňován, že materiál, jenž je předkládán zastupitelům, byl předtím projednán bez účasti zástupců města (nebo za jeho utajované účasti, aby lidé nevěděli?). Já se ptám proč, když tak významná stavba by měla vzniknout na území Zlína?

Navíc je náměstek Brada v psaní informován, že stavba nemocnice v hodnotě několika miliard korun je v předkládaném dokumentu (k 5. 11. 2018) ukryta za podlažními parkovacími domy. Mohu se tedy oprávněně domnívat, že jedna z nejvýznamnějších investičních akcí ve Zlíně a v kraji bude situována ve dvoře vytvořeném parkovacími domy? Pokud ano, pak jde o zcela mimořádný koncepční počin, jenž plně koresponduje se zkušenostmi nejen z ministerské politiky, jimiž se sebestředný Čunek tolik a rád pyšní a nepokrytě a nadutě na ně své oponentní okolí upozorňuje a snaží se tím dát najevo, že všichni, kdo jdou proti němu, jsou jakýsi nevzdělaný plebs.

Ztotožňuji se s názorem uvedeným v dopise, že nikomu z továrníků, politiků a architektů se od existence moderního Zlína nic tak zrůdného a zcestného zrealizovat nepodařilo. No, on, Čunek, chce být ale vždy a za každou cenu nej…, první a podobně. Jen doufám, že se mu to v případě nemocnice nepodaří. Určité indicie již k tomu jsou. Navíc, můj laický rozum mi říká, že kraj na něco takového objektivně připraven není!

Zaráží mě ještě jedna věc. Mám pocit, že v Čunkově realizačním týmu není žádný odborník na právo. Což si myslím, že v případě takového projektu, jakým je zamýšlená stavba nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích, je velká chyba. Z podle mně dostupných informací je v realizačním týmu hejtman kraje, architekti, lékaři, mluvčí kraje a nějaký koordinátor. Právník mně tu fakt a docela hodně chybí! Proč je tomu tak, je-li tomu tak?!?

Chtěl bych připomenout, že Ústava ČR nezná jiný orgán, než je zastupitelstvo města. To rozhoduje, to schvaluje! Rada je výkonným orgánem, který laicky napsáno, bez zastupitelstva nemůže nic! Je tedy namístě klást si v současné době otázky:

1. Proč byl od počátku celého procesu úvah o tak obrovské investici kraje zcela ignorován a téměř zcela vyřazen z rozhodování nejvyšší orgán kraje, tedy zastupitelstvo?2. Kdo rozhodl o mnohamilionových výdajích kraje na přípravu projektu, které nebyly v tu chvíli schváleny zastupitelstvem? Rada, jako výkonný orgán zastupitelstva, to nemohla či nesměla být! Jde o rozpor se schváleným rozpočtem, neboť rozpočtová opatření se mohou dít pouze v mezích schváleného rozpočtu. Výkladem ve vztahu k jiným finančním limitům nemohla rada sama zařadit podobný výdaj do rozpočtu kraje.3. Jak vlastně vznikl takzvaný realizační tým kraje, jakou má právní podstatu, kdo schválil smlouvy s poradci, jde o kolektivní orgán, může tento realizační tým může nést za kraj odpovědnost? Ptám se proto, že podle mých informací žádný realizační tým jako takový z hlediska práva neexistuje! Přesto tento tým uzavřel smlouvy bez toho, že projekt, k němuž se vztahovaly, byl zastupitelstvem schválen. Rada tedy v době uzavírání smluv tyto uzavřela bez mandátu zastupitelstva. Rozhodovala sama a Čunek!4. Nasnadě je tedy otázka, mohla rada kraje vynakládat prostředky z rozpočtu kraje na tak významný projekt, který nebyl schválen zastupitelstvem, s tím rizikem, že budou vynaloženy zbytečně? Vždyť jde o rozpor se zákonem o krajích!

Nemohu si pomoct, ale dám-li si dohromady jedna a jedna, pak rozhodování členů Rady Zlínského kraje silně ovlivňované Jiřím Čunkem o výdajích na přípravu projektu mimo jakoukoliv vůli zastupitelstva by mohly už dnes vyústit v trestně právní, a následně i hmotnou odpovědnost členů kraje, kteří pro výdaje spojené s přípravou projektu hlasovali.

Svoje dnešní poznámky k Čunkem zamýšlené nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích si dovolím zakončit takto:

§4, odstavec 1 platného občanského zákoníku říká: „Má se za to, že každá svéprávná osoba má rozum průměrného člověka i schopnost užívat jej s běžnou péčí a opatrností a že to každý od ní může v právním styku oprávněně chtít.“

Zatím krajští zastupitelé dokazují, tedy alespoň většina z nich, že svéprávnými osobami jsou. O to cennější zjištění, že mezi nimi jsou i členové koalice, kteří tak Čunkovi dávají jasně najevo, že s těmi jeho praktikami si na ně nepřijde. Patří jim, a všem ostatním statečným, za to poděkování.

Ale zatím je tady ve Zlínském kraji Čunek. Proto je potřeba být stále ve střehu. On se totiž, dokud nedostane pořádně přes prsty, svého megalomanství, narcismu a touhy po mamonu nevzdá. Musím přiznat, že je to ve svůj prospěch vhodným způsobem bojovník. Bojovník, který však má, byť věřící, hodně daleko k lidsky prostým křesťanským zásadám.

Neodpustím si ještě jednu poznámku. Také mezi českými politiky se mi, BOHUŽEL(!), v důsledku jejich jednání ovlivněným zdravotním stavem i různými návyky, vybavují takzvaní političtí vládci, kteří znamenali pro určité oblasti, ale v nejednom případě i celé lidstvo, tragédii. Ať už se dívám do dávnověku, nebo do z historického hlediska ne zrovna vzdálenou minulost.

Autor: Dušan Póč | neděle 11.8.2019 16:00 | karma článku: 25,01 | přečteno: 848x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 365x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika

Dušan Póč

Chtěl jsem, ale nemohu… Mlčet

Před pár dny jsem se rozhodl, že v současné zejména pro řadového obyvatele tohoto státu nejednoduché době, se až do uklidnění situace odmlčím. A nechám takzvané kompetentní v klidu pracovat. Ale to prostě nejde!

20.3.2020 v 12:50 | Karma: 29,12 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost

Dušan Póč

Z vyšetřovny přímo do márnice pod dohledem hygieny

Když jsem ve svém předchozím blogu psal o tom, že ve Zlíně neexistuje zvláštní místo pro odebírání vzorků od lidí podezřelých z nakažení novým koronavirem COVID-19, nějak jsem si neuvědomil podivnosti s tím související.

17.3.2020 v 13:07 | Karma: 21,05 | Přečteno: 957x | Politika

Dušan Póč

Už jsem se bál! Jak se ale ukázalo, zbytečně

V neděli jsem na svém profilu jedné ze sociálních sítí vyjádřil obavu z toho, že dosud nevystoupil k nastalé virové situaci prezident republiky. Pak jsem si ale uvědomil, že není jediným, kdo z mediálního éteru zmizel.

16.3.2020 v 14:13 | Karma: 21,06 | Přečteno: 1685x | Politika

Dušan Póč

Spalovna podruhé. Tentokrát dávající smysl

Ukázalo se, že také uvnitř vsetínské radnice se mohou zrodit skvělé nápady. Asi se najdou ti, kteří mi nebudou věřit, že to myslím vážně. Ale já to opravdu ironicky nemyslím. To mně se líbící vnuknutí nese název spalovna...

16.3.2020 v 11:32 | Karma: 11,30 | Přečteno: 317x | Životní prostředí a ekologie

Dušan Póč

Ptám se, kdo stojí za koronavirem?

Informace o koronaviru získávám, jako většina populace, především ze sdělovacích prostředků. Naštěstí jsem nepřestal, na rozdíl od mnohých jiných, omlouvám se, ale já to tak vnímám, při vstřebávání těchto informací přemýšlet.

12.3.2020 v 15:48 | Karma: 32,15 | Přečteno: 2435x | Politika

Dušan Póč

Těžký úder na solar plexus Čunkovy ješitnosti a nadřazenosti

Těžký úder zamířil v pondělí od pražské Vltavy ke zlínské Dřevnici, respektive z náměstí Hrdinů do zlínské Jedenadvacítky. Nebyl sice první, který vládce kraje obdržel, ale je zatím rozhodně nejrazantnější a nejbolestivější.

11.3.2020 v 14:44 | Karma: 28,90 | Přečteno: 1295x | Politika

Dušan Póč

Virus odhaluje čecháčkovství v plné síle

Jen co bezpečnostní rada státu rozhodla o opatřeních přijímaných v souvislosti se zmírněním možných následků sílícího koronaviru, mnohé české hlavy vyrukovaly s nicneříkajícím a nic nenavrhujícím mudrováním.

11.3.2020 v 13:36 | Karma: 40,01 | Přečteno: 2376x | Politika

Dušan Póč

Čunek zneužívá peníze obyvatel kraje

Do rukou obyvatel Zlínského kraje se dostalo letos už třetí vydání Magazínu 21. Nu, proč ne!? Kdyby... Kdyby v podstatě nešlo o chvalozpěvný plátek připomínající zejména hejtmana. To vše hrazeno z peněz daňových poplatníků.

10.3.2020 v 15:56 | Karma: 21,54 | Přečteno: 492x | Politika

Dušan Póč

Proč? Protože Čunkovi moc náramně chutná!

Nová krajská nemocnice ještě nestojí, ba nemá pro stavbu žádná povolení, natožpak to stavební, ale webový prostor již plní stránky, které se chovají tak, jako by bylo o všem, co přání hejtmana Jiřího Čunka naplňuje, rozhodnuto.

3.3.2020 v 12:23 | Karma: 24,89 | Přečteno: 852x | Politika

Dušan Póč

Krejčí Čunek ušil kraji z ostudy kabát

Tak se nám ministr vnitra ohradil proti textu otevřeného dopisu Jiřího Čunka, jímž reagoval na odpověď na žádost ministerstva o napravení potenciálně protiprávního schválení stavby nové nemocnice v Malenovicích.

29.2.2020 v 10:55 | Karma: 23,04 | Přečteno: 672x | Politika

Dušan Póč

Prasárna hejtmanství míří ke krajskému soudu

Zdá se, že pověstné ucho se utrhlo. Napovídá tomu rozhodnutí bývalého hejtmana Zlínského kraje, předsedy krajského Sdružení praktických lékařů a šéfa Okresního sdružení České lékařské komory obrátit se na Krajský soud v Brně.

24.2.2020 v 16:05 | Karma: 27,84 | Přečteno: 1092x | Politika

Dušan Póč

Vsetínský rathaus opět nezklamal a ukázal v koho područí je

Ukázalo se, znovu a zas, že radovat předčasně se člověk nemá. Ale, když světlo světa spatřila informace, že prostranství v centru Vsetína ponese jméno Jarmily Šulákové, nešlo to jinak. Ale nebyl by to vsetínský rathaus, aby, kdyby

21.2.2020 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 1168x | Politika

Dušan Póč

Čunek vyjádřil v plné nahotě svou impertinenci

Neomalenost některých českých politiků nezná mezí. To je v posledních letech více než zřejmé. Za jejich krále, byť takzvaně nepsaného, ale o to víc nepřehlédnutelného, lze označit hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.2.2020 v 13:16 | Karma: 24,52 | Přečteno: 965x | Politika

Dušan Póč

Čunek dostal další facku!

Zcela jasně se ukazuje, jaké záměry a choutky se honí hlavou a ovládají počínání hejtmana Jiřího Čunka. Že nejsou zrovna cnostné a co si o nich myslí i veřejnost, ukázala nedávná událost z lékařských kruhů. Pro Čunka nelichotivá!

17.2.2020 v 12:22 | Karma: 32,89 | Přečteno: 2482x | Politika

Dušan Póč

Mnoho povyku pro nic! Zbytečně…

Členové hnutí Extinction Rebellion Vsetín rozmístili na stromy ve vsetínské městské části Rybníky vzkazy ilustrující jejich nesouhlas s požadovaným kácením dřevin. Stromů, jež mají jít k zemi kvůli opravám inženýrských sítí.

14.2.2020 v 9:41 | Karma: 26,56 | Přečteno: 760x | Životní prostředí a ekologie
  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik