Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čunek dostal konečně za vyučenou, ale…

Selský rozum zvítězil nad politickou arogancí, ješitností a sebestředností hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka a jeho přisluhovačů. Nutno však napsat, že jen zatím. Rozhodnutí o nové krajské nemocnici bylo totiž pouze odloženo.

Čunek pochopil už před pondělní schůzí krajských zastupitelů, že ztrácí ve svých často až neurvalých snahách o stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích pevnou půdu pod nohama. A tak se ještě před zasedáním rozhodl přistoupit i na dehonestování svých odpůrců, včetně těch s vysokoškolským vzděláním v oboru medicíny, za použití výrazů, k nimž se snižují pouze zoufalci, kteří už nevědí, kudy kam. To například v nedávném televizním monologu, takzvaná moderátorka byla dle mého názoru pouze zištně a účelově nastrčenou figurou, když jednoho z lékařů kroměřížské nemocnice, který si dovolil s Čunkem otevřeně nesouhlasit, nazval troubou, jenž nepostavil ani psí boudu.

Znovu! K takovým výrokům se ale uchyluje pouze člověk, jenž už neví kudy kam a cítí, že jeho chorobná touha po vyniknutí či vystupňované sebepřeceňování provázené jemu vlastní ješitností a narcismem jsou vážně ohroženy.

U urážek, pomluv či znectění však v následujících dvou měsících (o osudu nemocnice chtějí zastupitelé znovu hlasovat v polovině června – pozn. autora) podle mého názoru rozhodně nezůstane. Kdo zná hejtmanovy praktiky a (ne)schopnosti, dovede si představit, co v nejbližších dnech a týdnech nastane. Ke slovu přijdou snahy o čachry spojené s různými nabídkami na to či ono, pokud pro Čunkovy záměry ten či onen subjekt a objekt zvedne ruku. A dost možná i v souvislosti s Čunkem zamýšlenou výstavbou nové nemocnice dojde také k prohloubení spolupráce při ovlivňování ze strany církve. Říká se tomu politická prostituce.

Ale zejména takový projet, ale i cokoliv jiného obecně, není nikdy vhodné prosazovat silou a toho, kdo má jiný názor považovat za nepřítele. Příklady z nedávné i vzdálenější minulosti mohou být příkladem. Nehledě na to, že nová nemocnice ještě neznamená, jak hejtman Čunek a jeho boys a girls často tvrdí, zkvalitnění péče o nemocné. Zdravotnictví totiž není o budovách, ale o lidech. A to dokonce až na prvním místě. V této souvislosti se ale Čunkovi podařilo zatím pouze a jen jediné – postavit lékaře proti lékařům. Jistě skvělá zpráva pro pacienty!

Nejednou jsem napsal, přesto to znovu zdůrazňuji, že osobně nemám nic proti tomu, aby v regionu kvalitně fungovala moderní zdravotnická zařízení, a bude-li to nezbytně nutné, aby zde byla postavena nová nemocnice svým nejenom technickým, ale rovněž personálním charakterem a vybavením odpovídající jednadvacátému století.

Avšak nejenom podle mého názoru má hejtmanem Čunkem prosazovaný projekt mnohé nedostatky. Z nich nejvíce vyčnívají právě ty ekonomické a personální. Navíc až teprve na naléhání opozičních zastupitelů Čunek přislíbil vypracování a předložení oponentního posudku. To je trochu zvláštní ba až děsivé a jenom potvrzuje to, co jsem napsal v předchozích částech tohoto textu.

Vážně je potřeba brát vyjádření zastupitele Pavla Pustějovského z Valašského Meziříčí, že podobný projekt výstavby nemocnice ve Vídni narostl během jeho realizace z 900 milionů eur (velmi zhruba 23 miliard korun) na 1,1 miliardy (velmi zhruba 28 miliard korun) a délka stavby se protáhla o tři roky. Nejsem přesvědčen o tom, že v českých podmínkách by tomu bylo jinak směrem k lepšímu. Spíše si dovedu představit, že Čunkův projekt z tohoto hlediska, a s ohledem na jeho současnou připravenost, dopadne mnohem hůře. A připočteme-li k tomu navýšení roční částky do dopravy o 500 milionů korun, pak netuším, kde Jiří Čunek bere v sobě tu jistotu, že nedojde až k přílišnému napínání rozpočtu kraje blížícímu se hazardu.

Jak již bylo nejednou zmíněno, snahu Jiřího Čunka o stavbu nové krajské nemocnice provází i řada otázek, polopravd, lží a mýtů. Dosud nezodpovězených, přestože nejednou položených. Proč Čunek věrohodně neodpovídá kupříkladu na otázky, když už by ke stavbě nemocnice došlo, kde a jak chce při současném stavu českého zdravotnictví v oblasti počtu lékařů a dalšího zdravotnického personálu zajistit opravdu kvalitní obsazení jednotlivých pracovišť nové nemocnice erudovanými lidmi?

Nebo, jak je to s plochou o výměře přes 18.000 m2, jež jsou podle informací o pozemku z katastrálního území Malenovice u Zlína ornou půdou (!), která je ve vlastnictví Římsko-katolické farnosti Zlín-Malenovice? Navíc se v tomto případě jako o jediném nemluví o jeho vykoupení, ale o pronájmu! Což bude, je-li tomu tak, pro jeho vlastníka mnohem lukrativnější (čemuž se dá, s ohledem na vztah a vazby Čunka a jeho bratra na církev věřit – pozn. autora). Ale pro kraj, pro nemocnici?

A že dalších otázek je mnohem víc, jako například, kde jsou garance, co se stane, když projekt v konečném důsledku zkrachuje (nemyslím zrovna finančně, zkrachovat může i jinak – pozn. autora), kdo za to ponese odpovědnost? Ne politickou, ale osobní. A tak by bylo možné pokračovat. Proč na ně Čunek a jeho tým neodpovídá?

Těch otazníků je tolik, že se divím, že vůbec došlo k tomu, že hlasování o osudu megalomanských choutek hejtmana Jiřího Čunka, který netouží po ničem jiném, než po pomníku a vlastním prospěchu s utřepáním pár drobků svým nohsledům bylo pouze odloženo. Nedělám si iluze, že Čunek dokáže na všechny ty záhady, taje a dohady najít věrohodné či chcete-li pravdivé a jasné odpovědi.

Podle mého soudu mělo dojít už v pondělí k zamítnutí tohoto projektu. Síla na to byla. Zřejmě však scházela odvaha se Čunkovi postavit natvrdo a dát mu zcela jasně najevo, že nová nemocnice možná ano, ale teprve tehdy, až budou na stole kompletní transparentní a nic nezastírající podklady pro takovou stavbu. Místo toho byl dán Jiřímu Čunkovi prostor k dalším kalkulům, kšeftování a, jak už jsem napsal, k politické prostituci. Škoda.

No, ale nepředbíhejme, uvidíme 17. června.

Autor: Dušan Póč | úterý 9.4.2019 13:35 | karma článku: 32,18 | přečteno: 1561x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik