Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Noviny obyvatel slouží zejména politikům

Záhlaví Vsetínských novin hlásá, že jde o čtrnáctideník občanů. Skutečnost je jiná. Nejsem první, kdo na to poukazuje. Zatím neúspěšně. A tak se radní dál za peníze obyvatel chvástají a dál chvástat budou, jak jsou skvělí.

Dokladem je nejenom letošní předvolební vydání Vsetínských novin číslo 16 ze dne 21. září, ale i to následující vydané v první den voleb a hned následující první povolební tisk s pořadovým číslem 18 ze dne 19. října 2018. Opět a zas lze napsat, stejně, jako v předchozích vydáních, že bylo přeRůžičnováno, přeHlaváčováno… Slovem i obrazem. To vyvolává dojem, že politici ve vedení města, a to ještě jenom ti pečlivě vybraní, všemu rozumějí a jsou všude. Skutečnost je však diametrálně odlišná.

Jak jsem již uvedl, nelze očekávat, že v novém volebním období nastane v tomto směru ve Vsetíně změna. Základ nejužšího vedení města totiž zůstal v podstatě stejný. Navíc došlo k rozšíření městské rady o vedoucího redakce Vsetínských novin. Sice v souladu s výsledkem voleb a následném stanovení mandátů, avšak v praktickém důsledku v rozporu se zdravým selským rozumem. Jestliže byl vedoucí redakce pod tlakem městské a redakční rady v minulém volebním období (jestli chce někdo tvrdit, že tomu tak nebylo, bude lhát), nyní dojde k ještě provázanějšímu svazku.

A tak se ve Vsetíně takzvané noviny občanů města dál, a lze očekávat, že snad i mnohem více než doposud, ponesou ve znamení přeRůžičnování, přeHlaváčování… Na obdiv v novinách budou pro ně bezplatně dáváni Ti, kteří střeží zájmy někoho jiného, než jsou obyvatelé města. Vedoucí redakce, pokud jím bude chtít být i nadále, jinou možnost ani nedostane. Neodpustím si napsat, že pokud chce někdo tvrdit, že se tak nestane, dopustí se i v tomto případě lži.

Ale dokud budou Vsetínské noviny v rukou městské rady, především té současné, změna nastane jen stěží. A Vsetínské noviny dál nebudou čtrnáctideníkem občanů města, ale radničními novinami. Půjde i nadále o závislého přisluhovače aktuálnímu režimu na radnici, ať už dostane jakoukoliv podobu.

Pokud mají být Vsetínské noviny skutečně novinami obyvatel, pak musí přestat dávat na obdiv to, co je povinností zvolených představitelů města a za co jsou placeni. Tedy nevyjadřovat úžas nad povinností spravovat řádně a nezištně majetek města, nad péčí o jeho kvalitní údržbu a renovaci, nad zajištěním bezpečnost obyvatel a návštěvníků města (byť v posledních letech velmi chabé), nad tím, jak se (ne)starají o to, aby to měli ve městě hodně složité ti, kteří žijí na úkor majoritní většiny, nad tím, jak se (ne)starají o další rozvoj města a vytváření podmínek pro podnikání, zvyšování kvality školství, kulturního života ve městě a podobně.

Za konšely musí mluvit práce a ne fotografie a články v novinách placených z daní obyvatel. Za nimi, konšely, musí být vidět spokojený Vsetíňan, uklizené a bezpečné město, v němž funguje všechno, co v moderním městě jednadvacátého století fungovat má. K tomu novin netřeba. K tomu netřeba liché chlubení se, že jsem udělal něco, za co pobírám slušný plat.

K tomu, když už, nechť slouží radniční webové stránky, nebo sociální sítě spravované městským úřadem. Tam ostatně může být všechno to účelové chvástání se Růžičky, Hlaváčové a dalších aktuální a ne i několik týdnů opožděné, jako je tomu v případě Vsetínských novin.

Takto uvolněné stránky Vsetínských novin nemusí zůstat bílé. Ve Vsetíně je dost zajímavých témat, žije zde spousta lidí oprávněně si zasluhujících pozornost.

Mají-li být Vsetínské noviny skutečně tištěným periodikem obyvatel (ne občanů, to je hrozné označení zavánějící čímsi minulým), pak musí zcela změnit svou obsahovou podobu. Kromě již zmíněného také nevidím důvod, proč mají takzvaně překlápět tiskové informace z různých organizací, které se ostatně, stejně, jako v případě politiků, objevují mnohem dřív v ostatních sdělovacích prostředcích, jako jsou denní tisk či regionální rozhlasové a televizní stanice.

Vsetínské noviny bych rád viděl jako zdroj poznání v oblasti historie a hodnocení významných dat pro město, představování skutečně pro Vsetín významných osobností, jako místo pro ankety či diskusní platformy Vsetíňanů k tomu, co se ve Vsetíně děje, jako místo pro aktuální rozhovory ne s profesionálními politiky, ale s lidmi, kteří nabízejí něco zajímavějšího, než jen nabiflované politicko-stranické fráze. Bylo by dobré, kdyby přinášely informace ze života dětí, žáků a studentů a z jejich akcí, záznamy z dění v domech pro seniory – ne obecného, ale věcného charakteru s autentickými výpověďmi mladých lidí, babiček a dědečků. Aby přinášely názory pacientů na úroveň vsetínského zdravotnictví, na spokojenost s úrovní městské a příměstské dopravy, na spokojenost či nespokojenost obyvatel s úrovní služeb ve městě, s úrovní kultury, s možnostmi využívání volného času, sportovních aktivit ve městě a v mnohém dalším. Těch témat ne nepřeberné množství. Jen se jich chopit a mít pro to vůli.

Znovu a ještě jednou, přinášet názory ne profesionálních politiků s ústy plnými naučených a ve většině případů nicneříkajících formulací, ale řadových obyvatel a osobností mimo oficiální struktury města, respektive radnice.

Teprve potom se Vsetínské noviny skutečně stanou periodikem obyvatel města. Teprve potom mohou vycházet i v letních měsících a ne vyhlašovat dvouměsíční prázdniny, protože politici si berou dovolenou. A konšelstvo je může využívat pro zdroj inspirací.

Autor: Dušan Póč | čtvrtek 25.10.2018 11:06 | karma článku: 18,21 | přečteno: 569x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 365x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik