Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za všechno může Babiš! Opravdu?

Tak nám poslali vládu do života, dá se při troše fantazie parafrázovat výrok nejznámějšího českého a rakousko-uherského vojáka. Proč jeho? Protože nová česká vláda a její vznik v mnohém tragikomický osud tohoto burše připomíná.

Nechci se pouštět do spekulací, jakáže to vláda bude a šmahem ji odsuzovat. Byť tuším… Mohu mít sice na její jednotlivé členy takový či onaký názor, ale hovořit za ně budou až výsledky. Proto se zdráhám výsledky činnosti nového kabinetu ze Strakovky nad Vltavou předjímat a nechám tomu čas.

Zastavím se však u jednoho, co mě na středečním (11. 07. 2018) jednání schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky zaujalo. Tedy zaujalo. Spíše pobavilo a svým způsobem i hodně zarazilo, či lépe napsáno znepokojilo. Naprostá absence sebereflexe současné pravicové opozice. Nemám na mysli Piráty, ti jsou parlamentními nováčky, ale zejména ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Ani jeden z takzvaných mozků zmíněných politicko-stranických uskupení, ať již oficiálních, tedy předsedů, nebo jako v případě TOP 09 neoficiálních nezačal tím, že by otevřeně a nahlas českému národu řekl a omluvil se za to, že současná politická scéna je výsledkem také jejich dosavadní (ne)práce. To oni způsobili, že nová vláda může mít takovou podobu, jakou s požehnáním parlamentu má. To jejich hamižnost, to jejich usurpování si vlivných stolců, to jejich…, to jejich naprosté přehlížení potřeb a zájmů obyvatel tohoto státu v mimovolebním období dovedlo českou politickou scénu tam, kde je. Nic víc, nic míň. Tak nerozumím jejich divení se!

Ostatně, nevím proč, ale nic jiného jsem po pravdě ani nečekal. Sebekritika, zejména ta politická, se totiž v české kotlině nenosí. Bez ohledu na barvu stranického dresu.

A tak šéfové občanských demokratů a lidovců mlátili prázdnou slámu a plakali nad nesprávným hrobem z opoziční povinnosti, a zatímco se snažili, mimo jiné, kritizovat nekonkrétnost vládního prohlášení, sami s ničím lepším alespoň v nástinu jak na to, nepřišli. Jak na to jim, a všem dalším opozičníkům naznačil až Václav Klaus mladší, ale jeho persona se v současném vedení ODS nenosí. Snad proto, že rozumí nebo alespoň chce rozumět rovněž řadovým občanům země Karla IV. a Tomáše Garrigue Masaryka.

Místo toho se na sociálních sítích a nejméně na jednom zpravodajském serveru objeví informace, že jakési liberální politické křídlo hodlá do příštích prezidentských voleb nasadit Miroslavu Němcovou, která je v podstatě od jejího vzniku spojována s ODS a tedy i s dobou, která občanským demokratům na popularitě zrovna nepřidala. A jejíž jméno často dostává přívlastek rohlíková. Už vidím, jak jí ze starého kamarádství poskytují své poradenské služby Marek Benda, Saša Vondra a další odborníci na všechno a na nic, ale zejména na… No, sbohem hodiny. To ODS opravdu pomohlo.

K slzám smíchu i pláče mě pak přivedlo hned druhé diskusní vystoupení po v té době ještě designovaném premiérovi oficiální vlády. Přednes Miroslava Kalouska. Ukázalo, kdo že to vlastně TOP 09 stále vládne, když jako prvního nepustili mluvit svého předsedu. Ale to jen tak mimochodem.

Jako Alenka v říši divů jsem si připadal, když se Kalousek pustil do úvah, co nastane v době případné krize. Například při povodních. To znělo opravdu věrohodně od člověka, který jako ministr financí v době, kdy se před několika lety značná část republiky ocitla pod vodou, a mnozí lidé bojovali doslova o holý život, ve své opilosti (u nás na Valašsku pro takový stav máme příznačnější označení – ožralosti) nebyl schopný strádajícím oznámit, jak jim vláda, jejímž byl členem, pomůže. Tak alkoholem strnulý měl jazyk i mozek. Jeho slova vyjadřující obavy o další osud Česka považuji rovněž za výsměch těm, kteří na jeho ministerskou a náměstkovskou odbornost doplatili a nejméně v jednom případě i tragicky a fatálně.

Prostě, opozice jako celek při hlasování o důvěře Vládě České republiky nezklamala. Ne tím, že hlasovala proti vyslovení důvěry. Ale tím, jak se k tomu všemu postavila. Znovu tak účinně přispěla k tomu, že Česká republika je se svou politickou scénou tam, kde je. Nicméně za jistých okolností a při realizaci zásadních změn nejen v oblasti personální, ale i ve vztahu k lidem této země, nemusí tento stav trvat z dějepisného hlediska dlouho.

Záleží jen na ní a na tom, co je jí bližší. Zda vlastní ambice, nebo spokojenost lidí žijící v krajině pod Řípem a Radhoštěm.

Autor: Dušan Póč | čtvrtek 12.7.2018 12:25 | karma článku: 37,62 | přečteno: 1360x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 365x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik