Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde se vzal, tu se vzal, před Čunkovýma očima se objevil varovně vztyčený prst

Nečekané POZOR dostihlo v těchto dnech nejen senátora a hejtmana Jiřího Čunka, ale rovněž část jeho spolustraníků a příznivců. Naoko neotřesitelnému postavení donedávna též vsetínského starosty se postavila zlínská krajská vláda.

Před několika dny na zatím poslední schůzi krajských zastupitelů byl totiž z programu jednání stažen bod, který poměrně rázně prosazoval právě lidovecký hejtman Jiří Čunek. Dokument se týká změn ve zdravotnictví Zlínského kraje. Hejtman tak dostal první vážné upozornění, že jeho pozice v kraji není dogma a že jenom podle jeho not, na což byl s největší pravděpodobností v minulosti zvyklý, se tady rozhodně hrát nebude. Jak v případě opozice, což je ostatně docela pochopitelné a svým způsobem rovněž očekávané, tak ale i v jeho vlastních řadách. Svůj názor mu totiž v pomyslné podobě zdviženého prstu poměrně vehementně vyjádřili nejenom koaliční partneři, ale jednotní v tomto směru nebyli ani sami lidovci.

Hodně nahlas tak šéf krajské vlády obdržel vzkaz i od voličů, které zastupitelé ze zlínské  jednadvacítky reprezentují, že už prostě není tím, kým býval, že není Čunek, jako Čunek. Začínají se ozývat hlasy, že Jiří Čunek tím, že je v politice už řadu let, hodně načichl manýry mocných a že na takzvané obyčejné lidi pomalu a jistě, kromě předvolebních tanečků, zapomíná. Že na prvním místě jsou pro něj stále citelněji osobní ambice a budování osobních pomníků.

Ale k meritu věci. Nic na obsahu perexu tohoto blogu nemění skutečnost, že hejtman sice rozhodnutí zastupitelů neprojednávat změny ve zdravotnictví ve Zlínském kraji s nadšením nepřijal a neprojednání jej mrzí. Unisono se totiž vyjádřil, že jde o politiku a že po volbách dokument nazvaný Integrovaná strategická koncepce pro řízení zdravotnictví a rozvoj zdravotnických služeb ve Zlínském kraji takzvaně projde a dočká se schválení. "Blíží se volby a každý zastupitel je zároveň pacientem a tudíž podléhá různým tlakům. Ani koaliční diskuze neměla příliš smysl, protože strach z voleb je velký," citovala Jiřího Čunka iDNES.cz. Takové vyjádření považuji za povýšenecké a ve vztahu k voličům i kandidátům za ponižující a opovrhující jimi.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, který rovněž zodpovídá za krajský resort zdravotnictví, spolu s ředitelem Krajské nemocnice Tomáše Bati a předsedou představenstva nemocnic ve Zlínském kraji (Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín a Zlín) Radomírem Maráčkem navrhují prý zásadní změny v organizaci a fungování uvedených zdravotnických zařízení sloučením do podle předkladatelů jednoho silného subjektu, jenž se údajně  jenom tak stane suverénním partnerem pojišťovnám při vyjednávání o finančních záležitostech.

Nejsem odborníkem na problematiku zdravotnictví. Nehodlám se do této pozice, na rozdíl od prvního muže Zlínského kraje, pasovat ani proto, že bych jako on, což často a s oblibou tvrdívá, chtěl kdysi studovat medicínu. Já takové ambice prostě a naštěstí pro medicinu a zdravotnictví nikdy neměl. Mám však svůj vlastní selský rozum a ten mi docela intenzivně našeptává, že koncepce, která se stala jablkem sváru mezi odbornou i laickou veřejností, není tím pravým ořechovým.

Rovněž já se domnívám, že je zapotřebí napřed stabilizovat krajskou nemocnici tak, aby nemohla svou současnou nemoci takzvaně nakazit i ty menší ve zbývajících regionech kraje (před časem podle policie zkreslování účetnictví, machinace se zakázkami...). Jsem zatím rovněž přesvědčen i o tom, že koncepce v podobě, jakou měli zastupitelé projednávat, vlivem zamýšlených přesunů specializovaných oborů například jen do krajské nemocnice negativně ovlivní jejich dostupnost pro pacienty a přinese s sebou možné problémy pro stávající zaměstnance nemocnic.

Nepochybuji o tom, že zdravotnictví, včetně toho ve Zlínském kraji, potřebuje změny. Ty však musí být uvážené a přijatelné pro všechny strany, bez jakýchkoliv vazeb na osobní či jiné, například politické ambice. Navíc, spojovat problematiku zdravotnictví s volbami a politikou obecně považuji za jeden obrovský průšvih. Kvalitní zdravotní péči totiž potřebuje člověk ať už má politické smýšlení takové či onaké.

Tady, panebože, přece nejde o politiku. Víc, než kde jinde, platí, že ve zdravotnictví musí hrát prim trojsloví člověk člověku člověkem. Bez jakýchkoliv přívlastků. Péče o zdraví člověka nemá a nesmí mít s politikou nic společného, nesmí o ní rozhodovat zákulisní stranické či mezistranické půtky a ani politické kupčení. Obávám se, že toto si hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek neuvědomuje a doposud se v této oblasti snaží o pravý opak.

Autor: Dušan Póč | čtvrtek 28.6.2018 10:38 | karma článku: 19,18 | přečteno: 706x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik