Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S Čunkem nebo bez něj? Ukáže čas...

Soutěžit o přízeň voličů s Jiřím Čunkem? Zapomeňte! To vzkázala některá takzvaná politická uskupení z Valašska svým příznivcům. Svoji snahu údajně považují za zbytečnou a případný souboj o senátorský post za předem prohraný. 

Do podzimních senátorských voleb na Vsetínsku se tak nepustí celorepublikově nejsilnější hráč na současné politické scéně (alespoň podle výsledků zatím posledních parlamentních voleb) hnutí ANO. Takové rozhodnutí lze považovat za velmi překvapivé, které může být také signálem k čemukoliv, o čem se dá spekulovat. Je dokladem rovněž toho, že ANO, alespoň na Valašsku, zřejmě tak nějak pozapomnělo na přípravu těch, kteří by postupně mohli nahrazovat ty, jež už dál nechtějí dávat svoji kůži na politický trh, nebo ty, jež už politicky i lidsky vyčpěli či postupně vyvětrávají a lidé volají po jejich výměně. Nejenom ve vlastních řadách.

Téměř bez překvapení lze na Vsetínsku naopak přijmout rozhodnutí STAN, Pirátů či TOP 09. Tato uskupení totiž považuje nemálo obyvatel valašského regionu za neschopná samostatného života a na druhé straně, kromě již zmíněného života, schopná čehokoliv. Za subjekty, které se přidají po volbách tam, kde to pro ně bude výhodné, tedy kam vítr, tam plášť. Lidově se jim říká přizdi..., kterých uskupení je spíše účelové a pochlebovačné, jež by v případě nemožnosti politického handlu či politické prostituce nemohla, jak už jsem napsal, politicky ani společensky žít. STAN, Piráti a TOP 09 tak místo vlastního, samostatného úsilí zcela otevřeně pomáhají lidoveckému kandidátovi a zatím nelze jinak, než se ptát, proč asi... Jenom v jejich mizerné (ne)personální politice to rozhodně není.

S o to větším povděkem lze chápat rozhodnutí těch, kteří se rozhodli Jiřímu Čunkovi postavit - ODS, ČSSD a KSČM. Myslím si, objektivně a s chladným úsudkem, že zejména ODS a ČSSD mají velkou šanci uspět. Kandidát občanských demokratů, Zbyněk Fojtíček, dlouhodobě prokazuje svoje kvality jako starosta Bystřičky. Exposlanec Petr Kořenek, který na podzim loňského roku poslanecký post neobhájil jen a jen díky neomalené a hanebné personální politice bývalého vedení oranžové růže, je rovněž ve velké oblibě valašských voličů. Stojí za ním nepřehlédnutelný a nesmazatelný výsledek jeho poslanecké práce (například rekonstrukce vsetínského vlakového nádraží nebo oprava Nadjezdu Pionýrů a další), časté kontakty s lidmi a nejenom slovní snaha o řešení jejich problémů. I proto se stal mnohým takzvaným politikům trnem v oku, i proto je Petr Kořenek tak oblíbeným politikem mezi lidmi.

Na začátku svého komentáře jsem psal o vyčpělosti. Osobně proti Jiřímu Čunkovi nic nemám. Ba naopak, řadil jsem se před několika lety mezi ty, kteří volali po politicko-volební spravedlnosti, když  jako absolutní vítěz komunálních voleb byl, světe div se, i díky některým svým spolustraníkům, ze hry o starostovské křeslo ve Vsetíně postaven mimo hru. Obávám se ale, že Jiří Čunek, ať už přímo či nepřímo, začíná využívat stejných, mezi lidmi neoblíbených praktik, jakých se na něm dopustili jeho bývalí političtí rivalové.

Navíc, řekněme si upřímně: Jiří Čunek už dávno není tím Jiřím Čunkem, kterým býval, když se pokusil řešit problémy s takzvaně nepřizpůsobivými obyvateli města. Od té doby se mnohé změnilo a změnil se, jak jsem již napsal, rovněž Jiří Čunek. Nemyslím si, že z politického hlediska zrovna k lepšímu.

Proto je nabíledni, že se stávající senátor za Vsetínsko dočká v boji o přízeň nezaujatých voličů konkurence. A bylo by čestné, kdyby tomu bylo ve fér boji, bez hnusných zákulisních politických intrik. Je to ale v současném politickém humusu v české kotlině vůbec možné? Zatím se mi chce věřit, že i přes mnohá poznání, to možné je. Bude však jen a jen na kandidátech o senátorské křeslo, tedy i Jiřím Čunkovi, zda tuto, nejenom moji víru, naplní. Bylo by mu to ke cti (ale nejenom jemu) a vyvrátily by se spekulace, o nichž se začíná ve valašských horách a kopcích kolem Vsetína v souvislosti s Jiřím Čunkem mluvit.

Ale to je v této chvíli jiné téma...

Autor: Dušan Póč | neděle 24.6.2018 14:10 | karma článku: 15,46 | přečteno: 623x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 365x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik