Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

Zatímco zdravotníci, hasiči, policisté, stovky a tisíce dobrovolníků, pečovatelů, prodavačů a dalších profesí, včetně většiny starostů měst a obcí napříč politickým spektrem jsou plně zaměstnaní hledáním cest, jak pomoci lidem a svým kolegům ´ve zbrani´ při zvládání dosud nepoznané epidemie, vedení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně s podporou hejtmana Zlínského kraje vymýšlí nesystémová a nelegitimní opatření, která i podle mnohých zaměstnanců špitálu nejsou ničím jiným, než pohrdáním lidmi a jejich prací v uvedeném zdravotnickém zařízení a arogancí moci.

Zatím posledním rozmarem dua hejtman Jiří Čunek – předseda představenstva a ředitel KNTB MUDr. Radomír Maráček se stala změna léty zaběhnuté a osvědčené pracovní doby nelékařského personálu. Učiněno tak bylo ale bez vědomí odborů, což je v rozporu se Zákoníkem práce, respektive jeho § 99.

Ale s nějakými zákony si hejtman Čunek starosti nedělá, a jak je vidět, podařilo se mu pro jeho nechutný styl práce získat také řadu nohsledů.

Není se proto čemu divit, že odborářům v KNTB došla trpělivost a vydali otevřený dopis. V něm mimo jiné stojí:

Dne 20. 3. byl vydán managementem nemocnice pokyn o změně pracovní doby, z dlouhodobě ověřené a fungující 6 – 18 na 7 – 19. Po zvednutí se vlny nevole bylo toto nařízení dne 23. 3. zrušeno a dne 24. 3. opět nařízeno. A to s účinností od 29. 3.! Čtyři dny na přípravu změny fungování celé nemocnice a návazných provozů! Čtyři dny na změnu režimu u bezmála dvou tisíc zaměstnanců a jejich rodin.Zdroj: otevřený dopis

Otevřený dopis zevrubně popisuje dopady onoho zákeřného a nekoncepčního rozhodnutí managementu KNTB (o rozhodnutí musí podle mě vědět i Čunek, protože on je zodpovědný za činnost nemocnic a jejich vedení a bez jeho vědomí se nesmí nic uskutečnit – pozn. autora). Píše se v něm rovněž o tom, že pro zachování původní pracovní doby po skončení nouzového stavu v KNTB byla uspořádána podpisová akce, do níž se zapojilo 811 zaměstnanců.

Zaměstnanci nemocnice se obraceli na předsedu představenstva e-mailem. Většině z nich však, jak stojí v dopisu, nebylo odpovězeno. Opakovaně jsme žádali předsedu představenstva o urgentní schůzku. Z naší strany byla snaha tuto situaci řešit. Nicméně předseda představenstva na naše nabídky nereagoval, byť je informován o 811 podpisech pod podpisovou akcí. Znamená to, že ho názor zaměstnanců opravdu nezajímá?Komunikace ohledně vykazování práce v nouzovém stavu je ještě tragičtější. Vedení nemocnice původně chtělo pracovníky ve zdravotnictví nelegálně posílat na řádnou dovolenou. Od tohoto upustilo až po ostré výměně názorů s právníkem OSZSP. Dělníci, THP, NLZP, všichni se s pochopením snažili přizpůsobit podmínkám, mnohdy i proti ZP, vytvořili týmy, začali pracovat ve dvanáctihodinových směnách vč. víkendů, svátků a nocí. Odměnou jim bylo na jedné straně neproplácení přesčasů, na straně druhé (kdy nebylo možno zajistit prostory pro epidemiologicky bezpečný výkon povolání = překážka na straně zaměstnavatele) nařizování dovolené, náhradního volna atp. Jinde zavedený příplatek pro členy COVID týmu je v KNTB tabu.Zdroj: otevřený dopis

 

Není se proto čemu divit, že tato arogance moci překročila pro mnohé zaměstnance nemocnice únosnou mez. Situace, která v současnosti v KNTB panuje, totiž nejen podle mého názoru a mých poznatků, nemá obdoby snad v celé její historii.

Víme, že nemocnice za období nouzového režimu nebude krácena na platbách od pojišťoven, proto nám není jasný záměr představenstva krátit peníze a dovolené zaměstnancům. Snad jde jen o snahu ušetřit (na odměny pro spolupracující a loajální?). Pokud by nedošlo k rychlému řešení, je možné očekávat vyhrocení situace.Upozorňujeme zástupce Zlínského kraje, jako zakladatele nemocnice, že situace v KNTB je na bodě varu. Nekomunikace managementu, vydávání nesystémových a nelegitimních příkazů od stolu, bez zvážení všech důsledků nejen pro zaměstnance, ale i pro kvalitu léčebné a ošetřovatelské péče činí klima v nemocnici neúnosné a mezi zaměstnanci vyvolává pocit frustrace a znechucení. V ostatních nemocnicích se management snaží zaměstnancům nelehkou dobu co nejvíce usnadnit, v KNTB je situace zcela opačná.Žádáme zástupce Zlínského kraje, jako zakladatele nemocnice, o nápravu situace v KNTB, o kontrolu firemní kultury a narovnání nesystémových opatření, abychom se v nemocnici mohli plnohodnotně věnovat tomu, k čemu je určena. Tedy kvalitní péči o pacienty…Zdroj: otevřený dopis

Osobně se domnívám, že problémem zdravotnictví ve Zlínském kraji je fakt, že si vrána sedla k vráně, respektive na jednu haluz nazvanou zlikvidovat všechno, co funguje, si sedli Jiří Čunek (ex-automechanik a bezpečák ve zbrojovce), jenž se coby takzvaný hejtman pasoval do role největšího odborníka na zdravotnictví, protože on přece chtěl medicínu studovat, a vedle něj na větvi zaparkoval předseda představenstva nemocnic v kraji a ředitel KNTB MUDr. Radomír Maráček (ex-ředitel FN Olomouc).

Za dané situace ty dva dokáží rozehnat a změnit situaci k lepšímu, žijeme v demokratické společnosti, pravděpodobně až krajské volby na podzim letošního roku. Obávám se totiž, že nyní ke změně alarmujícího a zdravotnictví devastujícího stavu, rovněž díky kolaboraci některých krajských zastupitelů na hejtmanovu stranu, není v nejvyšším krajském orgánu vůle a chuť.

Nyní jde proto hlavně o to, snažit se podle mého názoru záměrnou a plánovanou devastaci krajského zdravotnictví uvedenými dvěma vránami co nejvíce zmírnit.

Bůh s tebou, zdravotnictví Zlínského kraje, když už ten, který se do role tvého zástupce na území regionu pasoval, propadl satanášským touhám.

Autor: Dušan Póč | čtvrtek 16.4.2020 16:54 | karma článku: 8,11 | přečteno: 260x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika

Dušan Póč

Chtěl jsem, ale nemohu… Mlčet

Před pár dny jsem se rozhodl, že v současné zejména pro řadového obyvatele tohoto státu nejednoduché době, se až do uklidnění situace odmlčím. A nechám takzvané kompetentní v klidu pracovat. Ale to prostě nejde!

20.3.2020 v 12:50 | Karma: 29,12 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik