Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z vyšetřovny přímo do márnice pod dohledem hygieny

Když jsem ve svém předchozím blogu psal o tom, že ve Zlíně neexistuje zvláštní místo pro odebírání vzorků od lidí podezřelých z nakažení novým koronavirem COVID-19, nějak jsem si neuvědomil podivnosti s tím související.

Při psaní dnešního pokračování už je ale znám, tuším je... A nemohu jinak, než je ze sebe takzvaně vyventilovat.

Ze všeho nejvíce mně vadí, že na rozdíl od jiných míst v republice to ´moje´ krajské město je zatím prosté mobilního pracoviště, které by tuto zdravotnickou službu bylo schopné poskytnout. Ono totiž nejde pouze o nový koronavirus. Takové ´pohybuschopné´ pracoviště by v případě jiných závažných epidemiologických situacích mohlo sloužit i jinde v kraji.

Moje šedinami porostlá hlava vyvolává v mysli pocit, že tady někdo něco setsakramentsky zameškal a podcenil. A nenapadá mě nikdo jiný, než ten, kdo je za stav zdravotnictví v kraji přímo odpovědný, tedy lidovecký hejtman Jiří Čunek.

Proto se není co divit, že na možnou situaci, jež se dala v současném až přeglobalizovaném světě dřív nebo později očekávat, on, nejmoudřejší a vševědoucí zdravotník s předstihem nereagoval. Ale když on musel, aniž měl k tomu mandát, skupovat za miliony korun pozemky pro svůj nemocniční pomník, přemýšlet o tom, jak zabránit realizaci už schváleného postupu při modernizaci stávající krajské nemocnice a připravit tak kraj o další desítky milionů korun, spřádat intriky a lanařit kolaborantství schopné zrádce, aby před Vánocemi 2019 dosáhl svého… Na nákup něčeho, co v kraji není a co by mohlo v případě potřeby lidem hodně pomoci, na to v tu chvíli ne(z)bylo nic.

To, že už od prosince loňského roku se na Evropu žene novodobá epidemie, pro to všechno své novonemocniční podnikání zřejmě přehlédl, a tak nebyl schopný na to, co se nyní děje, včas najít adekvátní odpověď. Nutno však dodat, že v tom Čunek nejede sám. Spolu s ním, hejtmanem, jsou v tom namočeni jeho patolízalové, nohsledi a pohůnci. Bohužel, je mezi nimi i několik lékařů, kteří se, když už pro nic jiného, tak pro Hippokratovu přísahu, měli vzepřít. Nic takového neudělali, a tak podle mého názoru i oni nesou svůj díl odpovědnosti za to, že je to tady tak, jak to je.

Rovněž oni proto nesou spolu s Čunkem odpovědnost za to, že v úvodu zmiňované odběrní místo vzniklo uvnitř nemocničního areálu. Myslím si, že jde o důsledek všeho toho Čunkova jednání, pod nímž je i jejich podpis.

Není se tak čemu divit, že až tragikomicky působí skutečnost, že odběrní místo nechala Čunkova zdravotnická parta vytvořit v sousedství patologie. No, nebyla by to pověstná česká lidová tvořivost, kdyby krátce po tomto zjištění nevzniklo heslo: ´Z laboratoře přímo do márnice´.

Ostatně, sám si myslím, že Čunkem ´vedené a spravované´ zdravotnictví ve Zlínském kraji ani nikam jinam nevede. Ono už tu včera v mém blogu zmíněnou ´myšlenku´ Jiřího Čunka, vyslovenou před TV kamerami, na přeměnu uherskohradišťského špitálu na koronavirový s tím, že jinak nemocní pacienti budou odtud přetransportováni do Kroměříže, Vsetína a Zlína lze charakterizovat jako co slovo, to perla. Samozřejmě, v tom negativním slova smyslu.

Je to o to trapnější, že Čunek se tímto opičí po Vládě ČR, která vyčlenila jednu nemocnici v Praze a jednu v Brně jako specializovaná pracoviště pro nemocné v Čechách a na Moravě. Ale když on Čunek je sólista a všechno chce mít pro sebe a to i za tu cenu, že cizí myšlenku bude vydávat za svou. Proto znovu, hejtman nic nevymyslel a jen a pouze kopíruje a nesmyslně se snaží pitvořit pochopitelný záměr republikové vlády do podmínek ´svého´ kraje. Co na tom, že obrací své zdůvodnění pro novou nemocnici v Malenovicích naruby.

Ještě jedna věc mě na tom všem zaráží. Odběrní místo uvnitř Krajské nemocnice Tomáše Bati vzniklo v sousedství s Krajskou hygienickou stanicí Zlínského kraje. Proč to její vedení dovolilo? Čeho se bálo? Vždyť oni jsou de jure mimo Čunkův dosah, stanice spadá pod vliv Ministerstva zdravotnictví ČR!  Tedy, pokud mám správné informace. Nebo, že by i tady už Čunkovy prsty sahaly?

A zcela na závěr. Popisovaný stav v umístění odběrního místa vzorků od lidí podezřelých z nakažení novým koronavirem COVID-19 platil i v úterý 17. března 2020 po poledni. A nic v tu dobu ani nenasvědčovalo tomu, že se Čunek a hejtmanství připravují něco na tom změnit. I když míst, kde by mohlo toto pracoviště fungovat bezpečně, stejně, jako je to v případě ostatních krajů a fakultních nemocnic, vně Krajské nemocnice Tomáše Bati je několik. Ale když on ten zlínský hejtman je takový zvláštní svéráz. Bohužel, až příliš drahý! Naštěstí, podle mých poznatků, stále víc nechtěný…

Teď už jen zbývá, a myslím si, že se to dá s ohledem na Čunkovu ješitnost i očekávat, aby hejtman prohlásil, že kdyby už stála jeho nemocnice, nic takového, jako je koronavirus, by kraj nepostihlo, respektive, že by následky byly mnohem menší.

Avšak to, že ten jím vysnívaný špitál má stát v sousedství se slévárnou, spalovnou, čističkou odpadních vod, silně frekventovanou silnicí..., to už Čunek nepoví. Na to dám klidně i svůj poslední cent.

Autor: Dušan Póč | úterý 17.3.2020 13:07 | karma článku: 21,05 | přečteno: 957x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik