Spalovna podruhé. Tentokrát dávající smysl

16. 03. 2020 11:32:21
Ukázalo se, že také uvnitř vsetínské radnice se mohou zrodit skvělé nápady. Asi se najdou ti, kteří mi nebudou věřit, že to myslím vážně. Ale já to opravdu ironicky nemyslím. To mně se líbící vnuknutí nese název spalovna...

Nejde však o tu nechtěnou spalovnu komunálního odpadu na vsetínské Ohradě, která od konce roku 2018 do začátku loňského podzimu doslova lomcovala vsetínským veřejným míněním tak mohutně, že investor nakonec od svého záměru ustoupil. Ale o tu, kterou před několika dny, spolu s dalšími záměry v oblasti životního prostředí, veřejně představil místostarosta Tomáš Pifka.

Zástupce prvního politického muže vsetínského rathausu, jenž je zodpovědný za městské technické služby, seznámil Vsetíňany se zastupiteli schváleným projektem (10. zasedání dne 19. února 2020) na vybudování energeticky soběstačného areálu Technických služeb města Vsetína (TS). Místostarosta Pifka označil záměr za přínos vsetínské radnice do ekologizace provozu, jehož stoprocentním vlastníkem je město, ale i dalších městských organizací. Dobrovolně přiznávám, že toto se mně zamlouvá.

Jde o snahu vytvořit ostrovní systém, jenž povede k tomu, že technické služby se stanou soběstačnými na dodávkách elektrické energie, tepla a vody aniž by byly připojeny na externí zdroje.

Tomáš Pifka, místostarosta

Možná se však tento záměr bude někomu jevit jako sci-fi. Jak sám místostarosta řekl, z říše příběhů Julese Verna. Ale představa prezentovaná Tomášem Pifkou, který dal jasně najevo, že ví, o čem mluví a má jasnou a transparentní představu o tom, jak toho dosáhnout, mně dává pocit, či vlastně mě ujišťuje, že tentokrát nejde o radniční výkřik do tmy, za nímž stojí neupřímnost, faleš a snaha nenazývat věci pravými jmény. Proto věřím, že Vsetín se v co nejkratší možné době dočká, jak již bylo zmíněno, technických služeb nezávislých na venkovních, respektive externích zdrojích, které si budou v Jasenicích, kde má firma sídlo, získávat, či vytvářet sami.

Půjde o výrobu z obnovitelných zdrojů. Ať už jde o využití biomasy ve spalovně, fotovoltaické elektrárny a podobně. Všechna tato zařízení napojíme na bateriová úložiště, která pak budou energii distribuovat tam, kam bude potřeba.

Tomáš Pifka, místostarosta

V České republice nic podobného neexistuje. O to větší uznání patří všem, kteří se k takovéto vizi postavili čelem. Navíc nepůjde z pohledu města o nijak závratnou investici. Podle místostarosty Pifky vystačí radnice se 30 miliony korunami.

Když si uvědomíme, že před časem předchozí starosta přesvědčil zastupitele o nezbytnosti vydat na sedmdesát milionů korun do vybudování nějakých padesáti míst v podzemním parkovišti pod Obchodní galerií na Smetanově ulici v soukromém vlastnictví, o jejichž využití nebo využitelnosti a přínosu pro zklidnění dopravy v centru města si dovolím myslet své, pak jde o pakatel. Navíc, troufám si už dnes tvrdit, že využitelnost a užitečnost dostane po realizaci Pifkou prezentovaného záměru naprosto jiný a hlavně bohulibější level, než má ono podzemí pod galerií.

Město také, na rozdíl od zmiňovaných podzemních parkovacích stání, kdy slibovaná dotace byla od samého začátku takzvaně na vodě, což se později ukázalo být pravdou, podle mého názoru celkem oprávněně předpokládá, že se mu podaří získat dotaci z Operačního programu životní prostředí ve výši 22 milionů korun.

Projekt na vybudování energeticky soběstačného areálu Technických služeb města Vsetína předpokládá vznik minispalovny, která má spalovat kompost ze dvou městských kompostáren, který se podařilo městu certifikovat jako palivo. Půjde tedy o spalování přírodního a nijak závadného produktu. Spalováním získají TS teplo i elektrickou energii, kterou uloží do baterií. Stejně tak to bude rovněž v případě fotovoltaické elektrárny.

Kdyby všechno toto v průběhu provozu z jakýchkoliv důvodů selhalo, využijeme pro dodávky elektrické energie kogenerační jednotku, respektive dieselagregáty

Tomáš Pifka, místostarosta

Autoři návrhu podpořeného vsetínskými zastupiteli však chtějí jít ještě dál a vybudovat v Jasenickém údolí také malou větrnou elektrárnu a využít tak místního proudění větru. A aby toho nebylo málo, vodu tady hodlají získávat ze vzduchu. To je podle mě, jako naprostého laika, něco nepředstavitelného a unikátního. Vede mě to k tomu, abych se před tímto reálným projektem a jeho autory a podporovateli, sklonil.

Půjde o vodu výhradně pro potřebu zaměstnanců areálu, nikoliv do veřejného řadu, nebo do kropících vozů a podobně.

Tomáš Pifka, místostarosta

A to nejenom proto, že se mně zamlouvá také skutečnost, o níž Tomáš Pifka rovněž hovořil, že s důrazem na ekonomii a ekologii, které, což je obecně známo, ne vždy hrají na stejnou notu, bude provoz služeb zásadně levnější, než ten klasický.

Prostě, ukazuje se, že i vsetínská radnice má k dispozici lidi, kteří se dokáží oprostit od politických, stranických a bohužel, nejednou i osobních zájmů. Lidi, kteří dokáží uvažovat racionálně, což v politice a ve stranických aparátech často nejde. Lidi, jejichž zájmem až na prvním místě je člověk, obyvatel města Vsetína.

Autor: Dušan Póč | pondělí 16.3.2020 11:32 | karma článku: 11.30 | přečteno: 317x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 142 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 899

Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...