Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výročí provázela nejedna ostuda

Máme za sebou piety připomínající 75. výročí od osvobození německého koncentračního tábora v polské Osvětimi Rudou armádou. Jeden by očekával, že onen 27. leden 1945 si svět připomene důstojně, jak by se slušelo a patřilo. Ale ne.

Jenže! Místo toho se uvedené výročí a současně i Mezinárodní den památky obětí holokaustu staly vodou na mlýn demagogiím, lžím a zpochybňování těch, kteří se rozhodující měrou zasloužili o to, že Evropa byla zvěrstev německých fašistů a jejich přisluhovačů zbavena. Na řadu přišla tvrzení drasticky vytržená z kontextu, nepravdy, výmysly a urážky, často až stupidně vulgární, těch, kteří na tento nešvar a ohavnost současné doby upozornili.

Vrcholem toho všeho se pak stalo tvrzení německého časopisu Der Spiegel, který na sociální síti napsal, že vyhlazovací tábor Osvětim (Auschwitz-Birkenau) osvobodila americká armáda. Nic na tom nemění ani pozdější omluva redakce za, podle ní, velmi trapnou chybu. Takové chyby či omyly, byť vůbec připustíme, že jakkoliv neúmyslné, se v těchto(!) souvislostech NESMÍ stát! Pokud ano, pak nejde o nic jiného, než o neomalenost nejhrubšího zrna a barbarství z kategorií nejbrutálnějších.

Pokud jsem napsal, že vrcholem ostudy se stalo tvrzení německého časopisu Der Spiegel, pak třešničkou na tomto velmi hořkém a smradlavém pomyslném dortu je fakt, že na vzpomínkovou akci v Osvětimi byly pozvány všemožné delegace, dokonce i zástupci země, která v období druhé války tento likvidační tábor zřizovala, ale zástupci těch, kteří toto místo osvobodili, pozváni nebyli.

No, hlavně že svět hlásá, že na hrůzy minulosti se nesmí zapomínat.

A nehlásá to ústy politiků jenom svět. Ale rovněž domácí politická scéna. Přitom však, na profilech sociálních sítí například ODS a TOP 09, nepadlo o Rudé armádě a vojscích maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, kteří jeden z hlavních symbolů genocidy nacistického Německa osvobodili, nepadlo ani slovo. Jak silně pokrytecké! Nic na tom nezmění ani více či méně oprávněná tvrzení, že Koněv byl takový, nebo onaký. Prostě lágr v Osvětimi osvobodila Koněvova vojska a tečka. To je fakt, nezaměnitelný a nezměnitelný fakt, ať se to komu líbí, nebo ne!

V souvislosti se vzpomínaným výročím a mezinárodním dnem mnozí z řečníků na nejrůznějších úrovních poukazovali na rostoucí antisemitismus. Mluvili o potřebě zabránit terorismu, ať už se jej dopouští kdokoliv, řečnili o demokratizaci světa, o právu na svébytnost a o dalších ušlechtilých představách. Jmenovali přitom nejeden stát. Včetně toho islámského. Upozorňovali rovněž na jakousi touhu po rozpínavosti Ruska a na nutnost zabránit tomu. Ale doslova mistrně se vyhýbali USA.

A přitom právě tato směska národů a národností seskupená do unie se pro svět stala po II. světové válce tím největším problémem. Stovky základen USA postupně rozmístěných kolem téměř celého světa s cílem co nejrychleji zabránit tomu, kdyby se někdo v takzvané americké zájmové oblasti pokusil nastolit ve vlastní zemi demokracii, která se neslučuje s demokratickými představami a potřebami strýčka Sama.

Nikdo z řečníků zviditelňujících se před účastníky tryzny za oběti holokaustu však nezmínil, že stejně tak, jako fašistické Německo zlikvidovalo a vymazalo z mapy například české Lidice, Ležáky, Vařákovy paseky, či francouzskou vesnici Oradour-sur-Glane, američtí mírotvorci a demokraté 16. března 1968 zlikvidovali a zmasakrovali v době války ve Vietnamu ve vesnici M? Lai na 500 neozbrojených vietnamských civilistů, včetně žen a dětí. Nebo snad vojáci 23. pěší divize Americal U.S. Army, kteří si v M? Lai počínali se stejnou „perfektností“ a brutalitou, jako germánští fašisté, byli nějací mimozemšťané, kteří s americkou armádou prosazující demokratizaci Vietnamu podle amerických představ neměli nic společného?

Obávám se, že falšování a překrucování dějin je prvním krokem k tomu, aby se lidstvo planety Země znovu dostalo do vážných problémů. Do problémů, ze kterých by s velkou pravděpodobností živý už nevyvázl nikdo. A to jenom proto, že hrstka politiků, byznysmenů a jim podobných hodlá přeměnit svět k obrazu svému. Navzdory přání miliard takzvaně obyčejných lidí toužících žít v klidu a míru, navzdory historicky nezvratitelným faktům, které jim však v současnosti nehrají do karet.

V písni ve filmu Trhák herec Juraj Kukura zpívá: „…nech brouka žít.“ Já si dovolím vyzvat politiky: „…nechte lidi žít! To bude váš trhák!“

Autor: Dušan Póč | středa 29.1.2020 15:46 | karma článku: 37,93 | přečteno: 1217x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 365x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik