ODS v sobě skrývá nového Biĺaka

21. 01. 2020 11:44:35
Tak nám ODS nabízí nového Biĺaka, Indru, Koldera, Švestku či kapka, paní Müllerová. I tak si lze vysvětlit volbu Alexandra Vondry do vedení partaje, která, jak ukázal její 29. kongres, netouží po ničem jiném, než po bezbřehé moci.

A proč to parafrázování Josefa Švejka, respektive přirovnání jednoho ze současných top představitelů občanských demokratů k nechutným individuím předlistopadového režimu? No, je to jednoduché.

Zatímco oni předlistopadoví pohlaváři zvali do české kotliny hlavní vojenskou sílu z východu, on, SaVo, jak je Vondra pro svoji politickomocenskou minulost nazýván (souvisí to zejména s aférou ProMoPro, jinak též ProVondraPro, kdy se současný místopředseda ODS Saša Vondra úspěšně a beztrestně zasloužil o očištění státní kasy naplňované penězi daňových poplatníků o více než půl miliardy korun pro takzvané zajištění audiovizuální techniky pro konference v Praze v době předsednictví ČR Evropské unii – A. V. nakonec okolnosti donutily z postu ministra obrany odstoupit), zve žoldáky ze západu, respektive USA. A od kecpultu hřímá, že má země Karla IV. skoro povinnost umožnit armádě z unie od sochy Svobody stojící na stejnojmenném ostrově u New Yorku vybudovat, podle něj nejlépe někde u Ostravy, svoji základnu.

Ale proč? Pokud chce Amík dostat od Rusa přes držku, pak ať dostane. Ono by to ani jinak, pokud by si Amík troufal a agresoval, dřív, nebo později nedopadlo! Ale proč má dostat výprask zrovna u nás?! Ať to schytá doma, v jůesej. My tady chceme klid a mír! My umíme být demokratickým státem i bez pomoci amerických poradců či amerických základen.

Autor

Jak by to dopadlo, kdyby se tak skutečně stalo, to si dovede jen trochu soudný a objektivníma očima se dívající člověk na zahraničně vojenskou politiku strýčka Sama, která podle posledních poznatků a skutků má vážné příznaky terorismu, představit. A co za tím pravděpodobně rovněž vězí? Ne nadarmo se lidé o Vondrovi baví jako o americkém agentovi. Jen tak mimochodem: Podle depeše uveřejněné WikiLeaks z března 2009 je Alexandr Vondra takzvaně největším spojencem Spojených států na české politické scéně!

Ale to není všechno. SaVo totiž ve své předvolební či volební vizi, jak chcete, touží po tom, aby i naše země, po vzoru, koho jiného, než USA, ale například i Německa, měla za státní symbol nějakého ptáka! Že to vyvolalo okamžitou lidovou tvořivost na toto téma, je nabíledni! A že některé reakce na Vondrův nápad byly více než peprné, rovněž.

Ale ani to není všechno. Tento havloid, jak se sám nazval při ohlašování ochoty vrátit se do služeb ODS, si vysnil i vybudování národního stadionu a uspořádání mistrovství světa ve fotbalu či postavení jakéhosi národního koncertního paláce...

Vysnil si prostě akce, megalomanské akce, při nichž je možné využívat tunelářské a lobbistické zkušenosti, které nepomohou nikomu jinému, než jen těm několika málo vyvoleným.

Pan SaVo však jaksi opomenul sdělit, kde na to všechno, na ty své nápady, jak zvýšit prestiž České republiky v očích Západu, hodlá vzít peníze! A nejenom to, naprosto zapomněl na ty, kteří především tvoří a podílejí se na hospodářské prosperitě země. Zcela pominul ve svých politicko-mocenských snech na obyčejného člověka z fabrik, staveb, polí, dolů a podobně.

Nevzpomněl, jak se ODS v jeho představách postará o živící se rukama, kteří žijí poměrně hluboko pod úrovní i těch se stejným postavením, ale žijících v Německu, ve Francii, Švýcarsku, v Anglii, ale i v jeho vzoru „jůesej“. Zapomněl svým stranickým druhům a veřejnosti povědět, jak hodlá přimět ODS postarat se o živořící důchodce, z nichž většina celý život pracovala a střádala peníze u státu jenom proto, aby je později představitelé ODS a dalších stran tzv. demokratického bloku bez skrupulí použili jako nenávratnou půjčku.

Neskrývám, že jsem očekával od ODS změnu, která by mě možná přivedla až k tomu, že bych zvažoval její volitelnost. Vždyť i v řadách modrého ptáka je spousta skvělých a taktních lidí, kteří se těší přízni prostého a běžným životem žijícího člověka.

Staronový předseda Petr Fiala, znovu zvolený severokorejskou metodou, však dokázal, že není schopný vyvést stranu z marasmu, do kterého se díky řadě svých takzvaných osobností a celebrit v minulosti dostala. Ba naopak, strana se pod jeho vedením opírá o staré struktury typu Saši Vondry a Zdeňka Stanjury... A k nim si přibral i Pavla Novotného! Osobně si myslím, že toto je to ptačí hnízdo, které dříve, nebo později, přivede občanské demokraty k totální záhubě. Ne k prosperitě a k vládě.

Je mi proto upřímně líto těch slušných a pracovitých členů ODS, kteří se podílejí, a mnohde velmi úspěšně, na řízení měst a obcí. Zmiňované hnízdo jim svým složením neposkytuje nic jiného, než házení klacků pod nohy. Hold, politika je sviňa! A moc, zvláště ta politická? Raději ani psát nebudu...

Alexandr Vondra alias SaVo

  • 1990 až 1992 – zahraničně politický poradce prezidenta Václava Havla
  • 1992 až 1997 – první náměstek ministra zahraničních věcí
  • Vyjednavačem při jednání o česko-německé deklaraci
  • 1997 až 2001 – velvyslanec v USA
  • 2001 až 2002 – vládní zmocněnec pro přípravu summitu NATO v Praze
  • 2003 až 2004 – externí spolupracovník The German Marshall Fund of the U.S.
  • 2004 až 2006 – jednatel a konzultant firmy Dutko Worldwide
  • 2005 až 2006 – člen Trilaterální komise, ačkoli podle oficiálního seznamu je stále jejím členem
  • podporoval boj za demokratizaci Myanmaru a myanmarskou opoziční vůdkyní Aun Schan Su Ťij
  • Od září 2006 do ledna 2007 – ministr zahraničních věcí ČR v první Topolánkově vládě
  • 9. ledna 2007 – jmenován místopředsedou vlády pro evropské záležitosti. V těchto pozicích prosazoval umístění americké vojenské základny v České republice, která by měla být součástí kontroverzního systému protiraketové obrany
  • V červenci 2009 – jedním ze signatářů dopisu administrativě amerického prezidenta Obamy, který varuje před údajnou hrozbou Ruska regionu střední a východní Evropě
  • Ve volbách 2006 – stal se senátorem Parlamentu ČR za Litoměřicko. V horní komoře zasedal jako místopředseda ve Výboru pro záležitosti Evropské unie
  • srpen 2009 – vybrán do týmu externích poradců šéfa NATO. S Vondrou se údajně počítalo téměř najisto jako se zástupcem středoevropských postkomunistických zemí. Nezvolení Vondry je považováno za důsledek špatného hodnocení českého předsednictví v Radě EU
  • Na kongresu ODS 20. června 2010 se stal místopředsedou strany
  • 13. července 2010 – jmenován ministrem obrany v Nečasově vládě
Autor: Dušan Póč | úterý 21.1.2020 11:44 | karma článku: 39.26 | přečteno: 1897x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 9.85 | Přečteno: 114 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 535 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 519 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 142 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 899

Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...