Čunkovy dezinformace o KNTB Zlín znepokojují čím dál víc lidí

11. 11. 2019 11:26:31
Vize na stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně se hejtman Jiří Čunek vzdát nehodlá. A hledá cesty a způsoby, jak stávající zdravotnické zařízení, které má nová nemocnice nahradit, a zastánce její modernizace, dehonestovat!

Mezi odpůrce Čunkových polopravd a v nejednom případě i lží, falešných informací, které mají za cíl jediné, a to ovlivnit hejtmanovy samolibé úsudky a názory, patří rovněž předsedové okresních sdružení (OS) České lékařské komory (ČLK) v Kroměříži, Uherském Hradišti a ve Zlíně. Ti se rozhodli v časopisu Tempus medicorum reagovat na vyjádření členů takzvané lékařské rady (LR) projektu Nové Baťovy nemocnice (NBN), která pracuje pod kuratelou a nekompromisním dohledem Jiřího Čunka, k problematice staré a nové nemocnice ve Zlíně uveřejněné v periodiku České lékařské komory uveřejnilo v zářijovém čísle.

O měsíc později, tedy v říjnovém vydání, zmiňovaná trojice lékařů poukazuje v reakci na článek LR mimo jiné na to, že kritika stavu budov stávající Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) by u nezasvěceného a poměrů neznalého čtenáře mohla, ale hlavně má nabudit dojem, že současný krajský špi­tál je životu nebezpečný, a že zaměstnancům a pacientům takzvaně padá na hlavu.

Proto je podle Čunkovy LR nutno celou věc uchopit jinak a zrealizovat senátorem a hejtmanem vymyšlenou a tvrdohlavě prosazova­nou stavbu na zelené louce za osm či spíše za 11 a možná i více miliard korun.

„Přitom starý generel (týkající se stávající KNTB – pozn. autora) není překonaný. Z něj se totiž dá zcela určitě vycházet při velmi důležité mož­nosti rozložení cash flow (peněžní tok – příjem nebo výdej peněžních prostředků – pozn. autora) do několika etap. Celý projekt by se tak mohl plynule financovat z krajského rozpočtu, což je od počátku jeden ze základních racionálních argumentů proti NBN, jejíž výstavba by byla zatížena enormní půjčkou s výší splátek překračující reálné možnosti sa­motné KNTB. Samospasitelným východiskem z této ekonomické krize by pak pochopitelně měla být fúze nemocnic, o kterou hejtmanu Čunkovi jde od počátku, tedy kanibalismus vlastních nemocnic, nemající v civilizované Evropě obdoby.“

MUDr. Jaromír Bernátek, předseda OS ČLK Zlín

MUDr. Jaroslav Novák, předseda OS ČLK Kroměříž

MUDr. Jan Píštěk, předseda OS ČLK Uherské Hradiště

Nejednou jsem ve svých názorech na Čunkovy megalomanské a narcistické nemocniční choutky upozorňoval na to, že možnost hejtmanem sobecky odmítané kvalitní rekonstrukce stávající KNTB odpovídající současným trendům, dovolují i závěry odborníků na statiku. Rovněž předsedové OS ČLK tak poukazují například na závěry Ing. arch. Zdeňka Havla, jenž deklaruje, že stávající budovy jsou mimo statické ohrožení a nebude nutno je bourat. Že nosné konstrukce umožňují práci uvnitř a je jen logistickým pro­blémem, jak se zpracuje sled kroků, aby nedošlo k omezení pacientů či personálu a k narušení plynulého provozu.

Na to však Čunek neslyší a lze se zatím jen dohadovat, co jej k tomu vede a co za jeho touhou postavit si novou nemocnici stojí. Začínám mít čím dál větší podezření, že pouze o vytvoření si vlastního pomníku v jeho případě nejde...

Nelze se proto nezeptat, co udělalo Čunkovo vedení kraje pro to, aby KNTB pomyslně nepadala pacientům a zdravotníkům na hlavu, a jak je možné, že nedošlo k zahájení některých rekonstrukčních prací, kvůli čemuž propadla i platnost stavebního povolení a vznikla tak škoda za přibližně 30 milionů korun. Nemluvě už o tom, že k to­muto všemu došlo bez souhlasu zastupitelstva, které navíc nemá k dispozici ani odpovídajícím způsobem zpracovanou konkurenční variantu.

Nedivím se proto, a považuji za velmi moudré rozhodnutí krajského zastupi­telstva, neschválit bianco šek na projekt NBN (věřím, že to by se Čunkovi líbilo a hodilo) a nechat vypraco­vat alternativní variantu rekonstrukce KNTB ve stávajícím areálu.

POKUD ČUNEK PROSADÍ SVOU, PŘIJDE DEVASTACE NEMOCNIC

Spolu s tím, že hejtman Čunek s lékařskou radou neustále bez jakýchkoliv konkrétních důkazů omílají a vypočítávají údajné technické důvody proti rekonstrukci stávající KNTB, nedoceňují Čunkovci ani základní fakt, že na českém trhu nejsou lé­kaři ani sestry (je to o to víc zarážející, že mezi hejtmanovy lidi ve vztahu k NBN patří také erudovaní lékaři – pozn. autora). Takže stavět nákladnou NBN v této situaci a navíc ve Zlínském kraji, který je na chvostu, pokud jde o výši mezd ve zdravotnictví, je čiré ha­zardérství.

„Znovu opakujeme, že v případě NBN bude jediným logickým důsledkem postupná devastace současných okresních nemocnic. A to jak personální, tak i co se týče skladby vý­konů. V neposlední řadě pak půjde i o negativní důsledek finanční – tyto nemocnice mají totiž pomoci splácet nákladnou stavbu NBN, jelikož ekonomika KNTB to za současných podmínek rozhodně sama ze svých zdrojů neumožní.“

MUDr. Jaromír Bernátek, předseda OS ČLK Zlín

MUDr. Jaroslav Novák, předseda OS ČLK Kroměříž

MUDr. Jan Píštěk, předseda OS ČLK Uherské Hradiště

NEJASNOSTI KOLEM VZTAHU ČUNEK (LR a Zlínský kraj) – PENTA

V souvislosti se zamýšlenou výstavbou NBN ční nad touto Čunkovou touhou jeden velký otazník! A tím je propojení nemocnice s Pentou, které hejtman Čunek i finanční skupina odmítají. Přesto otázky na možný podíl Penty zaznívají a přibývá jich. Možná i proto, že Čunkovi začíná čím dál víc lidí nedůvěřovat!

Přípravu nové nemocnice má totiž na starosti bývalý manažer Penty Martin Šamaj. Navíc, mezi Pentou (Penta Investments limited) a Krajskou nemocnicí Tomáše Bati existuje takzvaná Smlouva o mlčenlivosti, kterou měl za Pentu, jako poskytovatele, podepsat dne 16. 07. 2018 ředitel Radoslav Zuberec a za KNTB, jako zájemce, dne 01. 06. 2018, předseda představenstva MUDr. Radomír Maráček a člen představenstva ing. Vlastimil Vajďák.

Ve smlouvě jsou dále za zájemce jmenováni: členka představenstva Mgr. Lucie Štěpánková, MBA; náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Helena Šmakalová; náměstek pro léčebnou péči MUDr. Josef Macko, Ph.D.; projektový manažer ing. Ludvík Hovorka; řídící pracovník obchodu PharmDr. Filip Ovesný a řídící pracovník lékárny Marcel Pandadis.

Že by Čunek o této smlouvě, i když v té jeho jméno skutečně nikde a v žádné souvislosti uvedeno není, nevěděl, tomu nikdo ze soudných lidí neuvěří. Ano, na to je Čunek až příliš opatrný a mazaný, než by se nechal do něčeho namočit! Proto si, podle mého názoru, udělal z LR jakéhosi bílého koně.

Navíc, proč existuje jakási smlouva o mlčenlivosti, když je podle narcise Jiřího Čunka všechno kolem NBN křišťálově čisté a neposkvrněné nekalostmi jako slovo boží. To mně fakt hlava nebere!

Ostatně, nejsem sám, kdo si o Čunkovi a jeho spojení s Pentou myslí své, Je to totiž hejtman Čunek, kdo se sám pasoval na největšího odborníka na zdravotnictví přinejmenším v kraji a převzal do své gesce krajské zdravotnictví. Je to tedy on, senátor a hejtman Jiří Čunek, kdo za zdravotnictví na jihovýchodní Moravě nese plnou odpovědnost. A to se vším všudy!

„Zvláštní otázkou pak je, jakou roli v tom všem hraje finanční skupina Penta, která zcela nezištně a zadarmo poskytuje panu hejtmanovi know-how a jejíž bývalý člen managementu je pravou rukou Jiřího Čunka pro projekt NBN. Můžeme vyloučit, že skutečným investorem může v budoucnu být právě zmíněná Penta? Můžeme vyloučit, že se za pár let objeví v úloze spasitele, který ́z čistě altruistických důvodů ́ pomůže kraj oddlužit, až se oficiálně přijde na to, co se nabízí logicky již dnes – že totiž finanční zátěž je pro krajský rozpočet neúnosná?

MUDr. Jaromír Bernátek, předseda OS ČLK Zlín

MUDr. Jaroslav Novák, předseda OS ČLK Kroměříž

MUDr. Jan Píštěk, předseda OS ČLK Uherské Hradiště

Takzvaná NBN, respektive záměr a snaha hejtmana Jiřího Čunka o její vybudování ve Zlíně-Malenovicích vyvolala už řadu nejasností, polemik... Avšak ze strany Čunka a jeho příznivců také spoustu výpadů, invektiv, dehonestací, nejednou také vulgárních nadávek a dokonce i výhružek. Psal jsem o tom například viz Čunkovi zřejmě teče do bot, zcela určitě mu ale tečou nervy!

Také o těchto negacích se ve svém článku uveřejněném v časopisu Tempus medicorum uvedení lékaři a předsedové OS ČLK zmiňují. A přirovnávají je takto: „Inu, demokracie tak nějak po valašsku...“

A to je jediná věta, s níž si dovoluji s předsedy OS ČLK Kroměříž, Uherské Hradiště a Zlín nesouhlasit!

To, co s NBN, ale nejenom s ní, ve Zlínském kraji Jiří Čunek provádí, nemá s Valašskem nic společného. Čunek je ve vztahu k Valašsku takzvaná náplava. Je totiž rodákem ze Zlína, který do Vsetína odešel za prací a přiženil se tady! Jeho rodný Zlín, podle mých vědomostí a poznání historických map Valašska nemá s Valašskem, stejně tedy, jako senátor a hejtman, na Boha se odvolávající megaloman, falešný politický hráč a sebestředný Jiří Čunek, nic společného!"

autor

Nemám právo, a i kdybych jej měl, tak bych jej v případě Jiřího Čunka nevyužil, cokoliv a v čemkoliv mu radit. Jen si dovolím upozornit jej na staletími ověřenou pravdu: PÝCHA PŘEDCHÁZÍ PÁD! Nepomůže mu ani, že zaměstnancům krajského úřadu prý zdůrazňuje, že on je tady, rozuměj přinejmenším ve Zlínském kraji, zástupcem Boha. Že Bůh tomu tak chce!

O zamýšlené NBN Jiřího Čunka jsem mimo jiné už napsal:

Autor: Dušan Póč | pondělí 11.11.2019 11:26 | karma článku: 24.34 | přečteno: 1224x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.47 | Přečteno: 383 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 24.42 | Přečteno: 1046 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.70 | Přečteno: 429 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 255 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 142 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 899

Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...