Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohledně spalovny ve Vsetíně je potřeba být stále ve střehu!

Vsetínští zastupitelé sice s křížkem po funusu, ale i tak, svým nedávným usnesením vyjádřili nesouhlas s výstavbou spalovny na Ohradě. Obyvatelé města však ani zdaleka vyhráno nemají. To usnesení má totiž několik skulinek.

Moc tomu totiž nepomohlo ani vrácení dokumentace vlivů záměru Zařízení pro energetické využívání odpadu – ZEVO Vsetín na životní prostředí k přepracování, které je datováno 5. listopadem 2019, tedy den po přijetí usnesení vsetínských zastupitelů ve vztahu k odmítnutí spalovny v uvedené lokalitě města. S celým dokumentem je možné se seznámit prostřednictvím odkazu: ZDE.

Krajský úřad Zlínského kraje totiž vrátil potencionálnímu investorovi, Zásobování teplem Vsetín, k přepracování. A to i přesto, že ten již přibližně v polovině minulého měsíce avizoval, že od svého záměru ustupuje.

Nechce se mi věřit, že by zpracovatelé dokumentu vlivu zařízení na vsetínské životní prostředí o této skutečnosti nevěděli. Proto nerozumím tomu, že vůbec takový materiál odbor životního prostředí a zemědělství – oddělení hodnocení ekologických rizik Krajského úřadu Zlínského kraje vydal! Proč!?!

Vždyť takto dává do rukou Zásobování teplem Vsetín a vsetínským konšelům Jiřímu Růžičkovi, Simoně Hlaváčové, Martině Hovořákové a dalším, kteří se za spalovnu ve Vsetíně i proti vůli jeho obyvatel staví, zpět karty, kterými by mohli ve hře za zájmy německého kapitálu pokračovat! A nepřímo se tak potvrzuje i to, o čem se ve Vsetíně šušká, že někteří konšelé jsou do projektu hanebně zaháčkováni (viz Odpůrci spalovny ve Vsetíně dosáhli svého).

Výzva k tomu, aby obyvatelé města byli v souvislosti se spalovnou obezřetní, má své opodstatnění nejen v souvislosti s výše uvedeným, ale rovněž v návaznosti na samotné pondělní (04. 11. 2019) usnesení zastupitelů.

Ti se totiž domluvili na tom, že radnice zadá zpracování studie, která napoví, jak nakládat ve městě s komunálním odpadem. To nekonečné zpracovávání vpodstatě obecných a polovičatých studií nevede totiž k ničemu jinému, než k otupění pozornosti obyvatel města. Přikláním se k názoru městského poslance za ODS Romana Kalabuse, respektive zastávám stejný názor, že do usnesení se nepodařilo dát usnesení, že spalovna nebude nikde na území města. Usnesení totiž, pokud jsem jej správně pochopil, obsahuje takovou obezličku, že toto zařízení nebude ve stávající lokalitě na Ohradě.

Zřejmě je to ale, a v tom jsem s Romanem Kalabusem rovněž zajedno, odrazem toho, že současná radnice, která v koaliční podstatě ve stejném složení funguje už šest let, stále nebyla schopna vypracovat koncepční materiál, jenž by se touto problematikou zabýval. Problematika nových právních předpisů vycházejících z legislativy Evropské unie totiž není ničím novým, ničím, co by ve známost vzešlo před krátkou dobou!

Růžička a jeho nohsledi, nemám tím na mysli celou městskou radu a koalici, tak jasně dokazuje, že slovo koncepce je pro ně cizím pojmem!

Stejně, jako sociálnědemokratický zastupitel Petr Kořenek se totiž domnívám, že rozhodnutí o tak závažném problému, jakým je spalovna, musí předcházet debata nad možnými návrhy podpořená diskuzí s obyvateli města. Bez potřebné studie, ale také názorů občanů, není možné o spalovně ve městě rozhodnout. A když, tak jen polovičatě s možností různých vysvětlení a podobně, jako se stalo v pondělí 4. listopadu 2019.

Místo toho ale lidovecký takzvaný starosta Jiří Růžička pokrytecky mluví o tom, že v případě, že by to bylo nutné, je možné vyhlásit referendum. A radní Martina Hovořáková z hnutí ANO o tom, že by se k lidem a také k zastupitelům mělo dostat více informací o tom, jak vůbec moderní spalovny fungují. Proč to ale ještě neudělali, měli ta to rok, o tom z jejich úst nepadlo ani slovo.

Jasný důkaz toho, že Růžička, Hovořáková a další, kteří se myšlenky na zřízení spalovny ve městě nehodlají vzdát (znovu: proč asi?, jsou připraveni ve svých hrátkách s obyvateli města pokračovat a udělají všechno pro to, aby dosáhli svého! Oba jmenovaní konšelé totiž mají ze svého pohledu skvělého učitele, rodáka ze Zlína. Proto je potřeba být stále ve střehu!

Osobně si myslím, že nejrozumnější by bylo pokusit se naplnit tézi, o níž mluvil vsetínský místostarosta Tomáš Pifka, o vzniku sdružení obcí na výstavbu spalovny na po všech stránkách vhodném a neutrálním místě.

Autor: Dušan Póč | čtvrtek 7.11.2019 16:41 | karma článku: 16,01 | přečteno: 455x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik