Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čunkovi zřejmě teče do bot, zcela určitě mu ale tečou nervy

Den D a hodina H se blíží. Už za týden mají krajští zastupitelé rozhodnout, zda nechá Zlínský kraj postavit novou nemocnici, nebo bude pokračovat v již zahájené rekonstrukci stávající Krajské nemocnice Tomáše Bati.

Nervozita je patrná na každé straně, tedy jak u zastánců megalomanského návrhu senátora a hejtmana Jiřího Čunka, tak i na straně odpůrců této verze, kterou osobně považuji za snahu narcise (Tak osobně Jiřího Čunka vnímám. Narcismus charakterizuje v běžné řeči člověka s přehnaným obdivem sám k sobě, s arogantním vystupováním a nedostatkem pochopení pro druhé, které chápe jen jako nástroje pro vlastní cíle. Jedná se o vážnou poruchu osobnosti. V krajních případech je někdy nutná i hospitalizace postiženého – pozn. autora s odkazem na odbornou literaturu) nechat si za peníze daňových poplatníků postavit pomník, u nějž však s jistotou nelze vyloučit, že se mu nedostane osudu Potěmkinovy vesnice. Mnohé totiž nasvědčuje tomu, že sebestředné Čunkovo úsilí je možné označit či považovat s velmi vysokou pravděpodobností za snahu o vykreslení něčeho lépe, než tomu ve skutečnosti je, respektive falešně přikrášlit skutečnost a zastírat pravdivý stav věcí.

A Čunek si je toho zřejmě vědom, neboť jeho agresivita a v nejednom případě i vulgárnost při řešení a obhajování svého záměru dosahuje, zejména v posledních dnech nebývalých úrovní. Dokladem budiž jednání s oponenty před několika dny, kdy podle zástupců jiného, než Čunkova názoru, byl hejtmanův styl jednání a vyjadřování na hony vzdálený byť jen těm nejzákladnějším pravidlům slušného chování.

V kraji totiž hlasy proti stavbě nemocnice na zelené louce ve Zlíně-Malenovicích mohutní. Stále zřetelněji se ukazuje a nemálo skutečných odborníků na to upozorňuje, že Čunkovy choutky jsou tendenční, subjektivní, málo realistické a nepočítají s možnými riziky.

Sám hejtman však už zašel tak daleko, že tato tvrzení a postupy proti němu považuje za zpolitizované. Na své odpůrce i z řad renomovaných odborných kruhů řve, jemněji se to napsat nedá, a podle informací účastníků vzpomínané nedávné schůzky některým z nich měl už i vyhrožovat trestními oznámeními. Tak se ale skutečný politik nechová.

Čunkovi vadí, že opozice získává mezi laickou i odbornou veřejností oporu ve svých tvrzeních, že je potřeba jeho špatný a účelově připravovaný projekt na novou nemocnici v Malenovicích zastavit. Že je nezbytné okamžitě skoncovat s jednostrannou manipulací veřejnosti a vrátit se k modernizaci Baťovy nemocnice v jejím stávajícím areálu. Hejtmanovi se dařilo dlouhé měsíce tahat všechny za nos. Ale najednou se na stole objevila nezávislá expertní stanoviska, která boří jeho dosavadní snahu vykreslit výstavbu nové nemocnice jako jediné možné řešení navržené samopasujícím se odborníkem na slovo vzatým.

Čunka v jeho sebestřednosti a zaslepenosti nepřesvědčuje ani fakt, že stanovisko zpracovali takové kapacity, jako je Jiří Schwarz z Centra ekonomických a tržních analýz, bývalý ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Václav Rýznar a znalec ve stavebnictví Zdeněk Havel, kteří potvrdili, že modernizace stávající krajské nemocnice je pro Zlínský kraj levnější a bezpečnější variantou jak docílit razantního zlepšení podmínek pro pacienty i zdravotníky a shodli se rovněž na tom, že investiční záměr výstavby nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích představuje soubor natolik závažných rizik a nejasností. Proto, ještě jednou, doporučují rekonstrukci a modernizaci v současném areálu a to podle generelu z období po roce 2008, který je naopak reálný a realizovatelný.

Hejtman neslyší ani na varování, že v rozporu s jeho tvrzeními stojí model financování nové nemocnice na vágních předpokladech a že řadu otázek a z nich plynoucích obav vyvolávají i dopady na ostatní zdravotnická zařízení v kraji. Nevnímá ani fakt, že při stavbě nemocnic v celém světě obecně platí, že stavební objekty mají hodnotu koeficientu 1.0, technologie a vybavení mají pak koeficient 1.5 až 2.0. Tato metodika však není v Čunkem udávaných nákladech na výstavbu nemocnice v Malenovicích dostatečně zahrnuta. Z toho plyne, že celkové náklady (stavební i technologické – pozn. autora) budou podstatně vyšší, a to v řádech sto až dvě stě procent. Kde pak je oněch Čunkem avizovaných šest či sedm miliard korun?

Ale takový už senátor a hejtman Jiří Čunek prostě je. V zájmu svém i svých nohsledů se uchyluje k nepravdám či polopravdám a sahá po stylech, které mají k demokracii a slušnému chování hodně daleko. Čunkem zamýšlená nová krajská nemocnice není výjimkou.

Teď už jde jen a pouze o to, jak se k tomuto Čunkovu šlendriánu postaví zastupitelé kraje, uvědomí-li si, zda byli do svých funkcí zvoleni proto, aby hájili Čunkovu mocenskou a politickou nenasytnost a vše, co z toho pramení, nebo proto, aby se starali a pečovali o dobro lidí, kteří v jejich regionu žijí.

Ostatně, více, než kde jinde by mělo v tomto případě platit, že koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Zastupitelé, Čunek však vašim chlebodárcem není! Co vy na to? Nebo…?

Autor: Dušan Póč | pondělí 10.6.2019 10:45 | karma článku: 23,42 | přečteno: 624x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 365x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik