Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem rád, že mohu konečně pochválit

Velikonoce napomohly tomu, že Vsetín je prožil v klidu. Den před Velkým pátkem totiž přišla na svět informace, že část vsetínských Cikánů vystěhovaných v roce 2006 z pavlačáku, požaduje po radnici finanční a materiální odškodné.

Kdo situaci zpřed třinácti let zná a ví, co Cikáni (nejde o hanlivé vyjádření: Cikáni jsou český výraz – exonymum – pro příslušníky romského nebo sintského etnika. Od Mezinárodního romského sjezdu v roce 1971 se objevuje požadavek Romů, aby nebyli označováni jako Cikáni, ale jako Romové, sdružení Sintů naopak proti tomuto požadavku protestovalo) z domu u vsetínské polikliniky udělali a co se tam dělo, a vnímá tu situaci a tehdejší stav objektivně a hlavně nezaujatě a bez jakýchkoliv předsudků, včetně těch rasových, zírá.

Patřím k nim také já. A proto zřejmě nejsem jediný, kdo se tomu, co vyšlo před svátky jara najevo, nestačí divit. I když, na druhou stranu, v tomto státě…?

O to cennější je postoj vedení vsetínské radnice, členů městské rady a osobně jsem přesvědčen, že bude i většiny zastupitelů města, kteří mají o požadavku Cikánů jednat 29. dubna.

Ale pěkně popořádku, respektive, o co že vlastně jde?

Bývalí obyvatelé pavlačového domu u vsetínské polikliniky (má jít v tomto případě celkem o čtyři dvaapadesátihlavé cikánské rodiny vystěhované z pavlačáku, který jeho nájemníci uvedli během doby do neobyvatelného a havarijního stavu, mimo Vsetín a Zlínský kraj – pozn. autora) požadují po městu Vsetín mimosoudní řešení dosavadních sporů. Podle advokátky Cikánů jsou rodiny ochotny stáhnout žalobu na město Vsetín za způsobené škody a utrpení z vystěhování z jimi zdemolovaného domu za těchto souhrnných podmínek:

  • přidělení sedmi městských bytů
  • poskytnutí náhrady 700 000 korun za způsobenou újmu
  • odpuštění dlužného nájemného ve výši 371 600 korun
  • odpuštění poplatků a úroků z prodlení ve výši 3 254 013 korun
  • odpuštění nákladů řízení 99 573 korun
  • odpuštění půjček ve výši 1 341 600 korun

K tomu je potřeba přičíst úhradu nákladů soudního řízení, které jsou zatím vyčísleny v případě mimosoudní dohody na více než čtyři miliony korun.

Pikantností je fakt, že takzvaná odměna za poskytnuté služby a právní zastoupení advokátky Cikánů požadujících po Vsetínu mimosoudní dohodu přesahuje údajně už tři miliony korun. To se to vydělává na takzvané romské problematice a tahají prachy od daňových poplatníků. Avšak, jak už jsem naznačil na začátku, když to stát dovolí, toleruje a je mu to v podstatě už dlouhá desetiletí šumafuk, tak proč ne, že…

A ještě jedna pikanterie. Výše odškodného prý pamatuje i na potomky rodin, kteří se teprve narodí! A to údajně proto, že i oni budou trpět křivdou učiněnou na jejich předcích. A to tím, že budou ve Vsetíně se svými rodinami žít!

Případem se soudy zabývají od roku 2008. Krajský soud v Ostravě žalobu již třikrát zamítl a označil ji za zcela neopodstatněnou. Vrchní soud však vždy vyslyšel odvolání žalobců a kauzu na stůl krajskému soudu vrátil (osobně takovému rozhodnutí nerozumím, ale možná je to proto, že neznám jeho zdůvodnění, proto víc nekomentuji). Zatím naposledy mu navíc nařídil výměnu soudce.

Město se proti tomu neúspěšně bránilo dovoláním k Nejvyššímu soudu ČR i stížností k Ústavnímu soudu ČR. Nová soudkyně krajského soudu při čtvrtém projednávání kauzy naznačila, že se při rozhodování hodlá řídit právním názorem Vrchního soudu ČR. Ještě před tím ale obě strany vybídla k mimosoudnímu vypořádání.

No, jak praví jedno české přísloví: Pro dobrotu na žebrotu. Nebo: Každý dobrý skutek má být po zásluze potrestán. Žádné z těchto rčení v případě Vsetína a popisovaného sporu, takzvaně nestojí na vodě.

V této souvislosti se proto plně stavím za názor vedení města, který za své doufám v rozhodující většině přijmou po Velikonocích i zastupitelé. Mimo jiné i proto, že si moc dobře pamatuji, že tehdejší vedení radnice a města mohlo tyto lidi vystěhovat bez náhrady. Přesto jim nabídlo možnost přestěhování do náhradních prostor. Navíc i těmto nájemníkům nabídlo bezúročné půjčky. Proto rozumím tomu, že podmínky oněch čtyř rodin jsou pro vsetínský rathaus nepřijatelné. Osobně je považuji dokonce až za hanebné!

Vnímám to stejně a souhlasím s tím, že Městský úřad ve Vsetíně hodlá nechat rozhodnutí v této ožehavé a nanejvýš citlivé kauze na soudu. Navíc nejsem přesvědčen o tom, že takovéto ústupky Cikánům, které stejně, jako vsetínská radnice, považuji za naprosto bezdůvodné, povedou k jejich účinnému začleňování do majoritní společnosti, o což se stát, zatím však pouze slovy a chybnými rozhodnutími v podobě různých inkluzí a podobně, snaží již dlouhá desetiletí.

Mimochodem, svým postojem a živením desítek neziskových organizací zabývajících se takzvanou romskou problematikou s výsledkem NULA, z nichž lacino tyjí rovněž mnozí právně vzdělaní jedinci, ukazují mladé generaci Cikánů, že v tomto státě se dá pod účinnou ochranou státu krásně a bohatě žít i bez toho, aby se museli vzdělávat a chodit do práce, starat se sama o sebe... Kdo takový jejich život platí, není potřeba rozvádět.

 

Malé shrnutí

V roce 2006 bylo město nuceno řešit špatný stav pavlačového domu u polikliniky demolicí. Tamní obyvatelé od města obdrželi nabídku náhradního bydlení v nově postavených kontejnerových objektech na Poschle. Nebo mohli využít nabídku města na bezúročnou půjčku na pořízení náhradního bydlení s dvacetiletou lhůtou splatnosti. Pro tuto možnost se rozhodly čtyři rodiny (viz text), jejichž členy byli i ti, kteří figurovali na seznamu neplatičů nájemného, a město je na základě pravomocných verdiktů soudu mohlo vystěhovat bez náhrady. Přesto i oni dostali půjčky v souhrnné výši 3,671 milionu korun. Vsetínská radnice jim pak následně zprostředkovala koupi domů na Prostějovsku, Olomoucku a Jesenicku.

Autor: Dušan Póč | sobota 20.4.2019 10:51 | karma článku: 38,39 | přečteno: 1747x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik