Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další statisíce za kamery. Proč?

Sedm kamer na třech nových stanovištích městských objektů. Takové je rozhodnutí představitelů vsetínského Městského úřadu. Prý proto, aby mohli strážníci městské policie lépe monitorovat další veřejná prostranství a objekty. ?!?

Za jiných okolností bych zřejmě takové rozhodnutí konšelů a zastupitelů uvítal. Jenže jsme ve Vsetíně, a tak i toto rozhodnutí má svá úskalí. Respektive má jedno velké a rozhodující úskalí, které lze pojmenovat či označit jako (ne)činnost městské bezpečnostní instituce. Jak se zdá, starosta města Jiří Růžička nehodlá (na misce vah je podle mě neochota versus neschopnost) dlouhotrvající neuspokojivý stav zejména v personálním obsazení Městské policie Vsetín řešit (přitom si skutečně nemyslím, že současná situace padá jen a jen na jeho hlavu) a místo toho proto volá do pomyslné zbraně kamery. Ostatně, je to snazší a nevyžaduje to námahu.

Osobně jsem však ve vztahu k tomuto rozhodnutí rathausu opačného názoru. Takzvané bezpečnostní kamery v poslední době neutěšenou situaci ve městě totiž nevyřeší. Navíc mám pocit, že Jiřímu Růžičkovi ještě jakoby nikdo neřekl, že ze zákona je také velitelem městské policie. Že je to on, kdo za její (ne)činnost, ale i za vše, co se ve městě děje či neděje, nese plnou odpovědnost.  Jinak si totiž nedovedu vysvětlit, že stav Vsetína, a v posledních měsících zejména díky hlavě města a jeho nohsledů, je takový, jaký je.

Proč si to myslím? Ve Vsetíně se domestikoval vandalismus, výjimkou není násilí, cyklisté si jezdí ve městě po chodnících, jak se jim zachce, drzost, neomalenost, obtěžování a hulvátství takzvaně nepřizpůsobivých osob (a nemám tím na mysli pouze Cikány, to rozhodně ne!) nabývá na razantnosti, o uklizenosti města nelze mluvit ani v náznacích, a tak bych mohl pokračovat. A strážníky jakoby to nezajímalo. Jezdí si v autě po městě a čekají, až je v krajní nouzi někdo zavolá. Prevence v oblasti bezpečnosti jako by ve Vsetíně neexistovala.

A to snad mají podle Růžičky a spol vyřešit další kamery za bezmála půl milionu korun, když neutěšený stav nepomohla změnit či vyřešit ke spokojenosti většiny obyvatel města ani ta stávající záznamová zařízení?

Úsměv na mých rtech vyvolalo rozhodnutí o umístění nových kamer zejména na dvou místech. Obě jsou totiž od služebny městské policie vzdáleny, jen coby kamenem dohodil. Tím prvním prostorem je Lidový dům, kde mají kamery sloužit k monitorování nového parkoviště a přilehlých prostor. Moc by mě zajímalo, kolik parkovišť ve městě sledují kamery. Spíš jde o to, aby dohlížecí systém monitoroval okolí objektu casina, o jehož vznik se zasloužil především exstarosta, senátor a hejtman Jiří Čunek. Jde o další úlitbu bohům financovanou z kasy města, respektive peněz daňových poplatníků?

Druhým místem je takzvané Lego, kde podle ředitele MP Vsetín Patrika Peciny (viz radniční noviny) dochází k častému poškozování majetku a narušování veřejného pořádku. Přitom objekt je jen pár kroků od služebny. Ale o strážníka jsem tady přes zmiňované tvrzení Peciny v posledních letech(!) nezavadil. Avšak, bohužel, nejenom tady!

Zatím jsem tvrdil A. Sluší se a je správné, abych řekl či napsal také B. Osobně si myslím, že Městská policie ve Vsetíně svoje poslání zcela nenaplňuje. Na vině je zejména personální složení. Nejen co do kvality, ale i co do počtu. Což ostatně před časem potvrdil sám ředitel strážníků Patrik Pecina, když loni v létě uvedl, že je rád, když do služby nasadí alespoň jednu motohlídku! A tak, jak už jsem před časem v jednom ze svých blogů napsal, potkat se se strážníky ve dne, natož v noci, je malým zázrakem. Strážníci městem pouze projíždějí v autě, a to v tak malém městě, jako je Vsetín, je k ničemu. Strážníci musí být v ulicích, i v těch takzvaně zapadlých. Lidé o nich musí vědět! Ve Vsetíně, nejen podle mých poznatků, tomu tak ale není. Tady nejde o to, aby strážníci lidovou mluvou buzerovali lidi. Ono totiž být strážníkem je především služba a poslání. Lidé by je měli potkávat, ne je hledat! Lidé by měli mít jistotu, že v případě nouze je vždy v ulicích někdo (strážník), kdo jim pomůže, poradí…

Vzpomínám si, ještě z dob své aktivní novinářské činnosti, na tvrzení představitelů města a MP Vsetín, že každé sídliště má svého strážníka. V případě Trávníků, kde bydlím, to měla být žena. Nikdy jsem ji v ulicích sídliště neviděl. A to tu bydlím hodně let.

A pokud se vrátíme k autu, s jehož využíváním strážníci (ne)napomáhají k bezpečnosti ve městě. Zajímalo by mě, kolik měsíčně stojí pohonné hmoty. Strážníci jezdí, což je pochopitelné, ulicemi velmi pomalu, ba až krokem. To se musí na spotřebě hodně projevit. A nehledě k tomu, že například po Trávníkách jezdí většinou pouze po hlavních ulicích, Josefa Sousedíka a Jiráskovou, a do bočních uliček zajíždějí pouze sporadicky, velmi sporadicky. Rád bych znal vysvětlení, k čemu taková aktivita je. Podle mě je na dvě věci...

Vzpomínám si rovněž, také jsem o tom už psal, že před lety byla vsetínská Městská policie vybavena koly. A strážníci skutečně na kolech do ulic města vyjížděli (rozhodně účinnější, než autohlídka či kamery, si myslím). Proč tomu tak není nyní (no, nemám na mysli zrovna toto zimní období)? Kde skončila ta kola? A k dispozici měli strážníci i kolečkové brusle a takto vybaveni projížděli ve městě cyklostezku. Časy se však změnily!

Nejsem sám, kdo na (ne)činnost vsetínské Městské policie naráží. V porovnání s aktivitami jejich kolegů z nedalekého Valašského Meziříčí je, nebojím se napsat, tristní. Kdykoliv totiž do ValMezu přijedu a procházím městem, pěší hlídku strážníků potkám. A vůbec mi to nevadí, ba naopak. A to nemluvím o tom, jak valašskomeziříčští strážníci pravidelně a téměř dennodenně prezentují svou činnost například na sociálních sítích. A vsetínská MP? Na website města poslední záznam z 29. 11. 2018 s upozorněním na energetické šmejdy a před tím z 6. 3. 2018! A nejužívanější sociální síť? Musel bych tvrdit v podstatě totéž.

Negativní vyjádření k (ne)činnosti takzvaných vsetínských empíků však nelze vztahovat pouze k nim samým. Ti pouze daný stav využívají a někteří možná i zneužívají. Hlavní příčinou současné situace je zřizovatel MP, tedy vsetínská radnice. Pokud ona nevytvoří potřebné podmínky k tomu, aby byla činnost městské policie účinná a plnila účel, pro nějž je ve městech aktivována, pak je tato složka zbytečná. A za zbytečnou lze Městskou policii ve Vsetíně, i díky vyjádření jejího ředitele, v podstatě považovat.

Ovšem, když radnice upřednostňuje financování staveb v řádech desítek milionů korun, na něž si předem nezajistila financování z dotací, pak se není co divit, že možná nemá peníze ani na vyšší počet po všech stránkách kvalitních strážníků a zvýšení bezpečnosti obyvatel ve městě. A tak první úřad města sahá po neosobních kamerových a dohlížecích systémech, jichž je v tak malém městě, jako je Vsetín, už dvaadvacet. Ty však ke změně žalostného stavu nepovedou. Ale zato jsou levnější.

Autor: Dušan Póč | středa 30.1.2019 15:42 | karma článku: 23,29 | přečteno: 830x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik