Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opět s křížkem po funuse. Odpověď na jednu otázku však stále schází

Nepochopitelně řadu týdnů trvalo vsetínské radnici, než se vyjádřila k tomu, proč došlo koncem roku v sídlišti Rybníky ke kácení stromů. Proč radnice až doposud mlčela, je však stále opředeno pavučinou tajemství.

Možná si konšelé řekli, že nebude od věci držet se názoru svého eléva a šéfa redakce radničních novin, že s laickou veřejností nemá význam o takových vysoce odborných záležitostech mluvit. Ale se zlou se, stejně, jako v případě spalovny, potázali. Vsetíňané nemlčeli a přiměli radnici promluvit.

Nic na celé situaci, tedy v případě kácení stromů, nemění ani skutečnost, že smýcení jednadvaceti vzrostlých a zdravých stromů mělo racionální jádro. Kořeny jasanů, lip, bříz a jedlí totiž fakticky ohrožovaly plynový řad. A že tedy kácení stromů mělo svoji logiku a bylo nanejvýš nutné.

O to víc je ale zarážející, proč radnice až do těchto dní mlčela. Proč lidem už dávno nesdělila důvody. Lidé by je zcela jistě pochopili. Zejména, když shodou okolností to byla právě havárie plynovodního řadu v areálu Mateřské školy Benátky na Rybníkách, jak se v těchto dnech ukázalo zapříčiněná přirozenou rozpínavostí kořenových systémů stromů, která byla impulzem k prvnímu kácení.

A když už se konšelstvo či úředníci města nechtěli s obyvateli města setkat z očí do očí, tak proč nevyužili alespoň radničních novin. To by snad vedoucí redakce dokázal napsat, že tam a tam jsou káceny stromy, protože jejich kořeny ohrožují plynovod a existuje reálné nebezpečí vážného ohrožení nejenom majetku, ale zejména zdraví a životů obyvatel žijících v dané lokalitě. Tečka! Nic světaborného, nic složitého, ale zřejmě ne pro redakci Vsetínských novin a její redakční radu.

A to je na tomto konkrétním případu to nejsmutnější a nejtrapnější.

A zarážející je také to, že radnice doposud nedokázala odpovědět na další takzvanou kauzu stromy. Na to, proč byly koncem listopadu loňského roku (24. 11. 2018) pokáceny dva vzrostlé a zdravé jehličnany nedaleko Základní školy Vsetín-Luh. Jeden z nich byl použit jako takzvaný vánoční strom na náměstí Svobody. Kde skončil druhý, ví jen pár vyvolených.

Nahrává to k lidové tvořivosti ve vymýšlení si důvodů, ale rovněž k úvahám o jakési korupci vedoucí ke schodišti do radnice, k jejím mocným a podobně. Ani to nestojí starostovi města a jeho podřízeným za to, aby celou záležitost Vsetíňanům věrohodně vysvětlili? I když je otázkou, čemu či komu budou lidé věřit, když od pokácení stromů uplynulo téměř čtvrt roku.

Přihlédnout je totiž potřeba k tomu, jak jsem napsal v jednom ze svýchpředchozích blogů, že stromy odolaly i nedávné výstavbě parkoviště při úpravě komunikace vedoucí kolem zmiňované základní školy. Možná i proto, že projektant prací si váží stromů ve městě a postaral se v plánu o to, aby kolem nich vznikly v prostoru parkoviště ostrůvky, které zajistí dřevinám vhodné podmínky pro jejich další

růst. Ale pak přišel někdo jiný… Kdo? Odpoví radnice lidem a svým skutečným chlebodárcům?

Komu, či čemu tento krásný strom vadil zatím není známo...
...a jak se zdá, důvodem nemohl být ani zdravotní stav. Dokladem je torzo, které ze stromu zbylo.

Myslím si, že je nejvyšší čas, aby přestal vsetínský Městský úřad, respektive jeho představitelé, trpět po vzoru svého morálně politického mecenáše a „loutkovodiče“ zpoza Sirákova, samolibostí a přestali si ve své podstatě dělat, co se jim zachce a zlíbí. Je nejvyšší čas, aby si konšelé s plnou vážností uvědomili, jak už jsem také několikrát napsal, že skutečně jediným zaměstnavatelem a tím, komu se mají zpovídat, jsou obyvatelé města. Nikdo jiný, byť by byla jeho politická moc jakákoliv.

A znovu a ještě jednou: Je nejvyšší čas, aby vsetínští konšelé začali s lidmi žijícími ve městě otevřeně mluvit, informovat je o všem zásadním, co hodlají či zamýšlejí udělat. Bez ohledu na to, co si o tom myslí jejich koaliční kolega ve funkci vedoucího redakce radničních novin.

Autor: Dušan Póč | středa 9.1.2019 17:06 | karma článku: 14,98 | přečteno: 329x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik