Jsou fakt skvělí ti lidé ze vsetínské Diakonie

15. 11. 2018 15:09:01
Aukce Domov ve vsetínském zámku na Horním Městě ukázala, že neziskovka a neziskovka je taky velký rozdíl. Označit je lze matematickým znaménkem plus a mínus. Vsetínská Diakonie, která aukci pořádala, nese jednoznačně plus.

Je to už týden, co se Mramorovým sálem vsetínského zámku nesl smích, bylo slyšet čísla, tu tisíc, tu dva tisíce pět set, tu sedm tisíc... a ozýval se zvuk typický pro úhoz dřevěného kladívka na podložku ze stejného materiálu. Nezasvěcený se mohl domnívat, že hlavní komnata dominanty města hostí nějakou taškařici. Zvlášť, když by se dověděl, že protagonistou dění v Mramorovém sálu se stal Vladimír Polívka, syn známého česko-valašského herce a francouzsko-české herečky.

Opak byl ale pravdou. Mramorový sál zámku ve Vsetíně se stal dějištěm nanejvýš vážné a smysluplné akce. Veškeré to dění v sálu a kolem něj bylo věnováno jubilejní desáté dobročinné aukci Domov. Její výtěžek převyšující 160 tisíc korun využije vsetínská Diakonie na vybavení pokojů pro seniory v nedávno dokončeném Domově Vyhlídka.

Jak jsem již napsal, hlavním protagonistou večera byl herec Vladimír Polívka. A nic na tom nehodlám měnit, neboť svého úkolu se zhostil s bravurou a snad nikomu z přítomných nedovolil, byť jen na okamžik připustit, že jablko v jeho případě padlo daleko od stromu. Opak je pravdou.

Jestli však píšu o Vladimírovi Polívkovi s úctou jako o protagonistovi, pak musím, a velmi rád, toto tvrzení poupravit, respektive precizovat. Tu nejhlavnější roli totiž v tom dobrém a nejlepším slova smyslu sehráli lidé sdružení pod křídla Diakonie Vsetín. Myslím si, že tady by nebylo zdvořilé jmenovat. Tady se s hlubokou pokorou sluší a patří napsat VŠICHNI!

Ono totiž dokázat v dnešní době uspořádat s inteligentním humorem tak hluboce lidskou akci, jakou dobročinná aukce je, není nic jednoduchého. A oni, lidé z Diakonie Vsetín, to dokázali s noblesou sobě vlastní. Oni prokázali, že lidský osud jim není lhostejný a pouze nějakým pojmem. Oni uměli na jedničku s hvězdičkou opět a znovu přesvědčit, že až na prvním místě jsou pro ně babičky a dědečkové, o něž se starat v domácím prostředí je složité a v nejednom případě už i nemožné, přičemž se snaží o to, aby pro seniory jejich nové prostředí co možná nejvíce přibližovalo jejich domov.

Je skvělé vědět, že i v současnosti neexistují pouze sebestřední hamouni, jak prokazuje nejeden komunální, regionální i celostátní politik a zákonodárce, ale že mezi námi žije, naštěstí ještě nemalé množství lidí, kteří myslí hlavně na druhé.

A že při tom umí pracovat i spolupracovat se všemi sociálními skupinami obyvatel města. Jak blahodárné na duši. Lidé ze vsetínské diakonie, VELKÉ DÍKY VÁM. Patří vám hluboká úcta, uznání a pokora. Alespoň já to tak mám.

Autor: Dušan Póč | čtvrtek 15.11.2018 15:09 | karma článku: 18.16 | přečteno: 523x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.84 | Přečteno: 573 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.21 | Přečteno: 1976 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 285 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 273 | Diskuse
Počet článků 142 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 899

Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...