Devítka Zbyňka Fojtíčka

8. 08. 2018 17:21:36
Na senát, paní Müllerová! Také tak lze parafrázovat legendární Švejkův výrok před rozhodujícím šturmem jít bojovat za císaře pána. Dnes ale nejde o mocnáře. Zaznívají první tóny muziky provázející taneček zvaný vábení voličů.

Ten úvod patří zejména těm, respektive tomu, kdo se v případě Vsetínska nechce své senátorské sesle vzdát a hodlá na ní, bůhví proč, sedět dalších několik let. Co na tom, že ve svém končícím volebním období pro svůj volební obvod a lidi žijící v něm toho zrovna moc neudělal. Alespoň z pohledu toho, co by voliči výrazně pociťovali. Spíše vynikal, zejména v posledních dvou třech letech, snahou o upevnění svého politického vlivu a získání postu, který ve své sbírce ještě neměl. Tomuto sběrateli politické moci a postů se však věnovat nehodlám. Nejen u mě totiž ztratil tento lidovecký politik kredit a důvěru v to, že svá slova myslí vážně.

Svůj čas a osobní názory věnuji jinému muži. Člověku, jenž od roku 2002 jako reprezentant Občanské demokratické strany (ODS) stojí v čele vesnice Bystřička, kterou v mnoha směrech se svými spolupracovníky přeměnil v moderní a životem tepající místo, o němž se ví daleko za hranicemi regionu. Muži, který sice mluví, ale svoje slova rovněž a hlavně přeměňuje v realizaci toho, co slíbil. Myslím si proto, že ne bezdůvodně se snaží být Zbyněk Fojtíček, starosta Bystřičky, nejenom senátorem, ale svým způsobem rovněž valašským ombudsmanem. K mému tvrzení mě vede mimo jiné také krédo Zbyňka Fojtíčka: „Sice Valaši, ale pořád Češi. V Praze jim to musíme neustále opakovat, rádi tam nad Vltavou na nás kolem Vsetínské a Rožnovské Bečvy zapomínají.“

FOJTÍČKOVA DEVÍTKA

Voliče na Vsetínsku oslovil Zbyněk Fojtíček poprvé v těchto dnech. Obrazně napsáno, svou karetní hru začal vytažením devítky. Devíti hlavními oblastmi, na něž se hodlá, stane-li se senátorem, ve prospěch lidí na Vsetínsku zaměřit. Upřímně, nejedná se o nic světaborného. Ostatně jde ve své podstatě o takzvaně vousaté oblasti, které obyvatele regionu trápí. Nicméně žádnému ze senátorů se je vyřešit nepodařilo. A právě neotřelý, avšak zkušený regionální politik Zbyněk Fojtíček je pro mě zárukou, že se věci pohnou k cíli. Zárukou toho, že vsetínské stojaté senátorské vody se začeří a začne to v nich hodně nahlas šplouchat.

Právě proto je mi Fojtíčkova devítka, která je složena z cestovního ruchu, dopravy, investic, zdravotnictví, podpory podnikání, rodiny, školství, veřejné správy a veřejné dopravy, tolik sympatická. Příjemná tím, že neobsahuje tolik známá klišé stávajících politiků vyšší sféry, kteří se řídí heslem: Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

„Valaši jsou přímočaří, nekombinují, jdou přímo k věci. Prostě neřeší blbosti. A tak by měla fungovat i veřejná správa.“

Zbyněk Fojtíček

Ani v případě Zbyňka Fojtíčka není a ani nemůže být v oblasti dopravy nic důležitějšího, než je silniční spojnice mezi Vsetínem a Valašským Meziříčím. „V Praze musí pochopit, že je to pro nás zcela zásadní investice. Musíme se za ni prát a nejen o ní mluvit, kdy se nám to hodí a pomoci vše posouvat dopředu tak, aby byl další úsek opravdu v roce 2022 zprovozněn. A spolu s tím rychle probíhala příprava dalších úseků.“

Neotřelá je rovněž vize Zbyňka Fojtíčka v oblasti školství. „Musíme se skutečně zasadit o to, aby učitelům vzrostly platy reálně. To je jediná cesta k tomu, jak mít motivované a schopné pedagogy. Stejně důležité je vytvořit podmínky pro duální systém, kdy mladý člověk je současně žákem školy a zaměstnancem konkrétní firmy. V zahraničí jde o běžný a perfektně fungující model. Spolu s tím je nezbytné školství odpolitizovat.“ Představa zcela odlišná od praktik stávajícího hejtmana a senátora. A nejenom v oblasti školství, kde politika nemá co dělat!

To je pouze malá část toho, co vede Zbyňka Fojtíčka, starostu Bystřičky, k získání přízně senátorských voličů na Vsetínsku. Ale i z toho mála lze poznat, že tento rodák z Bystřičky a tedy i Valašska, rozumí tomu, co lidé žijící v horách a dolinách potřebují a cítí. Nabízí jim to tak, jak oni to chtějí slyšet a číst a hlavně je schopný pro to udělat, jak se říká, možné i nemožné.

Na rozdíl od těch, kteří se na Valašsku nenarodili a o tom, co Valaši potřebují, povětšinou pouze mluví, nebo v jejich prospěch konají jen polovičatě.

Autor: Dušan Póč | středa 8.8.2018 17:21 | karma článku: 16.00 | přečteno: 459x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 494 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 142 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 899

Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...