Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde se vzal, tu se vzal, před Čunkovýma očima se objevil varovně vztyčený prst

Nečekané POZOR dostihlo v těchto dnech nejen senátora a hejtmana Jiřího Čunka, ale rovněž část jeho spolustraníků a příznivců. Naoko neotřesitelnému postavení donedávna též vsetínského starosty se postavila zlínská krajská vláda.

Před několika dny na zatím poslední schůzi krajských zastupitelů byl totiž z programu jednání stažen bod, který poměrně rázně prosazoval právě lidovecký hejtman Jiří Čunek. Dokument se týká změn ve zdravotnictví Zlínského kraje. Hejtman tak dostal první vážné upozornění, že jeho pozice v kraji není dogma a že jenom podle jeho not, na což byl s největší pravděpodobností v minulosti zvyklý, se tady rozhodně hrát nebude. Jak v případě opozice, což je ostatně docela pochopitelné a svým způsobem rovněž očekávané, tak ale i v jeho vlastních řadách. Svůj názor mu totiž v pomyslné podobě zdviženého prstu poměrně vehementně vyjádřili nejenom koaliční partneři, ale jednotní v tomto směru nebyli ani sami lidovci.

Hodně nahlas tak šéf krajské vlády obdržel vzkaz i od voličů, které zastupitelé ze zlínské  jednadvacítky reprezentují, že už prostě není tím, kým býval, že není Čunek, jako Čunek. Začínají se ozývat hlasy, že Jiří Čunek tím, že je v politice už řadu let, hodně načichl manýry mocných a že na takzvané obyčejné lidi pomalu a jistě, kromě předvolebních tanečků, zapomíná. Že na prvním místě jsou pro něj stále citelněji osobní ambice a budování osobních pomníků.

Ale k meritu věci. Nic na obsahu perexu tohoto blogu nemění skutečnost, že hejtman sice rozhodnutí zastupitelů neprojednávat změny ve zdravotnictví ve Zlínském kraji s nadšením nepřijal a neprojednání jej mrzí. Unisono se totiž vyjádřil, že jde o politiku a že po volbách dokument nazvaný Integrovaná strategická koncepce pro řízení zdravotnictví a rozvoj zdravotnických služeb ve Zlínském kraji takzvaně projde a dočká se schválení. "Blíží se volby a každý zastupitel je zároveň pacientem a tudíž podléhá různým tlakům. Ani koaliční diskuze neměla příliš smysl, protože strach z voleb je velký," citovala Jiřího Čunka iDNES.cz. Takové vyjádření považuji za povýšenecké a ve vztahu k voličům i kandidátům za ponižující a opovrhující jimi.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, který rovněž zodpovídá za krajský resort zdravotnictví, spolu s ředitelem Krajské nemocnice Tomáše Bati a předsedou představenstva nemocnic ve Zlínském kraji (Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín a Zlín) Radomírem Maráčkem navrhují prý zásadní změny v organizaci a fungování uvedených zdravotnických zařízení sloučením do podle předkladatelů jednoho silného subjektu, jenž se údajně  jenom tak stane suverénním partnerem pojišťovnám při vyjednávání o finančních záležitostech.

Nejsem odborníkem na problematiku zdravotnictví. Nehodlám se do této pozice, na rozdíl od prvního muže Zlínského kraje, pasovat ani proto, že bych jako on, což často a s oblibou tvrdívá, chtěl kdysi studovat medicínu. Já takové ambice prostě a naštěstí pro medicinu a zdravotnictví nikdy neměl. Mám však svůj vlastní selský rozum a ten mi docela intenzivně našeptává, že koncepce, která se stala jablkem sváru mezi odbornou i laickou veřejností, není tím pravým ořechovým.

Rovněž já se domnívám, že je zapotřebí napřed stabilizovat krajskou nemocnici tak, aby nemohla svou současnou nemoci takzvaně nakazit i ty menší ve zbývajících regionech kraje (před časem podle policie zkreslování účetnictví, machinace se zakázkami...). Jsem zatím rovněž přesvědčen i o tom, že koncepce v podobě, jakou měli zastupitelé projednávat, vlivem zamýšlených přesunů specializovaných oborů například jen do krajské nemocnice negativně ovlivní jejich dostupnost pro pacienty a přinese s sebou možné problémy pro stávající zaměstnance nemocnic.

Nepochybuji o tom, že zdravotnictví, včetně toho ve Zlínském kraji, potřebuje změny. Ty však musí být uvážené a přijatelné pro všechny strany, bez jakýchkoliv vazeb na osobní či jiné, například politické ambice. Navíc, spojovat problematiku zdravotnictví s volbami a politikou obecně považuji za jeden obrovský průšvih. Kvalitní zdravotní péči totiž potřebuje člověk ať už má politické smýšlení takové či onaké.

Tady, panebože, přece nejde o politiku. Víc, než kde jinde, platí, že ve zdravotnictví musí hrát prim trojsloví člověk člověku člověkem. Bez jakýchkoliv přívlastků. Péče o zdraví člověka nemá a nesmí mít s politikou nic společného, nesmí o ní rozhodovat zákulisní stranické či mezistranické půtky a ani politické kupčení. Obávám se, že toto si hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek neuvědomuje a doposud se v této oblasti snaží o pravý opak.

Autor: Dušan Póč | čtvrtek 28.6.2018 10:38 | karma článku: 19,18 | přečteno: 706x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik