Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je Městská policie Vsetín vůbec k něčemu?

Shozené truhlíky do řeky versus strážníci. To ve mně vyvolává vyjádření ředitele Městské policie Vsetín Patrika Peciny pro jednu redakci. Prý, když jeho podřízení nejsou vidět, neznamená to, že nejsou. Tak to mě docela dostalo.

První červnový den jsem na svém facebookovém profilu uveřejnil informaci o stupiditě a vandalismu některých takzvaných lidí. Individuí, kterým není zřejmě nic svaté. V tomto případě šlo o muškáty osázené truhlíky umístěné na zábradlí mostu přes Rokytenku u kruhového objezdu na Trávníkách. Několik jich bylo naházeno do koryta říčky, minimálně jeden byl odcizen a skončil jako ozdoba jednoho ze vsetínských bytů.

Mnou zveřejněné informaci se vzápětí začaly věnovat novináři z regionálních redakcí. A právě při čtení vyjádření ředitele Městské policie ve Vsetíně Patrika Peciny jsem myslel, že mě budou muset omývat. Ne proto, jaké bylo v tu chvíli horko, ba až dusno, ale s ohledem na ředitelova slova. Prý že ne vždy mají k dispozici tolik zaměstnanců, aby mohli postavit jedno auto a jednu pěší patrolu. Bývalým kolegům tvrdil, že většinou přes týden je rád, když postaví jednu autohlídku. Ta prý, díky autu, může rychleji reagovat na oznámení a má větší akční rádius. A taky se vyjádřil, že když pěší hlídka není vidět, neznamená to, že někde venku není.

No to mě podrž! To je stejné, jako byste hladovému řekli, že to, že nemá co jíst ještě neznamená, že musí mít hlad!

Nemohu si pomoct, ale vandalismus má živnou půdu ve Vsetíně i díky (ne)činnosti vsetínských městských strážníků. Mám tím na mysli jejich aktivitu v ulicích města. Potkat se s nimi ve dne, natož v noci, je malým zázrakem. Strážníci městem pouze projíždějí v autě a to v tak malém městě, jako je Vsetín, je k ničemu. Strážníci musí být v ulicích, i v těch takzvaně zapadlých. Lidé o nich musí vědět! Ve Vsetíně, podle mých poznatků, tomu tak není. A propos, o účinnosti projížděk strážníků po městě svědčí i poničené truhlíky. Městská policie se případem začala zabývat až na základě dotazů novinářů a upozornění obyvatelky města.

Nejsem sám, kdo na (ne)činnost vsetínské Městské policie naráží. V porovnání s aktivitami jejich kolegů z nedalekého Valašského Meziříčí je, nebojím se napsat, tristní. Kdykoliv totiž do ValMezu přijedu a procházím městem, pěší hlídku strážníků potkám. Maně si vzpomínám, ještě z dob své aktivní novinářské činnosti, na tvrzení představitelů města a MP Vsetín, že každé sídliště má svého strážníka. V případě Trávníků, kde bydlím, to měla být žena. Nikdy jsem ji v ulicích sídliště neviděl.

A pokud se vrátíme k autu, s jehož využíváním strážníci (ne)napomáhají k bezpečnosti ve městě. Zajímalo by mě, kolik měsíčně stojí pohonné hmoty. Strážníci jezdí, což je pochopitelné, ulicemi velmi pomalu, ba až krokem. To se musí na spotřebě hodně projevit. A nehledě k tomu, že například po Trávníkách jezdí většinou pouze po hlavních ulicích, Josefa Sousedíka a Jiráskovou, a do bočních uliček zajíždějí pouze sporadicky, velmi sporadicky. Rád bych znal vysvětlení, k čemu taková aktivita je. Podle mě na dvě věci...

Vzpomínám si, že před lety byla vsetínská Městská policie vybavena koly. A strážníci skutečně na kolech do ulic města vyjížděli (rozhodně účinnější, než autohlídka, si myslím). Proč tomu tak není nyní? Kde skončila ta kola? A k dispozici měli strážníci i kolečkové brusle a takto "vyzbrojeni" projížděli ve městě cyklostezku. Časy se však změnily!

Negativní vyjádření k (ne)činnosti takzvaných vsetínských empíků však nelze vztahovat pouze k nim samým. Hlavní příčinou současného stavu je zřizovatel MP, tedy vsetínská radnice. Pokud ona nevytvoří potřebné podmínky k tomu, aby byla činnost městské policie účinná a plnila účel, pro nějž je ve městech aktivována, pak je tato složka zbytečná. A za zbytečnou lze Městskou policii ve Vsetíně, i díky vyjádření jejího ředitele, v podstatě považovat. Potvrzuje to i stále se zvyšující vandalismus a nepořádek ve městě.

Ale když radnice upřednostňuje financování staveb v řádech desítek milionů korun, na něž si předem nezajistila financování z dotací, pak se není co divit, že nemá peníze na zvýšení počtu strážníků a zvýšení bezpečnosti obyvatel ve městě. Vsetín už dávno není Zdravým městem a ani bezpečným, jak se snaží konšelé neustále zdůrazňovat. Je to škoda!

 

Autor: Dušan Póč | neděle 10.6.2018 10:49 | karma článku: 17,88 | přečteno: 710x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik